Fostul presedinte Traian Basescu a criticat, joi, demersul Centralei nucleare de la Cernavoda de a cumpara combustibil nuclear de la compania Camenco, din Canada, cerandu-i premierului Dacian Cilos sa opreasca aceasta "ticalosie" si sa vina in sprijinul Companiei Nationale a Uraniului.

"Aflu cu surprindere ca, la Centrala nucleara de la Cernavoda, nu se mai cumpara combustibil nuclear de la Compania Nationala a Uraniului. Directorul Nuclearelectrica, doamna Daniela Lulache, a decis sa achizitioneze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco. Motivul ar fi pretul mai bun", a declarat fostul presedinte Traian Basescu, intr-o postare pe Facebook, informeaza MEDIAFAX.

El a afirmat ca un astfel de demers ar duce la dependenta Romaniei de combustibilul nuclear din alte tari. "Nu am dubii ca pretul canadienilor este mai bun. Problema este ca pretul va fi mai bun doar pina cind Romania nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urma, va veni dependenta de canadieni sau, de ce nu, de rusi", a sustinut Basescu.

Fostul presedinte i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa opreasca aceasta "ticalosie". "Domnule prim-ministru Ciolos, va rog opriti aceasta ticalosie, indiferent care este pretul uraniului romanesc. Si poate o trimiteti pe doamna Daniela Lulache sa fie director la o gradinita chiar daca va fi o gradinita unde salariul este ca la Fondul Proprietatea sau Nuclearelectrica", a spus fostul presedinte. "Iar, daca Compania Nationala a Uraniului are probleme, ajutati-o acum", i-a cerut el premierului. Nuclearelectrica (SNN), administratorul centralei de la Cernavoda, a anuntat ca va cumpara uraniu de la orice furnizor care ofera un pret avantajos, Romania incepand sa importe uraniu dupa ce SNN a reziliat, in decembrie, contractul cu CNU, singurul producator de uraniu de pe piata locala.

"Noi acum importam uraniu, asa este. Sensul economic este unul foarte simplu. (…) Daca un alt producator de uraniu ne va oferi niste conditii mai avantajoase, noi vom cumpara de la acel producator, de la acel furnizor care ne ofera cele mai avantajoase conditii. Pentru mine este importanta siguranta in aprovizionare. Atata timp cat furnizorul meu local nu si-a indeplinit obligatia contractuala, nu am siguranta in aprovizionare. Atata timp cat astazi acest producator (Compania Nationala a Uraniului, n.r.) nu poate sa fie competitiv...", a declarat marti directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, la ZF Power Summit.

Oficialii Nuclearelectrica precizeaza ca au asigurat necesarul de uraniu pentru functionarea reactoarelor in conditii normale. Nuclearelectrica a reziliat contractul cu CNU pe 29 decembrie 2015. Compania Nationala a Uraniului este singurul furnizor din Romania de pulbere sinterizabila de dioxid de uranium (UO2), care constituie materia prima pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar functionarii centralei de la Cernavoda.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Nuclearelectrica a incheiat in anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabila de UO2 cu Compania Nationala a Uraniului pentru o perioada de 36 de luni la un pret de 475 lei/kg UO2, pret ce putea fi ajustat cel mult o data la 12 luni, prin negociere, in situatii justificate, incheindu-se in acest sens acte aditionale la contract cu acordul partilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.