Ghidul de punere in aplicare a legii antifumat va fi intocmit de catre Executiv dupa consulatari cu patronii de localuri.

Un ghid de punere in aplicare a legii antifumat urmeaza sa fie elaborat in urma unor consultari cu guvernul si patronii de localuri, urmand sa apara la inceputul lunii martie, inainte sa intre in vigoare prevederile legii, spune deputatul PSD Aurelia Cristea. "Urmeaza sa stabilim o intalnire cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Ministerului de Interne, ca sa agream impreuna un regulament de implementare in cazul situatiilor care mai trebuie lamurite. Au mai venit intrebari din diverse situatii particulare si atunci trebuie sa explicam cum se intelege legea. Nu trebuie sa particularizam fiecare situatie care apare, scrie clar in lege ca fumatul este interzis in spatiul public, personal nu cred ca sunt chestii de interpretat. Dar poate ca merita aceasta discutie. pentru a avea o cat mai corecta intelegere a sensului textului de lege. Eu imi doresc ca legea aceasta sa fie cat mai bine inteleasa si cat mai bine acceptata”, a explicat pentru MEDIAFAX deputatul PSD.

Retail jobs

In ceea ce priveste delimitarea spatiilor publice inchise, ea a explicat ca practic singurul loc unde se va putea fuma este pe terasa restaurantelor, in aer liber. Cat despre patronii care se abat de la regula, sanctiunile ar trebui aplicate gradual, crede deputatul. "Dorinta nu este sa inchidem imediat orice local care incalca legea, dorinta este ca sanctiunile sa fie aplicate gradual. Inainte de a da sanctiuni, se pot da avertizari, asa scrie in legea contraventiilor, pana cand lucrurile intra intr-o stare de normalitate", a spus Cristea. Nu in ultimul rand, pentru elaborarea ghidului, Cristea spune ca va mai avea loc o a doua intalnire si cu proprietarii de restaurante, baruri, cafenele si cu reprezentantii asociatiilor hoteliere.

Legea antifumat va intra in vigoare pe 16 martie

Conform legii, fumatul este interzis in "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". De asemenea, legea antifumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.
Citeste si:
Au trecut patru ani de când Florin Busuioc a făcut infarct. Cum s-a...
Au trecut patru ani de când...

Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private. Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.

Fumatul, permis in camere speciale

Totodata, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Camera pentru fumat", "Loc pentru fumat".
Citeste si:
Iohannis a subliniat la consultările cu Biden importanța creării...
Iohannis a subliniat la...

Legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere.

Savarsirea unei noi contraventii la prevazuta de legea antifumat se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii. Legea antifumat a fost initiata de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinita de mai multe ONG-uri in promovarea acestui proiect.

Citeste si:
Creșterea prețurilor la energie și impactul asupra consumatorilor...
Creșterea prețurilor la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.