Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a deschis un dosar penal, in urma unui denunt, privind legalitatea folosirii coloanelor oficiale in cazul sefilor de institutii.

Dosarul penal a fost inregistrat la 5 noiembrie, ca urmare a unui denunt, avand ca obiect legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de insotire in trafic, de catre conducatorii de institutii, potrivit DNA. In aceasta cauza, se va face mai intai cercetare "in rem", cu privire la fapta, urmand sa se stabileasca daca vor fi si persoane puse sub acuzare.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Politiei Rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale doar in cazul sefului statului, presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor si primului ministrului. Ministrii pot beneficia de insotire cu echipaje ale Politiei Rutiere doar "in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta", conform prevederilor legale.

Ministrul Gabriel Oprea a avut, in 10 luni, 1.607 deplasari cu coloana oficiala, la institutii publice si la destinatii private, in timp ce primul ministru a avut 814 deplasari, iar presedintele a avut 580 de deplasari.

Informatia apare in ordonanta de declinare a dosarului privind accidentul din 20 octombrie, in care a murit politistul Bogdan Gigina, in timp ce insotea coloana oficiala a vicepremierului Gabriel Oprea. Cauza a fost trimisa, in 3 noiembrie, de la Parchetul Tribunalului Bucuresti la Parchetul instantei supreme, intrucat se impune efectuarea de cercetari pentru abuz in serviciu privind folosirea coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne de catre Oprea, potrivit PICCJ.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au aratat, in ordonanta de declinare, ca in urma verificarii registrelor de evidenta a delegatiilor s-a constatat ca, in perioada 2 ianuarie - 21 octombrie, ministrul Afacerilor Interne a avut 1.607 deplasari cu coloana oficiala, "atat la institutii publice, cat si la destinatii private". Raportat la deplasarile cu coloana oficiala ale ministrului Gabriel Oprea, presedintele Klaus Iohannis a avut 580 de deplasari, iar premierul - 814, conform proceselor verbale din 2 noiembrie.

Citeste si:
Comisia Juridica a Senatului a respins ordonanta privind alegerile ant
Comisia Juridica a Senatului...

"Fata de cele expuse mai sus, in cauza se impune efectuarea de cercetari si sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.p., privitor la modul de constituire si folosire a coloanelor oficiale ale ministrului Afacerilor Interne. Intrucat beneficiarul deplasarilor in cauza a fost ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, competenta de solutionare a cauzei apartine Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se mai arata in documentul citat.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca dosarul privind accidentul in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina are 13 volume si urmeaza sa se cerceteze inclusiv legalitatea tuturor celor peste 1.600 de drumuri pe care vicepremierul Gabriel Oprea le-ar fi facut cu coloana oficiala.

Anchetatorii mai au informatii ca, in seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militara din Baneasa si mergea spre locuinta sa, au precizat sursele citate.

Citeste si:
Alimentație sănătoasă: cele mai importante 5 surse de proteine de...
Alimentație sănătoasă: cele...

Politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) de la Brigada Rutiera a Capitalei a murit pe 20 octombrie, dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala, in timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

In acest caz a fost deschis initial un dosar la Parchetul Tribunalului Bucuresti, care l-a audiat, in 28 octombrie, in calitate de martor, pe Gabriel Oprea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat ca nu a beneficiat de servicii in plus fata de alti ministri de Interne si ca in intreaga sa activitate nu a incalcat niciodata legea. Oprea a precizat ca a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a facut declaratii in fata procurorilor si va da declaratii anchetatorilor de fiecare data cand i se va solicita.

Intrebat daca s-a deplasat cu coloana oficiala de peste 1.500 de ori de la inceputul acestui an, ministrul a raspuns ca a avut "mai multe deplasari", tot timpul pentru a-si face datoria.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Dupa accidentul in care a murit politistul Bogdan Gigina, in spatiul public s-au vehiculat mai multe intrebari care inca asteapta un raspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care si cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloana oficiala, dar si locul de unde acesta venea si unde trebuia sa ajunga in ziua accidentului si daca, in conditii de ploaie, nu trebuia sa renunte la escorta cu motociclist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.