Fostul adjunct al sefului Politiei municipiului Braila a fost retinut pentru abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului, el fiind acuzat ca a exercitat ”demersuri abuzive” asupra unui subaltern pentru a intocmi o fisa de eveniment cu autor necunoscut in cazul unei altercatii in trafic.

Procurorii DNA au dispus, luni, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea fostului adjunct al sefului Politiei municipiului Braila Petru Mihaita Coada, care in prezent activeaza la Politia Romana - misiuni in strainatate, pentru abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de politistii George Viorel Ghelase si Virginel Sasu, de la Politia municipiului Braila - Biroul de Ordine Publica, la data faptelor, pentru fals intelectual in forma continuata si favorizarea infractorului.

Potrivit DNA, in 26 august 2013, agentii George Viorel Ghelase si Virginel Sasu, in urma interventiei la o altercatie in trafic, au falsificat procesul-verbal de sesizare din oficiu si fisa interventiei la eveniment ”112”, pe care le-au intocmit si semnat, scrie MEDIAFAX.

In cuprinsul celor doua documente, cei doi politisti ”au atestat, in mod deliberat, imprejurarea necorespunzatoare adevarului potrivit careia agresorul era o persoana neidentificata si au omis, in mod intentionat, sa insereze faptul ca autorul agresiunii fusese indicat de victima ca fiind un ofiter de politie ce detinuse anterior o functie de conducere in cadrul Politiei Judetene Braila”, arata DNA.

In acelasi context, in 27 august 2013, Petru Mihaita Coada, in calitate de adjunct al sefului Politiei municipiului Braila, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu prin faptul ca, prevalandu-se de ascendentul ierarhic profesional conferit de functia sa, a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, caruia i-a ordonat verbal, in mod ferm, dupa ce a aflat ca identitatea agresorului fusese stabilita in urma cercetarilor, ca, in fisa de eveniment pe care agentul avea obligatia sa o intocmeasca pentru a fi implementata in fluxul informational politienesc, sa ateste imprejurarea neadevarata ca autorul era necunoscut.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Initial, politistul respectiv s-a conformat ordinului ilegal si a intocmit, impreuna cu o alta persoana, o fisa de eveniment neconforma adevarului, pe care ulterior a refuzat sa o inainteze spre implementare in fluxul informational al Politiei. In aceeasi zi, Petru Mihaita Coada i-a prezentat sefului ierarhic, in mod deliberat, faptul ca autorul agresiunii nu fusese identificat si nici nu existau posibilitati obiective de identificare a sa.

Cu toate ca, la acel moment, Petru Mihaita Coada cunostea identitatea agresorului, el a incercat sa il determine pe seful Politiei municipiului Braila sa dispuna inregistrarea sesizarii ca dosar penal cu autor necunoscut, acesta din urma nefiind de acord cu cererea respectiva.

”Prin aceste demersuri abuzive, inculpatul Coada Petru Mihaita a vatamat interesele legitime profesionale ale agentului de politie caruia i-a ordonat sa mentioneze aspecte neadevarate in fisa de eveniment, precum si interesele legitime ale Politiei municipiului Braila (respectiv efectuarea de activitati de cercetare penala in raport de situatia de fapt reala, precum si intocmirea de inscrisuri oficiale corespunzatoare adevarului - activitati ce se circumscriu interesului general al justitiei penale). Totodata, inculpatul Coada Petru Mihaita a mai urmarit sa obtina pentru agresor impiedicarea tragerii acestuia la raspundere penala pentru respectivul incident sau, cel putin, ingreunarea cercetarilor, reusind astfel sa obtina, ca folos necuvenit pentru acesta din urma, intarzierea si ingreunarea cercetarii sale penale”
, se mai arata in comunicatul DNA.

Citeste si:
Dan Diaconescu, reținut de poliție. Fostul patron OTV este acuzat...
Dan Diaconescu, reținut de...

Celor trei inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, iar in cursul zilei de marti Petru Mihaita Coada va fi prezentat Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.