Social 5 Aprilie 2016 18:10
Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat, marti, la Suceava, ca Romania este "o pepiniera de specialisti in urgenta" care ar trebui sa ramana in tara, dar sunt recrutati si de alte tari.

Arafat a spus, intr-o conferinta de presa, ca in total, numarul medicilor din unitatile primiri urgente a avut o usoara scadere in 2015 fata de 2014, dar totusi numarul de medici specialisti de medicina de urgenta a crescut cu circa 40. El a adaugat ca mai multi rezidenti se pregatesc pentru medicina de urgenta, iar daca sunt atrasi de autoritatile locale prin oferirea de locuinte si de conditii de lucru moderne, pot fi atrasi catre UPU. "Este deficit, dar trendul pe numarul de medicilor de urgenta in UPU e in crestere, dar foarte lenta. Ne-am dori sa nu mai pierdem rezidenti afara si sa-i atragem aici si asta e una din conditii. Sa aiba conditii de lucru civilizate, moderne”, a spus Arafat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Arafat a spus ca, in prezent, in unitatile de primiri urgente sunt 5.600 de angajati, medici, asistenti, brancardieri, dar ca este nevoie mai ales de medici si asistenti. "Anul trecut, Ministerul Sanatatii a mai dat 200 de posturi la unitatile de primiri urgente. Acum a fost examenul de specialitate si avem inca 27 de absolventi de medicina de urgenta. Este un proces continuu de dezvoltare si de dezvoltare a resursei umane care trebuie sprijinit”, a spus Raed Arafat.

Intrebat daca exista posibilitatea ca absolventi de medicina din Ucraina si Republica Moldova sa fie atrasi pentru spitalele din zona de granita, secretarul de stat a raspuns ca specialitatea de medicina de urgenta nu exista in cele doua tari asa cum este in Romania.

"Daca vrei sa iei medici specialisti in urgenta, pepiniera pentru noi e Romania care pregateste acesti medici, dar din pacate e si tinta altor tari care vin si recruteaza medici si ii iau in alta parte”, a spus Raed Arafat. Secretarul de stat in MAI a participat, marti, la inaugurarea extinderii, modernizarii si dotarii Unitatii de Primiri Urgente din Spitalul Judetean de Urgenta Suceava.

Cu aceasta ocazie, presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor, i-a inmanat lui Raed Arafat titlul de cetatean de onoare al judetului Suceava, care i-a fost conferit saptamana trecuta de CJ Suceava.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.