Primaria Sectorului 1 a eliberat, pe 11 aprilie 2016, certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din Romania intentioneaza sa o construiasca pe Bulevardul Expozitiei nr. 22-30, ca etapa premergatoare eliberarii autorizatiei de construire si a planului zonal.

"Certificatul de urbanism este un act de informare obligatoriu care nu da beneficiarului dreptul de construire, fiind doar o etapa legala, premergatoare eliberarii autorizatiei de construire", metioneaza Primaria Sectorului 1, intr-un comunicat de presa. Potrivit art. 29 alin.1 din Legea nr. 350/2001 cu completarile si modificarile ulterioare “Certificatul de urbanism este actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administratiei publice judetene sau locale face cunoscute regimul juridic, economic si tehnic al imobilelor si conditiile necesare in vederea realizarii unor investitii, tranzactii imobiliare ori a altor operatiuni imobiliare, potrivit legii.”

Potrivit Primariei Sectorului 1, obtinerea unui PUZ este insa obligatorie inainte de autorizare. Avand in vedere ca amplasamentul pe care urmeaza sa fie construita moscheea este situat in zona CB5 –zona situata in afara perimetrului central, "care grupeaza functiuni complexe de infrastructura municipala si supramunicipala – pentru autorizarea constructiei este necesara obtinerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care intra in competenta exclusiva a Primariei Municipiului Bucuresti".

Prin certificatul de urbanism, Primaria Sectorului 1 i-a comunicat Muftiatului Cultului Musulman din Romania ca urmatoarea etapa este obtinerea avizului de oportunitate al arhitectului sef al Primariei Capitalei, in scopul intocmirii Planului Urbanistic Zonal si aprobarii sale de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Primaria Capitalei este obligata apoi sa puna in dezbatere PUZ-ul. "Numai dupa ce Municipalitatea va delibera si aproba Planul Urbanistic Zonal, beneficiarul constructiei va putea solicita Primariei Sectorului 1 eliberarea unei autorizatii de construire", afirma Primaria de sector, potrivit MEDIAFAX.

Muftiatul Cultului Musulman din Romania a depus, in data de 26 ianuarie 2016, la Primaria Sectorului 1, documentatia pentru eliberarea unui certificat de urbanism, etapa premergatoare obtinerii autorizatiei de construire.

Citeste si:
Amenajarea casei: 4 situaţii în care ai nevoie de autorizaţie
Amenajarea casei: 4 situaţii...

Intrucat documentatia depusa a fost incompleta, Primaria Sectorului 1 a transmis petentului o adresa de completare, prin care i s-a cerut "precizarea scopului pentru care solicita eliberarea certificatului de urbanism, precum si prezentarea planurilor anexa, asa cum prevede legislatia in vigoare". "La randul lor, reprezentantii cultului musulman au revenit cu o completare la documentatia de urbanism, in care au prezentat documentele solicitate", precizeaza Primaria de sector.

"In aceste conditii, Primaria Sectorului 1 avea obligatia legala de a elibera certificatul de urbanism solicitat de beneficiarul constructiei", se arata in comunicat.

In cadrul unei vizite oficiale pe care a facut-o in martie in Turcia, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca ridicarea unei moschei este exclusiv de competenta autoritatilor publice locale.

Citeste si:
Erdogan avertizează în legătură cu amenințările împotriva...
Erdogan avertizează în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.