Teatrul Nottara ar putea fi obligat sa-si suspende activitatea, in urma promulgarii de catre presedintele Klaus Iohannis a legii care prevede interzicerea desfasurarii de activitati in cladirile cu risc seismic ridicat, pana la consolidarea acestora, insa managerul institutiei cere o noua expertiza.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea care prevede interzicerea desfasurarii de activitati in spatiile comerciale precum magazine, sali de spectacole si structuri turistice, in cladirile cu risc seismic ridicat, pana la consolidarea acestora.

Legea modifica Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, si a fost initiata de senatorii PSD Darius Valcov si Mihai Fifor in anul 2014. Initial, legea prevedea doar sanctiuni pentru operatorii care nu urgenteaza lucrarile de consolidare in astfel de spatii, insa, potrivit unui amendament depus in Senat, a fost introdusa si respectiva interdictie.

Astfel, legea prevede interzicerea organizarii si desfasurarii de activitati permanente si/sau temporare in spatile "care implica aglomerari de persoane, pana la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente".

Spatiile la care face trimitere legea sunt publice, cu alta destinatie decat cea de locuinta, respectiv "spatiile realizate in scopul desfasurarii de activitati care implica aglomerari de persoane, precum: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, structuri turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, indiferent daca aceste spatii sunt rezultatul conceptiei initiale a constructiei ori, dupa caz, al unor amenajari ulterioare".

Legea a fost adoptata in Parlament pe 10 octombrie si trimisa presedintelui Iohannis la promulgare.

Joi, in cea de-a doua zi a Festivalului MultiArt pentru detinuti, managerul Teatrului Nottara din Bucuresti, directorul Marinela Tepus a urcat pe scena, impreuna cu o parte a trupei de actori, si a expus situatia in care institutia s-ar putea afla in urma legii promulgate recent de presedintele Klaus Iohannis, care interzice orice fel de activitate publica in cladirile cu "bulina rosie".

"Teatrul Nottara se afla intr-o situatie extrem de grava. (...) Din pacate, in urma promulgarii acelui articolas cu bucluc, dintr-o lege care exista din 2008, se presupune ca, peste cateva zile, acest teatru se va inchide. Si nu e singurul, sunt 11 cladiri pe bulevardul Magheru si toate care au la parter centre comerciale sau institutii - sunt doua cinematografe in aceasta situatie - ele isi vor inchide portile suspendand activitatea. Dorinta noastra, a Teatrului Nottara, este nu de a nu se inchide, daca intr-adevar aceasta cladire presupune un mare risc pentru cei care sunteti aici, pentru noi, pentru cei de pe strada, dorinta noastra , insa, este, si am cerut si eu, si a cerut inaintea mea domnul Mircea Diaconu (fostul director al Teatrului Nottara, n.r.) Primariei, de fapt, directiei abilitate in consolidari, sa se faca o noua expertiza. De fapt, ne intereseaza situatia reala a acestui imobil", a spus Marinela Tepus, pe scena Teatrului Nottara.

Citeste si:
Raed Arafat: „România reprezintă un risc mare pe linia cutremurului”
Raed Arafat: „România...

Potrivit acesteia, Teatrului Nottara a fost construit de Liviu Ciuley, tatal marelui regizor Liviu Ciulei, pentru familia sa. "Acelasi Liviu Ciuley, inginerul extraordinar, este unul dintre aceia care au modernizat constructiile, care au facut dupa 1940 constructii in Bucuresti si in alte parti din tara dupa noile norme privind seismicitatea acestui teren. Va dau cateva exemple: palatul CFR - nu are bulina, palatul nou BNR - nu are bulina. Singurul imobil care are bulina e acela facut de el pentru familia sa. Putem noi sa credem ca a zidit pentru sine, acest Manole, un bloc mai prost decat celelalte?", a mai spus managerul Teatrului Nottara.

Intrebata care este data la care se va inchide Teatrul Nottara, Marinela Tepus a precizat, pentru MEDIAFAX, ca asteapta ca legea sa apara in Monitorul Oficial si abia apoi vor sti exact ce se intampla.

Citeste si:
Deținuții din Rahova, pe scena Teatrului Nottara. „Pot face și...
Din spatele gratiilor, direct...

De asemenea, aceasta a mentionat ca nu a primit nicio notificare pana in prezent potrivit careia ar trebui sa suspende activitatea insitutiei pe care o conduce. "Nu am primit nicio notificare si nici nu cred ca vom primi, pentru ca acele articolase, daca vor ramane asa cum le-am citit eu in proiectul de lege, sunt atat de parsiv facute, incat ramane la latitudinea fiecarui manager sa faca ce considera, in prima etapa. Adica, legea spune ca se suspenda activitatea. Daca nu se suspenda si exista o inspectie, cel care e responsabil, managerul presupun, va plati o amenda intre 50.000 si 70.000 de lei si inchiderea. Abia atunci, conform legii, in urma acelei amenzi, se face inchiderea activitatii. Altfel, a suspenda inseamna a pune lacatul, aici nu mai intram, totul ramane frumos si asteapta minunata consolidare", a declarat Marinela Tepus pentru MEDIAFAX.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Totodata, managerul Teatrului Nottara a precizat ca a trimis solicitari la Primaria Capitalei pentru a li se permite sa faca o noua expertiza a Teatrului Nottara, dar si a li se asigura un nou sediu, in cazul in care activitatea in cladirea de pe Bulevardul Magheru din Bucuresti ar trebui suspendata.

"Astazi (joi, n.r), am trimis solicitarea la Directia de Cultura, la primarul general, la consolidari - unde n-a fost primita - si la spatiul locativ, pentru ca noi am cerut sa se gandeasca si sa ne dea un spatiu adecvat cu ceea ce facem noi, noi avem 30 de reprezentatii la doua sali. Si suntem gata la orice discutii. Noi asteptam sa ne intalnim ca sa si spunem ce nevoie avem. (...) Daca legea vine, noi nu mai putem astepta. Noi suspendam si demersul cu expertiza dureaza cam trei luni, daca se face o expertiza serioasa, si noi vrem sa se faca si suntem constienti ca, daca se face o noua expertiza, ea trebuie sa fie facuta ca la carte, cu mijloacele anului 2015 fata de 1997 (cand a fost facuta cea mai recenta expertiza, n.r.), pentru ca, daca exista bulina, aflam si ne consolam cu asta, nu suntem inconstienti. Noi stam cu certitudinea ca n-avem bulina, de asta spunem 'veniti!'. Nicio clipa, cineva dintre noi nu crede ca acest teatru are o bulina reala din mai multe motive: ca acea expertiza s-a facut cum s-a facut, ca intai s-a spus ca blocul este din 1935 si dupa aceea s-a dovedit ca este din 1945, ca, sus, proprietarii n-au acceptat sa intre si s-au facut masuratorile atat cat s-au facut fara partea de sus a blocului si ca, mai mult decat atat, tatal lui Liviu Ciulei este cel care a modernizat constructiile in Romania. Dupa marele cutremur, el este primul care a facut cu calcule si conform normelor de atunci, din '40, de seismicitate, cu arhitecti din America, a fost o intreaga tevatura. BNR-ul nu pare ca se va misca din loc prea curand si palatul CFR nu pare a se misca din loc prea curand", a spus Marinela Tepus.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Tanzania...
Președintele Klaus Iohannis,...

Totodata, aceasta a precizat ca pe Bulevardul Magheru trec cateva sute de oameni zilnic, mai multi decat intra in teatru. "As vrea sa stiu cine a dat directiva ca aceasta cladire - daca o fi, Doamne fereste!, un mare cutremur - sa se prabuseasca peste sala de spectacol si nu peste strada. Pentru ca eu cred ca, daca ne ducem pana la capat cu constiinta si cu rigoarea acestei legi, ar trebui sa punem o bariera la Piata Romana si o bariera la Universitate. Si tot asa si cu Centrul vechi, o bariera intr-o parte, o bariera la capatul celalalt si nimeni sa nu mai intre, in afara de locuitorii care, pe propria raspundere, intra in blocul in care locuiesc", a spus Marinela Tepus.

In ceea ce priveste o noua expertiza a cladirii, Marinela Tepus a precizat ca nu s-a putut realiza, pentru ca Primaria nu si-a dat acordul si nu a finantat o astfel de actiune.

"Explicatia este ca (expertiza, n.r.) este una si buna si definitiv facuta. Eu, cand am facut si am cerut a doua oara, am spus ca au mai trecut 18 ani. Poate in 18 ani, din cauza vibratiilor, din cauza metroului care este pe dedesubt, aceasta cladire s-a prabusit si nu ne-am dat noi seama si locuim intr-o holograma. Adica, e dreptul nostru sa vedem ce se intampla dupa 18 ani, ca poate ca trebuie sa fugim ca potarnichile. Eu nu spun ca aceasta expertiza a fost sau nu a fost, dar exista atat de multe intrebari si faptul ca se refuza o a doua expertiza...", a mai spus Marinela Tepus, mentionand ca nu stie cat costa o astfel de expertiza, dar umeaza sa afle si, daca si colegii sai sunt de acord, este hotarata sa faca o campanie ca la carte, pentru a salva aceasta cladire simbol.

"Vom face o campanie, m-am si gandit la un slogan «Dati o para pentru Nottara», ca doar s-a mai facut un Ateneu (Ateneul Roman, n.r.) cu «un leu pentru Ateneu». Eu apelez la spectatorii nostri ca, in loc sa cumpere un bilet, sa dea acesti bani pentru aceasta expertiza. Si, pana la urma, eu sunt sigura ca vom reusi sa o facem. Daca este o suma omeneasca si putem sa o adunam in acest fel, eu cred ca vom avea sprijin pana la urma, ca de Magheru cred ca toata lumea a auzit", a completat managerul Teatrului Nottara.

Despre refuzul Primariei de a face o noua expertiza a Teatrului Nottara, Marinela Tepus a spus ca o astfel de actiune ar deschide o "cutie a Pandorei", dar Bucurestiul are nevoie sa stie adevarul.

"Eu cred ca e o cutie a Pandorei pe care Primaria nu vrea sa o deschida. Daca se dovedeste ca acest bloc nu are o expertiza reala si ca nu are bulina sau ca nu e la clasa I de risc, eu cred ca va sari in aer tot ce a facut Proiect Bucuresti impreuna cu Primaria, in 1997, si eu cred ca, de fapt, asta e spaima: sa nu cumva sa fie asa. Dar cred, de asemenea, ca Bucurestiul are nevoie sa stie adevarul", a mai spus Marinela Tepus, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, directoarea Teatrului Nottara a afirmat ca institutia de pe Bulevardul Magheru nu poate fi consolidata, pentru ca exista un proces de retrocedare cu proprietarii, care au contestat "bulina rosie".

"In prima etapa, aceasta cladire a fost trecuta in 1935 de catre Proiect Bucuresti si pe asta s-a bazat contestatia proprietarilor: ea e facuta in 1945. (...) E vorba de un proces de retrocedare cu familia Ciulei si, e adevarat, aici Primaria nu are cum sa consolideze un bloc care nu este al ei si nu stie ca va fi castigat de Primarie si, conform vechii legi, proprietarii trebuiau sa semneze toti si ei n-au semnat, contestand aceasta bulina. De fapt, ei n-au semnat pentru consolidare, pentru ca ei au contestat existenta reala a acestei buline", a spus Marinela Tepus, mentionand ca "proprietarii, dupa ce au contestat, au scos bulina, iar Primaria nici nu a amendat pe nimeni si nici nu a mai pus-o la loc".

"Eu cred ca, in proportie de 99,99%, bulina asta, ca multe alte buline din Bucuresti, sunt puse din birou, pe anul constructiei", a completat Marinela Tepus.

Teatrul Nottara functioneaza ca o institutie de spectacole de repertoriu (conform Ordonantei Guvernului nr. 21 din 31 ianuarie 2007 privind institutiile si companiile de spectacole si concerte, precum si desfasurarea activitatii de impresariat artistic, cu modificarile si completarile ulterioare), cu un colectiv artistic care are in componenta sa 35 de actori angajati, doi regizori, un scenograf, si cu o echipa tehnica si administrativa de 85 de membri. Din noiembrie 2011, Marinela Tepus se afla la conducerea teatrului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.