Deputatul Elena Udrea a declarat, miercuri, ca va initia un proiect de lege prin care sa fie prevenita supra-aglomerarea inchisorilor prin diversificarea pedepselor privative de libertate, cum ar fi executarea pedepsei la domiciliu, ea acuzand, din nou, conditiile inumane din penitenciar.

"Ar trebui aceasta initiativa legislativa sa priveasca aspecte precum prevenirea supra-aglomerarii inchisorilor, de la modul in care se ajunge acolo, mult prea usor, aproape toate pedepsele in Romania sunt cu executare in penitenciar, pana la modalitatea in care cei care se afla deja acolo si care indeplinesc anumite conditii legat de gravitatea faptei sau de comportamentul pe care l-au avut pana acum in penitenciar (...) sa poata sa fie eliberati inainte de termen. Ar trebui, de asemeni, instituita o practica in care, totusi, pedepsele cu executarea in penitenciar sa fie de natura exceptionala si atunci cand nu exista alta varianta", a declarat Elena Udrea la Palatul Parlamentului, dupa o dezbatere pe tema conditiilor din penitenciare.

Elena Udrea a mai spus ca Romania trebuie sa-si asume masuri adoptate de alte state europene sau de SUA cu zeci de ani in urma, care presupun solutii alternative, cum ar fi executarea pedepsei la domiciliu sau executarea pedespei la sfarsit de saptamana, munca in folosul comunitatii. Deputatul mai crede ca strategia trebuie sa se concentreze pe recuperarea prejudiciului, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, Elena Udrea a spus ca accentul nu se pune pe reintegrarea sociala si ca 60% din cei care ajung in penitenciare recidiveaza. "Ce se intampla de fapt intr-un penitenciar, intr-un arest preventiv, conditiile inumane la care sunt supusi acolo si faptul ca in niciun caz accentul nu se pune pe reintegrarea sociala... Cine a ajuns o data acolo, foarte putini mai ies intregi la minte, familia este bulversata, iar reintegrarea sociala este de cele mai multe ori esuata. 60% din cei care ajung acolo se intorc, recidiveaza pentru ca nu sunt pregatiti pentru momentul in care se intorc in societate si in familie", a spus deputatul.

Intrebata daca va merge cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, pentru a vedea care sunt conditiile in penitenciare, Udrea a spus: "Eu am fost, daca vrea dansul, sa se duca", subliniind ca "este o buna experienta personala".

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...

Udrea a vorbit din nou despre experienta sa in arest, subliniind ca "cel mai cumplit sentiment este acela de ingradire a libertatii de miscare" si oferind detalii despre conditiile din arest. "Erau gandaci, se adunau cu sacii, nu cu plicul, in arestul Politiei Capitalei, iar in martie, cand se incalzise, pusesem 30 de capcane in toata camera, de noua metri patrati, pentru ca intrau gandaci de 10 centimetri care se urcau pe pereti, se urcau in pat. Imi amintesc ca intr-o noapte, pe la patru, ne-am trezit, am crezut ca este un soarece care a intrat in camera. De fapt, era un gandac urias care intrase intr-o capcana si se plimba cu capcana prin toata camera. Am cerut capcane pentru ca nu ne puteam lupta cu gandacii ", a relatat Udrea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.