27 Octombrie 2015 , 18:06 in Social
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, marti, de demisia judecatorului Nicusor Maldea din magistratura, arestat preventiv in dosarul in care este acuzat ca a primit 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare in faliment formulate de doua firme.

Nicusor Maldea a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) eliberarea din functia de judecator al Tribunalului Caras Severin, prin demisie. Plenul CSM a luat act de demisia lui Nicusor Maldea, in sedinta de marti, hotararea urmand sa fie trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru emiterea decretului de eliberare din functie.

Magistratul de la Tribunalului Caras Severin a fost arestat pentru 30 de zile, pe 17 octombrie, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care este acuzat ca a primit 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare in faliment formulate de doua firme. Judecatorul a contestat decizia, urmand ca instanta suprema sa dea, marti, o hotarare definitiva in acest caz.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, pe 20 octombrie, suspendarea din functie a judecatorului Nicusor Maldea, ca urmare a dispunerii fata de acesta a masurii arestarii preventive.

Inspectia Judiciara a cerut, pe 21 octombrie, sanctionarea disciplinara a magistratului Nicusor Maldea de la Tribunalul Caras-Severin care in 93 de dosare a intarziat redactarea hotararilor judecatoresti cu peste un an, iar in calitate de presedinte de sectie a dispus grefierilor masuri contrare atributiilor ce revin acestora si nu a respectat dispozitiile Regulamentului de ordine interioara al instantelor.

De asemenea, inspectorii mai sustin ca judecatorul de la Tribunalul Caras Severin a obstructionat activitatea de inspectie prin dispozitia data grefierilor de sedinta sa consemneze date fictive in Registrul de evidenta a redactarilor, avand reprezentarea ca aceste date se transmiteau IJ si a incalcat dispozitiile legale care vizeaza procedura deliberarii si pronuntarii hotararilor judecatoresti.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la raspunderea judecatorului Nicusor Maldea.

Procurorii DIICOT fac cercetari fata de un grup infractional suspectat de evaziune fiscala, spalare de bani, bancruta frauduloasa, luare de mita, abuz in serviciu si fals intelectual.

Potrivit anchetatorilor, grupul a fost constituit in 2009, de lichidatorul judiciar Ion Tudor, iar gruparea a fost sprijinita si de judecatorul Nicusor Maldea, de la Sectia a II-a Civila, de Contencios administrativ si fiscal, care avea spre solutionare dosare privind insolventa unor societati comerciale.

Judecatorul Nicusor Maldea este suspectat ca a cerut si primit in total 80.000 euro, pentru a admite cererile de intrare in faliment a unor societati, scrie MEDIAFAX.

Dupa intrarea in faliment, unul dintre membrii grupului infractional, lichidator judiciar, a vandut bunurilor societatilor in faliment, la preturi subevaluate, catre alte firme controlate de membrii grupului. Ulterior, aceste societati au vandut bunurile catre alte persoane, la o valoare mult mare, sustin procurorii.

Din documentele anchetatorilor rezulta ca judecatorul Nicusor Maldea, la data faptelor presedinte al Sectiei a II-a Civila, Contencios, Administrativ si Fiscal, care avea de solutionat mai multe dosare penale in care lichidator judiciar a fost Ion Tudor, a primit de la acesta, prin intermediul lui Cristian Gelu Murariu, 60.000 dce euro, pentru a da solutii favorabil in dosarele comerciale pe care le avea spre solutionare.

"La data de 6 mai 2010, s-a dispus deschiderea procedurii insolventei, impotriva debitorului SC Drumuri si Poduri SA Resita, iar ulterior, la data de 7 aprilie 2011, a fost admisa cererea administratorului judiciar IT Management Advisors SPRL, fiind dispusa declansarea procedurii falimentului", noteaza anchetatorii, care arata ca, dupa deschiderea procedurii falimentului, Ion Tudor a valorificat bunurile societatii Drumuri si Poduri SA Caras-Severin, catre societati comerciale controlate de catre acesta.

Anchetatorii sustin ca, pentru a ascunde provenienta sumei de 60.000 de euro data judecatorului Nicusor Maldea, au fost incheiate fictiv cu acesta doua contracte de vanzare-cumparare pentru un teren forestier de 5.850 mp, din localitatea Tarnova, apartinand magistratului. Magistratul fusese pus in posesie cu acel teren in 14 mai 2008, titlul de proprietate fiind emis de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Caras-Severin.

Unul dintre contracte a fost incheiat in 17 noiembrie 2010, fiind autentificat la Biroul Notarului Public Florica Dobre, din Resita, padurea in suprafata de 5.890 mp fiind atunci "instrainata", cu suma de 60.000 de euro, lui Cristian Gelu Murariu.

Dupa trei luni, in februarie 2011, Cristian Gelu Murariu, impreuna cu sotia sa, Florentina Murariu, "au incheiat fictiv contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 477/2011 de catre BNP Dobre Florica din Resita, in care s-a consemnat in fals ca sus-numitii au instrainat catre Tudor I. Ion acelasi teren cu suma de 20.000 lei (aproximativ 8% din valoarea contractului anterior)", sustin anchetatorii.

Lichidatorul judiciar Ion Tudor mai este acuzat ca, impreuna sora si tatal sau, care erau asociati si administratori in mai multe firme si asociati coordonatori in cadrul unor societati civile profesionale de lichidare a unor societati aflate in insolventa, au atras mai multi administratori de la diverse firme, pentru emiterea de facturi fiscale fictive. "Fabricile de facturi" au functionat o perioada de timp relativ scurta, dupa care au fost radiate de membrii gruparii.

Prin intermediul acestora, lichidatorul judiciar urmarea fie sa majoreze artificial cheltuielile si implicit deducerea TVA, fie sa poata retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor firme aflate in insolventa sau pentru valorificarea bunurilor din insolventa. Ulterior, toate aceste societati, in numar de 30, au fost radiate, iar locul acestora a fost luat de alta societate comerciala cu acelasi profil de activitate, care a fost infiintata inainte de radierea celei care urma a fi inlocuita, iar documentele justificative si contabile ale firmelor radiate au fost distruse, potrivit anchetatorilor.Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Judecatorului Nicusor Maldea a demisionat din magistratura.