Seful Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a fost achitat, vineri, de Curtea de Apel Cluj, care a respins apelul procurorilor DNA, in dosarul in care acesta a fost acuzat de abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals, sentinta fiind definitiva.

Mihai Suian, unul dintre avocatii lui Marian Oprisan, a declarat ca decizia instantei este corecta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Achitarea lui Marian Oprisan este definitiva. Decizia data de Curtea de Apel Cluj este una corecta, intr-un dosar care dura de prea mult timp. Curtea de Apel a respins ca nefondate toate apelurile declarate de DNA, de Ministerul de Finante, de Ministerul Dezvoltarii Regionale, astfel ca a ramas solutia primei instante de la Judecatoria Cluj-Napoca de achitare a lui Marian Oprisan", a declarat Suian.

Magistratii Curtii de Apel Cluj urmau sa pronunte, in 11 decembrie, la aproape zece ani de cand Oprisan a fost trimis in judecata, sentinta definitiva in procesul in care s-a judecat apelul DNA la decizia de achitare a sefului Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, data de Judecatoria Cluj-Napoca. Pronuntarea sentintei Curtii de Apel Cluj a fost insa amanata pentru 18 decembrie.

La inceputul lunii iunie 2006, Marian Oprisan, vicepresedinte PSD, a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals. Alaturi de el, in dosar au fost inculpati vicepresedintele CJ Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Economice, Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean.

Procurorii sustineau ca o comisie de licitatie de la Consiliul Judetean, numita de Marian Oprisan, ar fi incredintat lucrari de pietruire a unor drumuri comunale, in valoare de 1,9 milioane de dolari, virati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului unor firme neeligibile.

Alte acuzatii se refereau la achizitia corpului de cladiri de la "Caprioara" si la sumele cheltuite pentru intretinerea unitatilor de protocol Vila "Rucar" si "Hanul dintre Vii", situate in localitatile Soveja, respectiv Cimpineanca, imobile pentru intretinerea carora Consiliul Judetean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

Citeste si:
Marian Oprişan deschide lista PSD Vrancea pentru Senatul României
Marian Oprişan deschide lista...

In 2006, cand Oprisan a fost deferit justitiei, DNA spunea ca Judecatoria Focsani este cea competenta pentru a solutiona cauza. In 14 noiembrie 2007 insa, magistratii de la Judecatoria Focsani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani, pentru refacerea urmaririi penale.

In februarie 2008, dosarul lui Marian Oprisan a ajuns in fata judecatorilor de la Tribunalul Vrancea. O luna mai tarziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, dupa ce instanta suprema a admis stramutarea acestuia. Atunci, stramutarea a fost ceruta de procurori, care au sustinut ca Oprisan ar fi oferit locuinte unor judecatori din zona si ca popularitatea acestuia ar putea afecta judecata impartiala a magistratilor.

In februarie 2015, Marian Oprisan a fost achitat de catre magistratii Judecatoriei Cluj-Napoca, insa sentinta a fost atacata de DNA, astfel ca in luna mai a avut loc primul termen la Curtea de Apel Cluj, amanat atunci pentru 23 iunie, intrucat unul dintre inculpatii din dosar a solicitat un alt termen, pana la care sa isi angajeze un aparator.

Citeste si:
Final de proces pentru Gheorghe Dincă
Final de proces pentru...

In 23 iunie, procesul a fost amanat din nou la Curtea de Apel Cluj, pentru 8 septembrie, cand era programata reaudierea a 12 martori, ulterior mai avand loc doua amanari.

La termenul din 28 octombrie, unsprezece martori - functionari publici si angajati ai unor firme de constructii - au fost audiati la Curtea de Apel Cluj.

Ultimul termen in proces a avut loc in 25 noiembrie, atunci Oprisan declarand ca nu a comis niciodata vreo infractiune si ca nu este hot.

Oprisan spunea ca la inceputul lunii octombrie s-au implinit zece ani de cand s-a inceput urmarirea penala impotriva sa, "o perioada marcata de furie si umilinte".

"Nu am intentionat niciodata sa comit vreo infractiune, nici nu am comis, nu sunt hot. S-au implinit 10 ani de cand s-a inceput urmarirea penala impotriva mea, a fost o perioada marcata de furie si umilinte. Nimeni nu a trait ca mine teama unei erori judiciare. Consider ca apelul facut de DNA la decizia de achitare a Judecatoriei Cluj-Napoca este plin de falsuri si minciuni si va cer sa respingeti apelul", spunea Oprisan.

Citeste si:
Ligia Deca, acuzată de abuz în serviciu
Ligia Deca, acuzată de abuz...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.