Social20 Octombrie 201512:49

Lectura de 3 minute

In Romania exista circa 116.000 de firme inregistrate la Ministerul Finantelor care fac afaceri fara niciun salariat, iar cea mai profitabila companie fara angajati a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei, potrivit unei analize realizata de KeysFin.

Marea majoritate a firmelor au sedii in apartamente si garsoniere, arata analiza citata.

“Potrivit datelor oficiale, analizate de KeysFin, la Ministerul Finantelor erau inregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fara niciun angajat sau care nu si-au declarat salariatii, fata de 116.620 in anul anterior”, arata un comunicat al KeysFin.

Cele mai multe firme activau in domeniul comertului (37%), urmate de cele din sectorul activitatilor profesionale si stiintifice (14%), constructii (8%), industria prelucratoare (6%) si activitati de transport (5%).

“Este vorba in general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activeaza in domeniul comertului alimentar, in HORECA, in domeniul vanzarii de produse de stricta necesitate, imbracaminte si incaltaminte, si magazine tip consignatie”, spun analistii de la KeysFin. Potrivit acestora, cele peste 100.000 de firme fara angajati trebuie impartite in trei clase distincte – unele care functioneaza ca “afaceri la purtator”, o serie de firme care lucreaza cu colaboratori externi si altele care prefera sa angajeze la negru.

Citeste si:
PSD atacă dur acțiunile liberalilor: Au tăiat din veniturile românilor
PSD atacă dur acțiunile...

“Primele sunt firme asa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzactii. Apar doar in acte insa nu desfasoara o activitate concreta, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzactii. Exista un alt contingent de firme, in special din sectorul serviciilor, care prefera sa angajeze colaboratori – de la constructori la avocati, contabili etc. Restul sunt firme ale caror patroni prefera sa angajeze la negru decat sa plateasca taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, au explicat analistii citati.

Datele statistice KeysFin arata ca firmele fara angajati au realizat in 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezinta 3,6% dintre totalul afacerilor din Romania, de 1.063 miliarde lei.

Procentul acestora este in scadere cu 0,69% fata de anul 2013, atunci cand business-ul firmelor fara angajati a fost de 43,9 miliarde lei.

Analistii de la KeysFin remarca faptul ca boom-ul afacerilor-fantoma a fost inregistrat, coincindenta sau nu, in timpul apogeului crizei economice, in 2012, cand reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel national.

Citeste si:
Bucureștean tâlhărit în propria casă de trei bărbați. Au furat...
Bucureștean tâlhărit în...

In top 10 al firmelor fara angajati, cele mai multe sunt din Bucuresti si activeaza in sectorul constructiilor.

Topul este condus de un nume sonor, firma de constructii Strabag AG Austria, sucursala Bucuresti-Romania, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei si un profit net de 17,3 milioane lei, fara niciun angajat declarat.

Pe locurile urmatoare s-au clasat, in ordinea cifrei de afaceri, Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica – sucursala Ploiesti-Romania, cu un business de 208,1 milioane lei si un profit de 9,1 mil.lei, producatorul de energie Verbund Trading Romania SRL, cu afaceri de 105,2 milioane lei si profit de 2,1 milioane lei, Constructions Industrielles de la Mediterranee - CNIM SA Paris – sucursala Bucuresti – industria prelucratoare, cu afaceri de 101 milioane lei si pierderi de 386.000 lei, firma de constructii Societa Italiana per condotte d'acqua spa Roma – sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei si un profit de 919.000 lei si firma specializata in comert Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei si un profit de 85.000 lei.

“Cele mai multe firme prezente in acest top sunt companii contractoare din sectorul constructiilor, care angajeaza diverse lucrari si pe care le cesioneaza catre alte firme specializate in domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrela, asa explicandu-se si faptul ca nu au declarat angajati”, au explicat analistii KeysFin.

Citeste si:
Doi bărbați angajați pentru o fantezie sexuală, au intrat în casa...
Doi bărbați înarmați cu...

Informatiile sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.