Disensiunile de la Opera continua joi, cand la ONB a venit insusi ministrul Vlad Alexandrescu, pentru a discuta cu angajatii Operei, acestia manifestandu-si nemultumirea fata de renumirea pe post a lui George Calin drept nou director general interimar. Artistii au anuntat joi ca fac greva japoneza.

Ministrul Vlad Alexandrescu a discutat joi cu angajatii ONB, dupa ce miercuri, artistii Operei l-au asteptat pe Ministru pana seara tarziu in Sala Mare de la Opera. Protestul angajatilor ONB a devenit intens miercuri, dupa ce Ministrul Culturii, care-si anuntase prezenta, n-a aparut la Opera. In Sala Mare, artistii de la ONB au citit o scrisoare deschisa, au scandat: "Alexandrescu DEMISIA!" si au sabotat spectacolul "Falstaff".

Joi, in Sala Mare de la Opera, s-a protestat in continuare cu ardoare. Unii dintre artisti au spus ca numirea lui George Calin in functia de director interimar la ONB a fost o solutie de compromis, pe care Ministrul Vlad Alexandrescu a acceptat-o, pentru ca-i convenea lui Johan Kobborg.

Pe de alta parte, artistii care au protestat miercuri si joi in Sala Mare de la Opera, il sustin pe Tiberiu Soare, deoarece George Calin este coruptibil, dupa cum s-a dovedit atunci cand Curtea de Conturi a facut o ancheta la Opera. Tiberiu Soare a fost inlocuitorul lui George Calin, dupa ce o investigatie a Curtii de Conturi a dezvaluit neconcordante in documentele ONB.

"Prezenta Ministrului n-a calmat cu nimic spiritele. Vom face greva japoneza", a declarat pentru MEDIAFAX soprana Irina Iordachescu, cea care a prezidat, impreuna cu Tiberiu Soare, protestul de miercuri. Soprana Irina Iordachescu a fost "pe metereze" si la protestul de joi. Artistii de opera, opereta si balet au spus joi la protest ca astepta ca Ministrul sa rezolve situatia si spera ca acest protest sa nu-i determine sa anuleze din nou reprezentatia spectacolului "Falstaff", programata joi, la Opera, de la ora 19:00.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat joi, la protest, ca a numit doi consilieri si un secretar de stat a pentru a oferi sprijin de la Ministerul Culturii pentru conducerea ONB. Soprana Sorina Munteanu a prezentat raspicat solicitarile angajatilor ONB, care au venit in numar insemnat, joi, la ONB:

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

"Noi dorim ca domnul George Calin, care nu era nevoie sa fie repus in functie, sa plece. Pentru domnul Kobborg avem toata stima in ceea ce priveste cariera sa de balerin. Aici este o disensiune in corpul de balet, balerinii au lucrat in tensiune si stres. Legat de contractele baletului, aceastea au facut obiectul unei plangeri penale. Nu este principala noastra preocupare. Principala noastra preocupare este ca sub presiune d-lui Kobbord, dumeavoastra ati schimbat de doua ori directiunea. Va solicitam sa reveniti la prima din optiunile dvs. Daca nu va este convenabil, sa acceptati macar sa alegeti dintr-o lista pe care v-o propunem noi. Noi preferam una din primele doua optiuni ale dumneavoastra. Suntem de acord sa trimiteti o echipa care sa ramana aici, dar nu cu aceasta conducere. Noi, de cand s-a instaurat conducerea lui Dinca si a domnului George Calin am avut doar probleme. Nivelul artistic a scazut dramatic. Va solicitam sa luati in considerare ideea de a face in numele ministerului o solicitare penala pentru abuz in serviciu a fostei conduceri. Va solicitam sa luati in considerare ca sunteti de acord cu dvs. E foarte buna ideea cu Tiberiu Soare, cu cei trei consilieri, dar nu conducerea asta. Kobborg si-a dat demisia o data."

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

"Nu suntem de acord cu modul in care Alina Coocaru si Kobborg au iesit in presa internationala si au manjit numele tarii si al ONB. Prin santajul pe care l-au practicat v-au adus si dumneavoastra atingere. Ieri s-a discutat si demisia ministrului. Eu cred ca nu. E important ca cineva din mediul universitar intelege solicitarea noastra. Noi solicitam cu tarie demisia domnului Calin.", a adaugat soprana Sorina Munteanu.

De-a lungul situatiei tensionate de la ONB, s-a dezvaluit ca Johan Kobborg cerea balerinilor sa vorbeasca exclusiv engleza. Cristina Dilimaru, prim-balerina ONB, l-a intrebat joi pe ministrul Vlad Alexandrescu, la protestul pasnic de la Opera: "Atata timp cat eu sunt romanca ce limba trebuie sa vorbesc?"

Vlad Alexandrescu a replicat: "In general folositi limba romana. Pentru eleganta, puteti sa folositi si cuvinte in engleza, nu e o ineleganta intr-un stil si limbaj de colaborare. Trebuie sa va simtiti la dumneavoastra acasa. Documentele sunt intocmite in limba romana. Daca un artist nu cunoaste limba romana, e problema lui."

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Tiberiu Soare a participat si el joi, la protest, si i s-a adresat Ministrului Culturii: "Am inceput sa primim atentionari ca se vor retrage acele piese puse de domnul Kobborg. Eu si Vlad Conta am facut tot ce este supraomeneste sa se dea toate spectacolele, asa cum le-am gasit programate. Nu poti sa dai lucrurile peste cap. Ceea ce a incercat dl Kobborg sa faca a fost o actiune impotriva stagiunii pe care el insusi o constuise pentru a demonstra ca fara el intregul edificiu al baletului se prabuseste. Eu si cu Vlad Conta am incercat sa mentinem toate spectacolele din ultimele 2 saptamani. Cel mai mare pericol este transformarea lui in altceva decat in teatru de repertoriu. Toti cei de fata traiesc pentru a da spectacole. A nu da un spectacol este un lucru extrem de grav pentru un artist. Vii daca ai litiaza renala, daca ai o criza de bila. Vii. Ceea ce s-a intamplat aseara a fost ceva ingrozitor, nu o demonstratie de forta. Gestul de aseara a fost un gest de o gravitate extrema."

Citeste si:
USR a depus moțiune simplă împotriva ministrului Culturii
USR a depus moțiune simplă...

Vlad Alexandrescu a subliniat necesitatea ca spectacolele sa se joace pe scena ONB. Iurie Florea, dirijor la ONB a adus o serie de critici la adresa vechii conduceri, a vechii garzi:

"Orice teatru este camp de batalie. Tot ce s-a intamplat cu domnul Kobborg...este o situatie foarte grava. Noi am scazut drastic numarul de spectacole la Opera si la balet la fel. Investitia in oameni, in tineri interpeti, balerini va fi un lucru de lunga durata. Toti vor sa ne santajeze. Pleaca Kobborg, nu se mai da baletul. Dinca a adus lucruri vizuale. La un teatru trebuie sa ai ce asculta, sa pui accent numai pe partea vizuala e o chestiune gresita", a punctat dirijorul in aplauzele protestatarilor.

Bianca Ionescu, solista la Teatrul de Opereta "Ion Dacian" reactioneaza, de asemenea: "Lucrurile sunt cu adevarat grave. Am trait drame alaturi de colegi care isi doresc sa cante, sa danseze. De ani de zile nu se mai intampla acest lucru/ De ani de zile au fost situatii grave, dar niciuna la fel de grava ca aceasta."

Vlad Alexandrescu a spus, in final: "Cred ca am inteles multe din cele pe care le-ati spus. Va multumesc ca mi le-ati spus sincer. Vreau sa aveti incredere ca ceea ce gandesc v-am spus si eu sincer, nu sunt manat de alte interese. Tot ceea ce am facut si fac, o fac din constiinta si incercarea de a aduce un alt stil in conducerea Ministerului Culturii. Aici v-ati lovit de niste probleme pe care le aveati de mult si au iesit acum la suprafata. Faptul ca sunt aici inseamna ca am inceput deja sa le tratam. Ma intorc acum la minister si ma gandesc foarte serios la tot ce mi-ati spus. Sunt foarte preocupat. Va rog sa credeti ca asta e deschiderea mea, sa ma credeti pe cuvant. De la ministerul Culturii, acest parteneriat exista."

"Noi aici ramanem pana pleaca George Calin", a conchis transant soprana Sorina Munteanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.