O echipa de medici belgieni a evaluat starea ranitilor din spitalele Capitalei si a propus transferul in spitale din Olanda si Blegia, intr-o prima etapa, pentru 18 bolnavi, dar o familie a refuzat transferul, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat.

"O echipa de medici din Belgia a vizitat toti ranitii din accidentul din clubul Colectiv. Dupa evaluare, a stabilit ca, intr-o prima etapa, 18 pacienti ar putea fi transferati in spitale din Olanda si Belgia, dar una dintre familii a refuzat transportul rudei lor, astfel ca sambata doua eronave militare ale MApN vor transporta prima noua raniti spre trei spitale din Olanda, iar o alta, doua ore mai tarziu, opt pacienti catre un spital militar din Belgia", a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat in MAI Raed Arafat.

El a spus ca, in toate cazurile, pacientii pleaca cu acordul familiei. In Olanda pacientii vor fi internati in trei spitale, in Belgia vor fi dusi toti la Spitalul Militar din Bruxelles.

Potrivit secretarului de stat, din cei noua raniti care pleaca in Olanda, sase sunt intubati si ventilati mecanic, iar dintre cei care pleaca spre Belgia, trei sunt in aceeasi stare. De asemenea secretarul de stat in Ministerul de Interne a precizat ca un alt spital civil din Belgia va analiza starea ranitilor din spitalele bucurestene, dupa care va anunta cati ar putea fi tratati in respectiva unitate sanitara.

Potrivit secretarului de stat toate datele de identificare ale pacientilor au fost transmise autoritatilor olandeze si belgiene astfel incat formalitatile vamale sa se desfasoare in bune si rapide conditii Costurile cu transpotatul si tratamentul in Olanda si Belgia vor fi suportate integral de statul roman, in baza formularului E112.

Premierul interimar Sorin Cimpeanu a precizat, vineri, ca la fondul de rezerva al Guvernului exista 250 de milioane de euro, iar costul unui pacient in strainatate ar fi intre 100.000 si 150.000 de euro.

Premierul interimar a mai aratat ca, daca toti cei 84 de pacienti in stare grava ar fi tratati in strainatate, Romania ar avea de platit 13 - 15 milioane de euro. Selectia pacientilor tratati in strainatate va fi facuta de o echipa mixta, formata de medici din tarile care si-au oferit sprijinul.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Alti trei raniti in incendiul de la Colectiv - doi de la Spitalul de Arsi si unul de la Spitalul Bagdasar - au fost transferati in Israel, de o companie privata, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.