Specialistii din domeniul medical trag un nou semnal de alarma in ceea ce priveste incidenta, riscurile si tratarea tuberculozei in Romania, care, in ciuda eforturilor depuse, continua sa ramana a sasea tara ca incidenta a tuberculozei in Regiunea Europa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Mesajul a fost lansat in cadrul conferintei "Conditia pacientului cu tuberculoza in Romania si in spatiul european", organizata, luni, la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti, de Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza (ARBTB) in parteneriat cu institutul si Societatea Romana de Pneumologie (SRP).

Organizatorii au aratat ca, oficial, in Romania, sunt tratati anual aproximativ 30.000 de bolnavi cu tuberculoza, dintre care un procent insemnat il reprezinta pacientii cu tuberculoza multimedicamentos-rezistenta (TB MDR) sau tuberculoza extra-rezistenta la medicatie (XDR), al caror numar ramane crescut. In acest context, sistemul sanitar romanesc continua sa se confrunte cu o subfinantare, chiar daca, potrivit Strategiei nationale de sanatate 2015-2020, se prevede cresterea importanta a bugetului dedicat controlului TB. Pentru anul 2015, Strategia nationala estima nevoia asigurarii unui buget de 60 de milioane de euro, suma alocata atat prin fonduri guvernamentale, cat si prin si finantare externa, fiind cu mult mai redusa, au mai aratat sursele citate.

"Comisarul OMS Dara Masoud afirma in anul 2014: «Fiecare al doilea bolnav cu tuberculoza din UE provine din Romania» si sublinia importanta elaborarii unei Strategii nationale pentru controlul tuberculozei in Romania. Guvernul Romaniei va trebui sa se asigure ca resursele pentru accesul universal la diagnosticul si tratamentul tuberculozei, precum si pentru alte strategii inovative, vor deveni o prioritate in bugetul national alocat Sanatatii", a declarat Gilda Popescu, managerul interimar al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

La randul sau, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Florin Mihaltan, a spus ca pacientul cu tuberculoza si Programul national de control al tuberculozei raman o prioritate in strategia organizatiei pe care o conduce, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Andreea Antonescu, însărcinată în America Express. La ce riscuri...
Andreea Antonescu,...

Entuziasmul colegilor pneumoftiziologi implicati in aceste activitati de diagnostic si tratament trebuie dublat, in continuare, de o finantare corespunzatoare si constanta a programului, de asigurarea medicamentelor, inclusiv a celor de ultima generatie, ca si de accesul crescut la mijloacele de depistare rapida a Mycobacterium tuberculosis", a spus Mihaltan.

In 2006, Romania era pe locul 42 din totalul celor 211 de tari care raportau date catre OMS privind incidenta TB (in Regiunea OMS Europa, Romania ocupa locul al saselea din punct de vedere al incidentei globale a TB).

Un numar de 19 judete din Romania totalizeaza 44 la suta din totalitatea cazurilor, avand valori peste media de 126,5 la suta de mii de locuitori (cat era aceasta in anul 2005). De asemenea, Romania are un numar ridicat de cazuri de tuberculoza multimedicamentos-rezistenta: in anul 2008 s-au raportat 792 cazuri MDR TB, iar in prezent, chiar daca se semnaleaza o scadere, desi lenta, numarul total de cazuri inregistrate in Romania este aproape egal cu suma celor inregistrate in Uniunea Europeana.

Citeste si:
De ce s-a sinucis Stephan Pelger. Psihologul Ramona Novac a tras un...
De ce s-a sinucis Stephan...

Tuberculoza afecteaza in proportie majora populatia saraca, predominant rurala, ale carei conditii de trai sunt suboptimale si al carei acces la servicii medicale este limitat. Valori crescute se inregistreaza si in randul populatiei de etnie roma, la care se adauga persoanele fara adapost din mediu urban si populatia din penitenciare (care se confrunta cu probleme de supraaglomerare si comorbiditati).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.