Cei trei actionari ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, au fost retinuti de procurori, fiind acuzati de ucidere si vatamare corporala din culpa, in dosarul privind incendiul in care 31 de oameni au murit si alti aproximativ 200 au fost raniti.

Update

Costin Mincu a fost ultimul retinut, dupa ce, in cursul serii, procurorii i-au retinut pe Alin Anastasescu si Paul Gancea.

Cei trei au fost adusi cu mandat, pentru fi audiati in calitate de suspecti, pentru infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, in cazul incendiului din clubul Colectiv.Update

Paul Gancea este al doilea actionar al clubului Colectiv retinut de procurori, dupa Alin Anastasescu, ambii fiind acuzati de ucidere si vatamare corporala din culpa, in dosarul privind incendiul in care 31 de oameni au murit si alti aproximativ 200 au fost raniti.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) au emis si pe numele lui Paul Catalin Gancea ordonanta de retinere pentru 24 de ore, dupa ce l-au retinut pe Alin Anastasescu.


Update

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) au emis pe numele lui Alin Anastasescu ordonanta de retinere pentru 24 de ore, acesta urmand sa fie dus in Arestul Politiei Capitalei.

La PICCJ au fost audiati si ceilalti doi patroni ai Clubului Colectiv - Costin Mincu si Paul Gancea -, in calitate de suspecti pentru ucidere si vatamare corporala din culpa.Update

Actionarii Clubului Colectiv, Costin Mincu, Alin Anastasescu si Paul Gancea, sunt audiati in calitate de suspecti pentru ucidere si vatamare corporala din culpa, in dosarul privind incendiul in care 30 de oameni au murit si alti aproximativ 200 au fost raniti, a anuntat, luni, Parchetul ICCJ.

Paul Gancea a sosit la Parchetul ICCJ

Cel de-al treilea asociat al clubului Colectiv a sosit la Parchetul ICCJ, unde va fi audiat.

Citeste si:
Bursa de Valori Bucuresti continua avansul
Bursa de Valori Bucuresti...

Alin Anastasescu, asociat al firmei care detine Clubul Colectiv, adus la Parchetul ICCJ

Alin Anastasescu, unul dintre cei trei asociati ai firmei care detine Clubul Colectiv, a fost adus, luni, de politisti, la Parchetul ICCJ, in dosarul in care se fac cercetari pentru omor calificat, dupa incendiul in care 30 de oameni au murit si alti aproximativ 200 au fost raniti.Costin Mincu s-a prezentat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), in jurul orei 14.00, fiind insotit de un avocat.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorul de caz de la PICCJ a stabilit ca cei asociati ai firmei care detine Clubul Colectiv - Alin George Anastasescu, Costin Mincu si Paul Catalin Gancea - trebuie sa fie din nou audiati, dupa ce acestia au raspuns intrebarilor anchetatorilor si in noaptea de vineri spre sambata, la scurt timp dupa incendiu.

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...

Sursele citate au precizat ca cei trei au fost citati la PICCJ, cu mandate de aducere, in dosarul in care face cercetari pentru omor calificat in legatura cu incendiul din Clubul Colectiv.

Tot luni, la sediul Politiei Capitalei dau declaratii, in calitate de martori, mai multe persoane care au fost in Clubul Colectiv vineri seara, cand a izbucnit incendiul.

Anchetatorii merg, luni, in toate spitalele in care sunt internate persoanele ranite in incendiu, pentru a vedea care dintre acestea pot povesti ce s-a intamplat vineri seara, in Clubul Colectiv.

Potrivit ultimului bilant, in incendiul de vineri noapte au murit 30 de persoane, ultima - o tanara de 26 de ani - in cursul serii de duminica, la Spitalul Bagdasar-Arseni. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti, pana la 90 fiind in stare critica si grava.

Citeste si:
Rovana Plumb, cercetata de Parchetul ICCJ pentru abuz in serviciu
Rovana Plumb, cercetata de...

Ancheta in cazul incendiului din clubul Colectiv este facuta de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce procurorul general a dispus, sambata, preluarea cercetarilor de la Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat, sambata, ca ancheta este pentru omor calificat, pentru care "pedeapsa este foarte mare".

Procurorii Parchetul instantei supreme au ridicat, duminica, mai multe documente de la Primaria Sectorului 4 si de la Inspectoratul Teritorial de Munca, in cazul incendiului izbucnit in Clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariatilor de la clubul Colectiv, iar de la Primarie, documente privind autorizarea functionarii clubului.

Parchetul instantei supreme arata, intr-un comunicat, ca politistii bucuresteni ridica documente ”apreciate ca fiind utile solutionarii cauzei” de la sediile mai multor institutii publice si private, fara sa precizeze numele institutiilor.

Citeste si:
Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor de...
Preşedintele Klaus Iohannis a...

Clubul Colectiv se afla in subsolul fostei fabrici Pionierul, o cladire de patru etaje, de pe strada Tabacarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care detine clubul unde a avut loc tragedia de vineri seara, din Capitala, este detinuta de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) si Paul Catalin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, judetul Ilfov si are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani si este din Bucuresti, iar Paul Gancea are 28 de ani si este tot din Bucuresti. Colectiv Club SRL, infiintata in octombrie 2014, a avut o cifra de afaceri de 45.000 de lei in 2014.

Clubul Colectiv isi desfasura activitatea in baza declaratiei pe propria raspundere, reprezentantii Autoritatii Locale Sector 4 neavand competente in a controla respectarea normelor PSI, sustine Primaria sectorului 4, in declaratie precizandu-se ca in bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuita, au asistat circa 350 de persoane, conform estimarilor participantilor. Si la alte manifestari din club au participat sute de persoane, cu mult peste numarul dat de unul dintre actionari in declaratia pe propria raspundere.

Conform documentelor puse la dispozitie de Primaria sectorului 4, declaratia pe propria raspundere este data in 6 noiembrie 2014 de unul dintre actionari, Paul Catalin Gancea, in document precizandu-se ca este vorba despre un bar/club cu o suprafata de 425 metri patrati, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.

Primaria sectorului 4 arata ca agentul economic isi desfasura activitatea in baza declaratiei pe propria raspundere, conform careia, erau intrunite conditiile de functionare, specifice pentru fiecare autoritate publica. Declaratia pe propria raspundere a fost cuprinsa in certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7.10.2014 de catre Registrul Comertului.

Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primariei Sectorului 4, solicitand eliberarea acordului si autorizatiei de functionare. Primaria arata ca, in acest sens, a depus un dosar continand: certificatul de inregistrare de la Registrul Comertului, actul constitutiv de infiintare a societatii, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spatiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Directia Generala de Impozite si Taxe Locale Sector 4, chitanta dovedind achitarea taxei aferenta eliberarii.

Eliberat de catre Registrul Comertului in baza declaratiei pe propria raspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfasurata, in acest caz, alimentatie publica, baruri si alte activitati de serviere a bauturilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, activitati de post productie video, activitati de interpretarea artistica, spectacole, alte activitati recreative si distractive. Conform legii, certificatul constatator ramane valabil pana la modificarea conditiilor de functionare sau activitatilor pentru care s-a dat declaratia pe propria raspundere.

Primaria Sectorului 4 sustine ca, avand in vedere ca acest certificat constatator reprezenta asumarea de catre solicitant a responsabilitatilor privitoare la legalitatea desfasurarii activitatilor declarate, iar dosarul de autorizare depus la primarie pe data de 6.11.2014, intrunea toate conditiile impuse de legislatia in vigoare, Autoritatea Locala Sector 4 a emis Acordul de Functionare Nr. 3909/14.01.2015, respectiv Autorizatia de Functionare Nr. 369/14.01.2015.

Primaria arata ca pe parcursul anului 2015, in cadrul verificarilor intreprinse in incinta mai multor unitati de profil, la data de 21.10.2015, prin Directia Generala de Politie Locala Sector 4 – Serviciul Inspectie Comerciala, a fost realizat un control si in incinta punctului de lucru al S.C. Colectiv Club SRL, situat pe strada Tabacarilor nr. 7, corp B, cladirea 15, Parter. Politistii locali au constatat ca se respecta obiectul de activitate impus prin autorizatie, in schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesara pentru alimentatia publica si a fost aplicata o sanctiune contraventionala, fiind dispuse, totodata, termene pentru intrarea in legalitate.

Reprezentantii Autoritatii Locale Sector 4 au desfasurat verificarile in baza atributiilor impuse prin Legea Politiei Locale, neavand competente in a controla respectarea normelor PSI, mai precizeaza Primaria sectorului 4.

Martori aflati in club au declarat pentru MEDIAFAX ca incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stalp al cladirii aprinzandu-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucati din plafon, care era capitonat si el cu burete fonic, s-au desprins si au cazut peste oameni.

Potrivit celor aflati la spectacol, un agent de paza a luat un stingator de incendii, insa nu a apucat sa intervina inainte ca focul sa ajunga la tavan si sa se extinda cu repeziciune. In momentul cand tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panica si s-au imbulzit spre iesire, creandu-se busculada, deoarece doar una dintre usile de la intrare s-a deschis de la declansarea incendiului.

Ulterior, si cea de-a doua usa a fost deschisa, lumea a navalit afara, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau in stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat ca un fum greu, innecacios, se adunase in club, acesta "iesind in valuri" pe usa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a facut antifonarea in Clubul Colectiv spune ca patronii localului au refuzat sa cumpere material ignifug pentru ca era ”prea scump”, el sustinand ca o astfel de lucrare se face in mod normal ”pe baza unui proiect intocmit de pompieri, de arhitect”, care insa nu a existat.

El a precizat ca tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la caldura, nu si la foc.

”Ulterior, au pus ei, nu stiu de unde, pe stalpi (n.r. - acelasi material ca pe tavan). Am vazut niste piramidal. Este ignifugat grad F, adica poate sa stea la caldura - motoare, calorifere -, nu sa ii dai foc. Si cui ii dai varianta RF, aia ignifugata, este prea scumpa”, a mai spus el, precizand ca materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Specialistii de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INCD-INSEMEX) Petrosani investigheaza, alaturi de reprezentantii altor institutii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

”Colegii de la Criminalistica vor ridica probele pe care le-am indicat si pe care ni le vor trimite la Petrosani dupa ce vor finaliza constatarea la fata locului. Am gasit un extinctor folosit, s-a inteles gresit, si doua nefolosite. In ceea ce priveste materialele ignifuge folosite in interior, vom cerceta la Petrosani si vom face teste si pe materiale similare, sa vedem viteza de ardere, gaze degajate. In functie de cand vom primi probele, ca sa facem ceva de acuratete, cred ca vom prezenta concluzii in circa doua saptamani, pentru ca nu vrem sa ne hazardam in ipoteze”, a declarat directorul INSEMEX, George Gaman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.