Seful Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Braila, Ionel Iorga, a fost retinut de catre procurorii Serviciului Teritorial Galati al DNA pentru abuz in serviciu, santaj si sustragere sau distrugere de probe, fiind acuzat ca a intervenit intr-un dosar penal.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii Serviciului Teritorial Galati al institutiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, din 12 noiembrie, a lui Ionel Iorga, ofiter de politie judiciara si sef al Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Braila, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, santaj, abuz in serviciu, in forma continuata (3 acte materiale) si sustragere sau distrugere de probe ori de inscrisuri, in forma continuata (2 acte materiale).

Procurorii precizeaza, in ordonanta de retinere a lui Ionel Iorga, ca, in perioada octombrie - decembrie 2013, acesta, profitand de functia sa, si-a incalcat in mod deliberat atributiile de serviciu exercitand in cadrul unui dosar penal, aflat in lucru la formatiunea de Politie condusa de el, demersuri abuzive de imixtiune in cercetarea penala facuta de catre un ofiter de politie, subaltern al sau.

Concret, Iorga i-a cerut acestuia, in mod repetat, sa determine, depasindu-si atributiile de serviciu, doua persoane vizate in dosarul respectiv sa plateasca 1.100 lei persoanei vatamate, un folos necuvenit. Aceasta suma de bani reprezenta diferenta dintre cei 2.600 lei pretinsi de persoana vatamata si cei doar 1.500 lei recunoscuti de catre cei doi faptuitori ca fiind cuveniti, precizeaza anchetatorii.

De asemenea, Ionel Iorga a refuzat sa inainteze la unitatea de parchet acel dosar impreuna cu referatul cu propunere de neincepere a urmaririi penale, in conditiile in care propunerea era agreata ca legala si temeinica de catre procurorul desemnat pentru supravegherea urmaririi penale, care aplicase in acest sens viza sa pe adresa de inaintare a cauzei cu respectiva propunere.

Mai mult, seful Biroului de Investigatii Criminale al Politiei Braila a determinat un alt subordonat, agent de politie, sa faca cercetari in respectivul dosar, fara a fi fost desemnat in scris, avand ca scop exclusiv obtinerea platii aceluiasi folos necuvenit pentru partea vatamata, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
George Tănase și Ionuț Rusu, în stare de șoc la America Express....
George Tănase și Ionuț Rusu,...

"In cele din urma, prin constrangerea celor doi faptuitori (amenintari explicite), inculpatul Iorga Ionel a reusit sa obtina pentru persoana respectiva (fost politist, cu care inculpatul a fost coleg de serviciu si se afla in relatii personale apropiate), incasarea respectivului folos banesc necuvenit", se arata in comunicatul de presa al DNA.

Potrivit aceluiasi document, in 29 noiembrie 2013, Iorga Ionel a facut demersuri abuzive, in aceeasi calitate si aceleasi circumstante, de imixtiune in activitatea de cercetare penala desfasurata in cadrul a trei dosare penale de catre doi subalterni de-ai sai, unul dintre ei fiind acelasi ofiter de politie, constand in refuzul sau de a inainta cauzele respective la unitatea de parchet impreuna cu referatele cu propunere de clasare (in conditiile in care propunerea era agreata ca legala si temeinica de catre procurorul desemnat pentru supravegherea urmaririi penale, care aplicase in acest sens viza sa pe adresa de inaintare a cauzei cu respectiva propunere.

Citeste si:
Construcția podului peste Dunăre de la Brăila a intrat în linie...
Construcția podului peste...

"Prin aceste activitati abuzive, inculpatul Iorga Ionel a vatamat interesele legale profesionale ale subordonatilor sai (acelea de a efectua in mod independent cercetarea penala, doar sub supravegherea legala a procurorului si fara imixtiunea organelor politienesti ierarhic superioare), precum si interesele legale ale Parchetului de pe langa Judecatoria Braila (interese rezultand din dreptul exclusiv al procurorului de a supraveghea activitatea de cercetare penala si de a da dispozitii obligatorii organului de cercetare penala - activitati ce se circumscriu interesului general al justitiei penale)", precizeaza DNA.

Conform aceleiasi surse, in ultima decada a lunii noiembrie 2013, Ionel Iorga, in aceeasi calitate, a extras dintr-un dosar penal, cu intentie, fara acceptul ofiterului de politie care facuse cercetarea penala, referatul cu propunere de neincepere a urmaririi penale intocmit in cauza si adresa de inaintare catre unitatea de parchet, impiedicand astfel solutionarea cauzei respective.

Citeste si:
Ciucă, declarații după reținerea lui Pițurcă și a directorului...
Ciucă, declarații după...

Seful Biroului de Investigatii Criminale al Politiei Braila va fi prezentat, vineri, Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.