Laura Georgescu a declarat, joi, ca nu va demisiona de la conducerea Consiliului National al Audiovizualului (CNA), pentru ca nu a facut nimic ilegal, precizand, insa, ca isi va delega dreptul de semnatura vicepresedintelui CNA, Rasvan Popescu, astfel incat Consiliul sa poata sa functioneze normal.

Laura Georgescu a facut aceste precizari la inceputul sedintei CNA de joi, dupa ce precedenta sedinta a Consiliului, care a avut loc marti si la care aceasta nu a fost prezenta, a fost una foarte agitata.

In sedinta de marti, Valentin Jucan a dat drumul unei inregistrari audio la volum ridicat cu "vocea strazii", spunand ca va bloca toate sedintele Consiliului pana cand Laura Georgescu va fi inlaturata de la conducerea CNA. Decizia unilaterala a lui Valentin Jucan i-a revoltat pe ceilalti membri ai Consiliului, totul degenerand intr-un scandal cu replici taioase si acuzatii. In cele din urma, marti, majoritatea membrilor CNA (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Buda, Monica Gubernat, Rasvan Popescu si Dorina Rusu) au votat sa trimita Comisiilor de Cultura din Parlament o solicitare "pentru stabilirea unei intalniri si identificarea de solutii comune pentru rezolvarea problemelor din CNA, care sunt cauzate de faptul ca Laura Georgescu se afla la conducerea institutiei".

La inceputul sedintei CNA de joi, Laura Georgescu si-a cerut scuze colegilor, jurnalistilor si tuturor celor care "au fost nevoiti sa asiste la momentul mai putin fericit, provocat in cadrul sedintei trecute".

Laura Georgescu a spus ca nu a putut participa la sedinta de marti, intrucat a fost chemata, nominal, la audieri la Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor, in fata careia are obligatia legala sa raporteze activitatea CNA si in fata careia raspunde, conform legii, pentru modul in care a gestionat si gestioneaza inca functionarea Consiliului, scrie MEDIAFAX.

Referitor la faptul ca i s-a cerut de mai multe ori demisia, Laura Georgescu a spus ca nu a inteles aceasta solicitare, deoarece considera ca nu a facut nimic ilegal. "Insa, pentru ca in institutia pe care o conduc au fost induse tensiuni mai mult sau mai putin artificiale, justificate sau nejustificate, am decis, intr-o prima etapa, sa deleg dreptul de semnatura, pentru tot ce legea imi permite, domnului Rasvan Popescu, vicepresedinte al CNA. Fac acest demers in conditii de responsabilitate, intelegand bine faptul ca CNA trebuie sa functioneze intr-o atmosfera de lucru performanta si constructiva", a spus Laura Georgescu.

Citeste si:
Licentele TVR pentru cateva studiouri, prelungite de CNA cu noua ani
Licentele TVR pentru cateva...

Ea a mai spus ca a luat in calcul si o demisie, chiar daca are constiinta faptului ca nu a facut nimic ilegal. "Personal, am luat in calcul si o demisie, chiar daca am constiinta faptului ca nu am facut nimic ilegal, insa aceasta decizie va veni atunci cand institutiile abilitate vor demonstra ca am incalcat voit, premeditat si cu buna stiinta legea. Deocamdata, pot afirma cu tarie ca toata viata m-am raportat la lege. Inclusiv in aceasta institutie, atunci cand a trebuit sa luam decizii. Imi asum anumite carente, anumite intamplari contextuale, mai putin fericite, provocate, nepremeditat, pentru care imi cer, din nou, scuze dumneavoastra si tuturor angajatilor CNA. Pentru ca orice explicatii suplimentare date de mine, fie ar putea cadea in derizoriu, fie ar putea fi reinterpretate in fel si chip, ma opresc la a reafirma faptul ca deleg, fara nicio rezerva, dreptul de semnatura colegului meu Rasvan Popescu, cu dorinta ca CNA sa functioneze, repet, in conditii de normalitate si performanta", a explicat Laura Georgescu.

Citeste si:
Digi Info si Neptun TV Bucuresti risca sa-si piarda licentele
Posturile Digi Info si Neptun...

Ea a spus ca va reveni asupra acestei decizii doar in conditiile in care institutii ale statului eventual ii vor cere sa o faca. Laura Georgescu a mai spus ca, vreme de un an si jumatate, nu a purtat cu niciunul dintre colegii sai vreo discutie pe tema dosarului in care este acuzata de abuz in serviciu si nu a angajat in niciun fel institutia, punandu-se la dispozitia organelor abilitate doar in calitate de persoana fizica. In acest sens, Laura Georgescu i-a rugat pe membrii CNA si pe angajatii Consiliului sa lase justitia sa isi urmeze cursul firesc in cazul sau.

La randul sau, Rasvan Popescu, vicepresedintele CNA, a spus ca, "pana cand ceea ce trebuie sa se intample o sa se intample", decizia luata de Laura Georgescu, prin care i se delega lui dreptul de semnatura, va fi afisata la avizierul Consiliului. Popescu a mai spus ca nu va semna el pentru toate chestiunile din CNA. "Cu exceptia statelor de salarizare, pe care le va semna in continuare ordonatorul principal de credite (Laura Georgescu, n.r.), documentele privind planul anual de achizitii publice (...) semnatura finala de pe licente (licentele audiovizuale, n.r.), restul, in toate chestiunile veniti la mine. Mapa (de sedinta, n.r.) va veni direct la mine si va merge si la doamna Georgescu, dar circuitul de rezolvare am sa-l dau eu. In toate celelalte chestiuni, veniti la mine. O sa ne descurcam", le-a transmis Rasvan Popescu angajatilor CNA.

In schimb, membrul CNA Dorina Rusu a spus ca, de cand a fost numita membru in Consiliu, a considerat ca Laura Georgescu trebuie sa isi dea demisia si crede si in prezent acest lucru.

Citeste si:
Ce i-a cerut Gabriela Firea lui Marcel Ciolacu pentru a-și da...
Ce i-a cerut Gabriela Firea...

Dorina Rusu a mai amintit de problemele in justitie ale presedintelui CNA, precizand ca ar fi tinut "de normalitate" ca Laura Georgescu sa demisioneze. "Dansa este principalul vinovat pentru care institutia este in starea in care este. Este cea care a adus-o in starea in care este", a spus Dorina Rusu, precizand ca i se pare "o situatie absolut penibila" pentru toti membrii CNA ce se intampla si ca va face toate demersurile in continuare la Parlament pentru ca Laura Georgescu sa nu mai fie presedinte al CNA.

"Si este cu atat mai grav ca avem probleme pe care trebuie sa le dezbatem, de exemplu, in legatura cu tragedia de la Colectiv nu am facut absolut nimic (...) Este o institutie pur si simplu destructurata, sigur, fiecare dintre noi are partea lui de vina, dar cel care conduce institutia este principalul vinovat pentru care nu functioneaza institutia (...) Doamna Georgescu ne-a adus la cunostinta (ca delega dreptul de semnatura, n.r.), este decizia dansei, nu ne-a cerut acordul (...) Pe de alta parte, daca doamna Georgescu considera ca acesta este un fel de a lua presiunea de pe institutie, nu este adevarat. Eu voi continua demersurile catre Parlament pentru ca doamna Georgescu sa fie demisa (...) Insa acum trebuie sa ne facem treaba, pentru ca altfel vom fi si mai penibili si pasibili sa fim judecati de oameni", a mai spus Dorina Rusu.

Citeste si:
Marius Budăi demisionează în urma scandalului azilelor groazei....
Marius Budăi demisionează în...

Pe de alta parte, membrii CNA Valentin Jucan si Florin Gabrea s-au ridicat de la masa de sedinta a Consiliului. Ei au precizat ca nu vor sa stea la aceeasi masa cu Laura Georgescu. In momentul difuzarii acestei stiri, Valentin Jucan si Florin Gabrea continua sa stea in sala de sedinta a Consiliului, insa in zona dedicata presei si reprezentantilor radiodifuzorilor.

In schimb, ceilalti membri ai CNA (Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Buda si Lorand Turos) continua sa isi desfasoarea activitatea curenta, la fel ca la orice sedinta. Sedinta CNA de joi este condusa de vicepresedintele Consiliului, Rasvan Popescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.