Muzeul National al Taranului Roman va intra in proces de consolidare si restaurare, incepand de saptamana viitoare, dupa ce in acest sens va fi semnat un ordin al ministrului Culturii, urmand ca din 8 februarie sa fie dezafectata expozitia permanenta din corpul dinspre Muzeul Antipa.

"Din momentul semnarii ordinului (de catre ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, n.r.), un document strict formal, va incepe organizarea santierului si vor fi demarate procedurile de consolidare", a declarat, pentru MEDIAFAX, Virgil Nitulescu, directorul interimar al Muzeului Taranului Roman.

Acesta a mai spus ca Muzeul Taranului Roman trebuie sa relocheze birouri, magazii si o parte din expozitiile permanente. Astfel, expozitia din corpul Muzeului Taranului Roman dinspre Muzeul Antipa, in care vor incepe lucrarile, va putea fi vazuta pana pe 7 februarie, dupa care obiectele vor fi depozitate in interiorul institutiei muzeale.

"Procesul de depozitare va fi foarte dificil, pentru ca spatiile libere din muzeu sunt foarte mici, dar vom face eforturi, o sa ne descurcam. Se vor scoate obiectele din expozitie, se vor duce in carantina, dupa care se vor ambala si se vor duce in depozit. Obiectele vin dintr-un mediu aseptic si trebuie sa ajunga intr-un mediu septic, deci trebuie sa fie foarte bine conservate", a explicat Virgil Nitulescu. De asemenea, Virgil Nitulescu a precizat ca toate expozitiile Muzeului Taranului Roman vor putea fi vizitate gratuit, intre 5 si 7 februarie, in cadrul unui eveniment aniversar, care va fi organizat de institutia muzeala, la implinirea a 26 de ani de la (re)infiintare.

Totodata, Virgil Nitulescu a declarat ca inainte de a fi dezafectata expozitia din primul corp al cladirii care va fi restaurat, trebuie sa se incheie un proces de masurare milimetrica si fotografiere, pentru ca dupa finalizarea lucrarilor expozitia va trebui sa fie reconstituita. Directorul muzeului a precizat ca restaurarea va dura 18 luni pentru toate cele trei corpuri ale cladirii, iar urmatorul corp care va fi eliberat pentru lucrari va fi cel central. Insa, expozitiile vor putea fi reconstituite abia dupa sase luni de la incheierea lucrarilor.

Virgil Nitulescu a mai spus ca pe langa suma de 28.997.000 de lei alocata pentru restaurarea Muzeului Taranului Roman de catre Ministerul Culturii (banii provin dintr-un imprumut contractat de Guvernul Romaniei in 2006 de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, n.r.), fonduri care nu vor trece prin conturile muzeului, vor exista costuri suplimentare, pentru cheltuieli de ambalare, transport si diverse servicii, care vor fi suportate de muzeu. "Banii pentru aceste cheltuieli nu exista in bugetul ministerului. Vom face o solicitare de suplimentare a subventiei de la Ministerul Culturii", a adaugat Nitulescu.

Citeste si:
Festivalul Filmului Japonez la București. Unde și când va avea loc
Festivalul Filmului Japonez...

Directorul interimar al Muzeului Taranului Roman a atras atentia asupra faptului ca investitia Ministerului Culturii pentru consolidarea muzeului ar fi putut fi facuta inca din anul 2011 si ca le-a solicitat tuturor ministrilor Culturii, incepand cu Kelemen Hunor, sa puna in buget suma necesara demararii consolidarii. "Zic bogdaproste ca putem incepe consolidarea. A fost o lupta lunga. Domnul ministru Alexandrescu a considerat ca lucrarile de consolidare sunt o prioritate a Guvernului si a tinut neaparat sa inceapa lucrarile in luna ianuarie", a mai spus Nitulescu.

Lucrarile de restaurare vor fi realizate de societatea Aedificia Carpati, care a castigat in acest sens un contract in urma unei licitatii incepute in anul 2012, dupa ce actorul Mircea Diaconu, ministru al Culturii la vremea respectiva, a semnat caietul de sarcini.

Citeste si:
Andrei Caramitru: Vasilica a declarat ca va face Muzeul...
Andrei Caramitru: Vasilica a...

Virgil Nitulescu a devenit director al Muzeului National al Taranului Roman din Bucuresti in mai 2010, dupa care a fost evacuat din functie printr-un ordin emis de ministrul Culturii in data de 17 martie 2015. Ulterior, acesta a fost numit manager interimar al institutiei, pana la organizarea unui nou concurs pentru ocuparea postului.

Muzeul Taranului Roman din Capitala a fost infiintat in anul 1906, in baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala, potrivit site-ului institutiei. Mihail Vladescu, ministrul Cultelor din acea vreme, l-a numit pe Alexandru Tzigara-Samurcas director al acestui muzeu, care a functionat pe locul fostei monetarii a statului pana in 1912, cand s-a pus piatra de temelie a ceea ce avea sa devina cladirea "neoromaneasca" a Muzeului de la Sosea - cum l-au numit multa vreme bucurestenii.

Citeste si:
Gabriela Firea propune consolidarea clădirilor cu risc seismic din...
Gabriela Firea propune...

Cel desemnat pentru intocmirea proiectului si conducerea lucrarilor a fost arhitectul Nicolae Ghica-Budesti, stralucit reprezentant al scolii autohtone de arhitectura care, potrivit optiunii muzeologice a etnografului si directorului Alexandru Tzigara-Samurcas, trebuia sa inalte "un palat al artei pamantene", dispus sub forma incintelor de tip monastic.

Dupa 29 de ani, la capatul unor nesfarsite intreruperi, a fost finalizat, in 1941, luand infatisarea actualului monument de arhitectura, sediul Muzeului Taranului Roman.

Pe 15 februarie 1990, ministrul Culturii de atunci, Andrei Plesu, a facut un nou act intemeietor, numindu-l pe pictorul Horia Bernea director al nou (re)infiintatului Muzeu al Taranului Roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.