Sute de soferi au fost sanctionati in ultima saptamana pentru ca nu aveau masinile echipate cu anvelope de iarna, iar amenzi de 100.000 de lei au fost aplicate administratorilor de drumuri si firmelor pentru ca nu au curatat strazile de zapada, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat, sambata, ca, in ultima saptamana, politistii rutieri au fost prezenti in special pe drumurile pe care s-au inregistrat valori mari de trafic ca urmare a numarului mare de persoane care s-au intors din minivacanta de Sarbatori, dar si pe cele pe care s-a circulat in conditii de iarna.

Cu ocazia acestor actiuni, 614 conducatori auto au fost sanctionati pentru ca nu si-au echipat autovehiculele cu anvelope de iarna.

Conform purtatorului de cuvant al MAI, in zonele unde a nins abundent politistii au actionat inclusiv pentru monitorizarea modului in care administratorii de drumuri si operatorii economici au intervenit pentru deszapezire. Astfel, 23 de administratori de drumuri si operatori economici din tara au fost sanctionati cu peste 100.000 de lei.

"Referitor la situatia din Bucuresti, Politia Capitalei a efectuat controale la toate cele sase societati comerciale aflate in contract cu Primaria municipiului Bucuresti si primariile de sector, toate sase fiind sanctionate contraventional in aceasta saptamana pentru neindeplinirea obligatiei de intretinere a drumurilor publice pe timp de iarna. Pe tot parcursul sezonului rece se va continua monitorizarea si controlul activitatii administratorilor si a societatilor comerciale pe linia intretinerii drumurilor publice pe timp de ninsoare si polei", a declarat Monica Dajbog.

Ea a amintit ca, din dispozitiile ministrului Afacerilor Interne, fiecare Prefectura a afisat pe site-ul oficial contractele de deszapezire incheiate pentru fiecare segment de drum, incluzand firmele care au contractat aceste servicii si valoarea acestor contracte.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

De asemenea, in aceasta saptamana, cand mare parte din tara s-a aflat sub avertizari de viscol si ninsori, aproximativ 23.000 de politisti, pompieri, jandarmi si politisti de frontiera au intervenit zilnic pentru limitarea si inlaturarea efectelor fenomenelor meteo, scrie MEDIAFAX.

Purtatorul de cuvant al MAI a mentionat ca, in primele sapte zile ale anului, au trecut frontiera cu Republica Moldova peste 125.000 de persoane, cu 37 la suta mai multe fata de anul trecut, peste 75.000 de persoane fiind verificate pe sensul de intrare in tara. In ceea ce priveste frontiera de vest, timpii medii de asteptare la iesirea din tara nu au depasit 20 de minute.

"Mentionam ca, in primele zile ale anului, traficul prin punctele de trecere a frontierei s-a mentinut la valori ridicate, fiind inregistrata o crestere cu 32% fata de perioada similara a anului trecut. In perioada 1-7 ianuarie 2016, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 916.000 de persoane, dintre care 546.000 pe sensul de iesire din tara si 370.000 pe sensul de intrare in tara. In aceeasi perioada a anului 2015, au trecut frontiera doar aproximativ 680.000 de persoane", a aratat purtatorul de cuvant al MAI.

Citeste si:
Marcel Vela (MAI): Am deranjat "baietii destepti"
Marcel Vela (MAI), despre...

Conform sursei citate, pe frontiera de vest s-au inregistrat 446.000 de treceri, comparativ cu 344.000 in 2015. Totodata, in ultima saptamana, angajatii MAI au desfasurat 12.555 de interventii la evenimente, au intocmit peste 2.000 de dosare penale si au aplicat aproximativ 35.000 de sanctiuni contraventionale in valoare de peste 8,3 milioane de lei. Aproape 9.752 de interventii au fost pentru situatii de urgenta, dintre care peste 6.600 ale echipajelor SMURD si peste 682 pentru stingerea incendiilor.

In cursul acestei saptamani, peste 300 de jandarmi montani au actionat, zilnic, la nivel national pentru salvarea si evacuarea turistilor aflati in dificultate.

Potrivit datelor MAI, s-a intervenit si s-a acordat sprijin unui numar de 13 turisti care au suferit diverse traumatisme in timp ce schiau pe partii din Brasov, Maramures, Hunedoara si Suceava. De asemenea, s-au desfasurat misiuni de cautare-salvare in judetul Valcea, in Masivul Parang, si in judetul Brasov, in Masivul Postavaru.

Citeste si:
Buni de plată. Șoferii vor fi amendați cu 2.900 de lei pentru...
Noi schimbări în Codul...

Jandarmii au asigurat ordinea publica la ceremoniile religioase care au avut loc de Boboteaza in mai multe localitati din tara, cea mai numeroasa participare fiind in Constanta, Bucuresti, Zalau, Cluj-Napoca, Galati, Iasi si Timisoara.

Monica Dajbog a mentionat si ca, odata cu inceperea scolii, vor actiona zilnic peste 7.000 de forte de ordine.

"O atentie sporita va fi acordata zonelor din apropierea celor peste 20.000 de scoli gimnaziale, gradinite, licee si colegii, tinand cont de faptul ca de luni reincep cursurile. Pentru cresterea gradului de siguranta al elevilor si al cadrelor didactice, vor actiona zilnic peste 7.000 de forte de ordine publica, care alcatuiesc dispozitivele de siguranta publica din zona unitatilor de invatamant", a mentionat purtatorul de cuvant al MAI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.