Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, existenta conflictului de interese de natura administrativa, precum si posibila savarsire a infractiunilor de conflict de interese si a celor asimilate faptelor de coruptie, in cazul a 28 alesi locali, anunta institutia.

Potrivit ANI, 5 primari, 10 viceprimari, 12 consilieri locali si 1 consilier judetean au incalcat legea privind integritatea alesilor locali sau chiar Codul Penal. ANI a descoperit 4 cazuri de alesi locali care au incalcat Codul penal, in cazul lor Agentia sesizand Parchetul.

Primarul comunei Vidra (Vrancea), Micu Nica, s-a aflat in conflict de interese penal. In calitate de primar, el a incheiat doua contracte de asistenta juridica cu cabinetul de avocatura al carui avocat l-a reprezentat si pe el in instanta. In plus, primarul din Vrancea a semnat, ca primar, sase contracte de prestari servicii/lucrari cu o persoana care a detinut calitatea de functionar al primariei, inofrmeaza MEDIAFAX.

"In calitate de primar a incheiat la datele de 19 septembrie 2008 si 05 noiembrie 2010, doua contracte de asistenta juridica cu Cabinetul individual de avocatura „Amariutei Valentin”prin avocat Amariutei Valentin (avocat care l-a reprezentat in instanta pe Micu Nica, in calitate de persoana fizica) in vederea reprezentarii in instanta in dosarele in care este parte Autoritatea Publica Locala Vidra, Consiliul Local Vidra si Primaria comunei Vidra precum si sase contracte de prestari servicii/lucrari cu Tofan Adrian Florin, persona care a detinut calitatea de functionar public in cadrul Primariei comunei Vidra pana la data de 17 noiembrie 2011", se arata in motivatia ANI, cu privire la primarul Micu Nica.

In privinta primarului comunei Lisa (Teleorman), Bacanu Daniel Sorin, in perioada exercitarii mandatului, acesta a semnat in calitate de primar un contract de concensiune cu Asociatia Crescatorilor de Animale Lisa, asociatie in cadrul careia a detinut calitatea de membru asociat si Presedinte. "Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Turnu Magurele, in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre BACANU DANIEL SORIN a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301 din Codul Penal al Romaniei", scrie ANI.

Un alt consilier (Comuna Zimandu Nou, judetul Arad, Buboiu Vasile-Adrian) s-a aflat in conflict administrativ, intrucat a participat la aprobarea unei hotarari prin care Asociatia Andrei Saguna Pro Arad (in cadrul careia primarul detine calitatea de membru fondator) a beneficiat de finantare din fonduri publice in suma de 30.000 lei si respectiv in suma de 10.000 lei.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Consilierul local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Gheorgheni, judetul Harghita, CZINK ATTILA, Primaria si Centrul Cultural Gheorgheni (centru cu personalitate juridica in subordinea C.L. Gheorgheni) si S.C. VITALISSIMA S.R.L. (societate comerciala infiintata de C.L. Gheorgheni) au incheiat contracte comerciale cu S.C. PIZZA JOE CATERING S.R.L., S.C. FRIGO – MIX S.R.L. si S.C. HEVEDER – GREEN S.R.L. (CZINK ATTILA detinea la momentul incheierii contractelor calitatea de asociat si functia de administrator in cadrul celor trei societati comerciale, iar sotia acestuia calitatea de asociat la S.C. FRIGO – MIX S.R.L.). In baza contractelor comerciale incheiate, societatile comerciale au incasat suma totala de 17.358,90 Lei.

Printre incompatibilitatile mai bizare se afla cea a lui Tatiuc Ioan, consilier local in cadrul Consiliului Local al Comunei Remeti, judetul Maramures, care s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 26 iunie 2012 – 09 aprilie 2015, intrucat a detinut simultan functiile de consilier local si pompier (angajat cu contract individual de munca, in aparatul propriu al Consiliului Local).

Citeste si:
Firea, despre Nicușor Dan: „E într-o incompatibilitate crasă”
Firea, despre Nicușor Dan: „E...

Lista intreaga a alesilor locali la care ANI a gasit nereguli de integritate, poate fi consultata pe site-ul institutiei, www.integritate.eu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.