Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) a confirmat vineri mai multe cazuri grave de subalimentatie in randul copiilor din orasul sirian Madaya, asediat de mai multe luni de fortele guvernamentale, relateaza Reuters online.

Potrivit unor lucratori umanitari, 32 de persoane au murit de foame - in ultima luna - in acest oras de 42.000 de locuitori, situat in apropiere de frontiera cu Libanul, in sud-vestul Siriei.

Un spital de campanie si o echipa din cadrul Semilunei Rosii arabe siriene au pornit catre Madaya dupa ce au obtinut o unda verde din partea Guvernului de la Damasc, iar o campanie de vaccinare este prevazuta in oras saptamana viitoare, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Doua convoaie cu ajutoare au ajuns deja in oras saptamana aceasta. ONU a anuntat ca alt convoi urmeaza sa ajunga saptamana viitoare la Madaya si ca orasele Al Foua si Kefraya - asediate de catre rebeli -, in provincia Idleb, urmeaza sa fie si ele aprovizionate.

Unicef a confirmat vineri, intr-un comunicat, ca unele "cazuri grave de subalimentatie au fost constate in randul copiilor" din Madaya.

Un purtator de cuvant Unicef, Christophe Boulierac, a precizat intr-o conferinta de presa, la Geneva, ca organizatia sa si OMS au putut consulta 25 de copii in varsta de mai putin de cinci ani si ca 22 dintre ei prezinta semne de subalimentatie grava sau moderata. Toti urmau tratamente. Dintre alti zece copii cu varste cuprinse intre sase si 18 ani, sase prezentau semne de subalimentatie grava, a continuat el. Unicef a asistat, de asemenea, la moarte unui adolescent in varsta de 16 ani, grav subalimentat. Alt adolescent, in varsta de 17 ani, se afla intr-o stare extrem de grava, iar viata ii era in pericol, a adaugat Boulierac.

"Acte atroce"

"Copiii sunt toti palizi si slabi, merg si vorbesc doar cu dificultate, dintii le sunt negri, gingiile le sangereaza, au nenumarate probleme cu pielea, parul, unghiile, dintii", a declarat Abeer Pamuk de la organizatia SOS Satele Copiilor.

Citeste si:
Actorul Orlando Bloom a mers în Moldova pentru a sprijini copiii...
Actorul Orlando Bloom a mers...

"Ei au supravietuit mancand iarba. Unele familii ne-au spus ca au mancat pisici", a continuat ea. "Multi oameni au dat somnifere copiilor carora le era foame si nu se mai opreau din plans", a adaugat Pamuk. Ea a adaugat ca grupul ei urma sa incerce sa evacueze copiii abandonati de la Madaya catre centre de ingrijire de la Damasc. O purtatoare de cuvant a Programului Alimentar Mondial (PAM), Bettina Luescher, a anuntat ca o comisie de ajutorare a orasului Madaya a furnizat date despre consecintele foametei in oras, date pe care PAM nu le-a putut verifica.

"Nutritionista noastra (...) spune ca este clar ca situatia, din punct de vedere alimentar, este foarte proasta, ca adultii sunt foarte emaciati. Potrivit unui membru al Comisiei de Ajutorare, 32 de persoane au murit de foame in ultima luna", a declarat ea.

Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, trei persoane aflate in stare critica au fost evacuate vineri de la Kefraya si Al Foua catre Latakia, un oras de pe coasta mediteraneeana aflat sub controlul Guvernului.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a acuzat joi partile aflate in conflict in Siria - in special Guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad - ca se livreaza unor "acte atroce" impotriva civililor.

Intr-o conferinta de presa sustinuta vineri la Geneva, Rupert Colville, un purtator de cuvant al ONU pentru drepturile omului, nu a exclus ca unele dintre aceste fapte sa fie incadrate drept crime crime impotriva umanitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.