Social 11 Mai 2016 12:30
Institutiile specializate din domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice vor avea acces la bazele de date ale institutiilor similare internationale, astfel incat identificarea donatorilor compatibili cu pacienti din Romania sa se poata face si din baze de date externe.

Executivul a aprobat, miercuri, plata cotizatiilor si taxelor aferente anului 2016 pentru interconectarea institutiilor specializate din Romania cu institutii similare internationale in domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, in valoare totala de 7.547 euro. Suma alocata se asigura de la bugetul de stat, in cadrul bugetului aprobat Ministerului Sanatatii, informeaza Guvernul printr-un comunicat, citat de MEDIAFAX.

Potrivit documentului, cotizatiile si taxele pentru interconectarea cu institutii similare internationale pentru anul in curs sunt: cotizatia de membru a Asociatiei Mondiale a Donatorilor de Maduva (AMDM), 1.500 euro, cotizatia de membru al organizatiei Donatori de Maduva Osoasa de Pretutindeni (DMOP), 2.897 euro, cotizatia de membru al Grupului European pentru Sange si Transplant de Maduva (GESTM), 900 de euro si taxa pentru acreditarea de catre Federatia Europeana de Imunogenetica a laboratoarelor de imunogenetica si histocompatibilitate, cate 750 de euro pentru fiecare din cele trei laboratoare acreditate.

"Cotizatiile si taxele la care face referire hotararea de guvern aprobata astazi sunt aprobate anual si se calculeaza pe baza cursului de schimb lei/euro stabilit de Banca Nationala a Romaniei la data efectuarii platii. Plata lor se face de catre Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, conform HG 760/2009 privind infiintarea registrului. Acreditarea de catre Federatia Europeana de Imunogenetica (FEI) a laboratoarelor HLA (human leukocyte antigen) care indeplinesc standardele europene se face pentru o perioada de un an si numai dupa plata cotizatiilor si a taxei de acreditare", se mai arata in documentul citat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.