Procurorii DIICOT au extins urmarirea penala fata de mai multi functionari cu functii de conducere si executie din Primaria Buzau, dupa perchezitiile facute la sediul institutiei la sfarsitul lui octombrie, ei fiind acuzati de constituire de grup infractional, frauda informatica si abuz in serviciu.

Potrivit unui comunicat transmis, marti, de DIICOT, in urma identificarii si prelucrarii documentelor ridicate dupa perchezitiile facute in 22 octombrie la sediul Primariei Buzau, in cauza s-a dispus extinderea urmaririi penale fata de mai multi functionari cu functii de conducere si executie din institutia buzoiana, pentru constituire a unui grup infractional organizat, frauda informatica si abuz in serviciu in dauna intereselor publice.

Astfel, in perioada 2010 - 2015, in Primaria Buzau s-a constituit un grup infractional organizat format din mai multi functionari publici ”care activau in cadrul compartimentelor de colectare, urmarire si executare a creantelor persoanelor fizice si juridice”.

S-a retinut ca membrii grupului au introdus in sistemul informatic de taxe si impozite date nereale, prin care au fost clasate si anulate nelegal 114 amenzi contraventionale (parte din ele vizand functionari cu atributii de conducere la nivelul unor institutii publice din municipiul Buzau, rude ale acestora, un magistrat, rude ale unor cadre de politie). De asemenea s-a retinut ca, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, membrii grupului au diminuat cuantumul debitelor datorate de catre doi agenti economici, nu au urmarit, executat si incasat creantele fiscale datorate cu titlu de impozite si taxe locale pentru bugetul local al municipiului Buzau, precum si a amenzilor contraventionale date unor persoane juridice”, arata DIICOT.

Prejudiciul produs bugetului de stat este de 3.135.454, 76 lei, din care 36.595 de lei reprezinta amenzi sterse nelegal din sistemul informatic si 3.098.859,77 lei, creante fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzau si de stat, neurmarite, neincasate si neexecutate silita.

Marti, 13 suspecti in acest caz vor fi dusi la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Buzau, pentru audieri.

In 22 octombrie, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Buzau au facut mai multe perchezitii la sediul Primariei Buzau, la Directia Economica, in cadrul unei actiuni ce vizeaza savarsirea de catre mai multe persoane a infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, frauda informatica si abuz in serviciu.

Seful DIICOT Buzau, Nicolae Petrosel, spunea ca "minim zece" functionari ai Primariei Buzau sunt vizati de cercetari, existand suspiciunea ca s-au introdus date false privind clasarea unor amenzi si diminuarea debitelor unor firme, dar prejudiciul nu a fost stabilit deocamdata.

Citeste si:
Un nou cutremur a avut loc în România. Ce intensitate a avut acesta
Un nou cutremur a avut loc în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.