Social 27 Martie 2016 13:00
Serviciile cer mai multe instrumente care sa le permita sa monitorizeze atent situatia de securitate, plangandu-se in special de reglementarile privind cartelele prepay, a declarat premierul Dacian Ciolos la Pro Tv.

''Sigur, nu are rost sa ne ascundem dupa deget. Riscul exista. Suntem in UE, participam activ la lupta impotriva terorismului. Lucrurile sunt tinute sub control, autoritatile isi fac treaba.Vigilenta este foarte mare'', a spus primul-ministru, intrebat despre riscurile de atentat in Romania, in contextul evenimentelor din Belgia. ''Serviciile cer mai multe mai multe instrumente care sa le permita sa monitorizeze atent situatia'', a raspuns Ciolos, intrebat daca serviciile cer mai multa putere.

Premierul a admis insa ca exista mai multe subiecte puse in dezbatere de catre servicii care "probabil vor reveni". ''Eu cred ca, respectand aceste principii de transparenta in dezbaterea publica, sunt cateva teme pe care va trebui sa le punem din nou in dezbatere sa vedem unde punem cursorul pentru a nu impiedica serviciile sa-si faca treaba in mod corect fara sa facem anumite excese si exagerari in ceea ce priveste drepturile cetatenesti'', a precizat Ciolos, potrivit MEDIAFAX.

''Ei (cei din servicii, n.r.) se plang apropo de cartelele prepay'', a subliniat el, adaugand ca o serie de astfel de cartele din Romania au fost folosite in pregatirea unor atentate din UE tocmai din cauza prevederilor foarte laxe din legislatia romaneasca.

''Inteleg ca Romania e una din putinele tari din UE care vinde cartele prepay fara un control de identitate. Inteleg ca au fost chiar folosite in ultima perioada cartele prepay din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte in UE, tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania. Sunt cateva lucruri care vor fi puse in discutie in perioada urmatoare. Ministrul Justitiei si ministrul de Interne vor veni cu o nota in Guvern cu aceste elemente si ele vor fi supuse dezbaterii publice. Vor fi puse in dezbatere publica in momentul in care vor fi sintetizate'', a anuntat seful Executivului.

''Sa nu aiba cineva impresia ca vrem sa facem ceva pe ascuns'', a accentuat el, adaugand ca trebuie ''sa invatam sa punem cursorul acolo unde trebuie'' si ca este ''foarte atent'' si la drepturile omului. "Eu cred ca e important, intr-un mod pragmatic, rigoros, sa discutam de aceste lucruri si sa invatam sa punem cursorul acolo unde trebuie. Sa nu exageram nici intr-o parte, nici in alta'', a conchis Ciolos.

Citeste si:
POWERMOVE: Serviciile profesionale de mutări devin din ce în ce mai...
POWERMOVE: Serviciile...

Presedintele Comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI, Georgian Pop, a declarat miercuri ca trebuie introduse in legislatie infractiuni noi, similare celor de terorism, cum ar fi finantarea terorismului sau recrutarea eventualilor atentatori, propaganda terorista.

Presedintele Comisiei a spus ca Franta si Belgia si-au inasprit legislatia de preventie in domeniu si ca este necesara o aliniere a cadrului normativ si in Romania.

''Pe aceasta estimare a cresterii numarului de persoane suspecte de terorism care vor tranzita Romania, pentru a fi eficienti pe munca de preventie si contracarare, legea cartelelor PrePay si legea securitatii cibernetice vor fi niste instrumente juridice eficiente pentru a putea sa facem preventie in Romania", a accentuat el.

Pop a mai insistat asupra faptului ca trebuie gasita solutia corecta pentru a fi puse cele doua legi in acord cu decizia Curtii Constitutionale si a amintit ''formula utilizata de presedintele Romaniei" pe retentia datelor, cand a chemat liderii partidelor politice, gasindu-se astfel consens politic pentru a fi trecuta legea.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.