Social 19 Mai 2016 11:38
SRI a achizitionat dezinfectanti de la Hexi Pharma in proportie de 10% din valoarea totala a achizitiilor in domeniu, in perioada 2011-2016, insa in prezent nu mai exista nicio relatie contractuala intre serviciu si compania respectiva, informeaza Comisia parlamentara de control a activitatii SRI.

"In prezent, SRI, prin autoritatile contractante (Directia Medicala si Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. In intervalul 2011 - februarie 2016, unitatile sanitare mentionate au efectuat achizitii directe, concurential, prin catalogul electronic din SEAP de la aceasta societate comerciala (in cuantum de aproximativ 10% din valoarea totala a dezinfectantilor achizitionati) cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul achizitiilor publice si a reglementarilor specifice unitatilor sanitare. Relatiile contractuale s-au incheiat ca urmare a unor neconcordante pe care institutia le-a identificat", precizeaza comisia parlamentara de control asupra activitatii SRI, printr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Membrii comisiei mai spun ca, in urma verificarilor efectuate la nivelul SRI, "nu au fost identificate niciun fel de alte legaturi intre activitatea SRI si SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii si/sau actionarii acesteia"

"Avand in vedere faptul ca in momentul de fata este in desfasurare o ancheta penala si, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI <<prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii>> exista operatiuni in desfasurare, mentionam, spre informarea opiniei publice, urmatoarele: conducerea SRI si-a reiterat disponibilitatea de a oferi Comisiei amanunte suplimentare, dupa caz, despre problematica/subiectele supuse verificarilor Comisiei in conditiile cadrului legal; comunicarea publica a Comisiei este supusa acelorasi conditionalitati legale", se mai arata in comunicat.

SRI:115 note vizand infectiile din spitale,doar 4 despre Hexi Pharma,catre autoritati locale si MS

SRI a transmis, intre 2011-2016, presedintilor Romaniei, prim-ministrilor, presedintilor Parlamentului, ministrilor Sanatatii, 115 documente vizand infectiile intraspitalicesti si doar 4 informari privind Hexi Pharma, catre autoritati locale din Cluj si Valcea si MS, potrivit Comisiei SRI.
Citeste si:
Laurențiu Reghecampf, sancționat de Comisia de Disciplină în...
Laurențiu Reghecampf,...

Informatiile privind documentele SRI au fost facute publice de comisia parlamentara de control asupra activitatii SRI, care a transmis miercuri concluziile controlului declansat de acest for parlamentar in legatura cu actiunile SRI referitor la problematica infectiilor nosocomiale - asa-numitul scandal „Hexi Pharma”.

Comisia a analizat documentele oficiale transmise de SRI, ajungand la urmatoarele concluzii: pe durata anilor 2011-2016, perioada vizata de verificarile Comisiei, "SRI a derulat o activitate continua si consecventa de informare a beneficiarilor legali din plan central si local".

"Informarile transmise au vizat atat chestiuni de natura strategica, cat si probleme concrete, prin semnalari punctuale la nivel decizional-operational. Astfel, in intervalul mentionat, SRI a pus la dispozitia factorilor de decizie de la nivel central – presedintilor Romaniei, prim-ministrilor, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, ministrilor Sanatatii, altor ministri si responsabili din domeniul securitatii nationale - 115 documente de informare vizand infectiile intraspitalicesti sau care abordeaza si subiectul infectiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefectilor si presedintilor de consilii judetene din majoritatea judetelor tarii - 388 de documente de informare vizand acest subiect", informeaza comisia, printr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Citeste si:
Directorul general Hexi Pharma, 3 ani de inchisoare cu executare
Directorul general Hexi...

De asemenea, SRI a transmis organelor de aplicare a legii un numar de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni.

"In ceea ce priveste, in mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL: in planul actiunilor preventive realizate de SRI, in perioada verificata, 2011 – 2016, au fost transmise 4 informari factorilor de decizie locali (presedintilor Consiliilor judetene Cluj si Valcea, respectiv prefectului judetului Cluj) si centrali (Ministrului Sanatatii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a dezinfectantilor utilizati in unitati spitalicesti, inclusiv a celor furnizati de SC HEXI PHARMA CO SRL Bucuresti. Ulterior mediatizarii acestui subiect, SRI a mai transmis doua informari beneficiarilor la nivel central", mai precizeaza Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI.

Citeste si:
Guvernul va deconta banii pentru măști și dezinfectanți din...
Turcan: &quot;Vom lansa o schemă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.