Alin Cocos, fiul omului de afaceri Dorin Cocos, a recunoscut toate acuzatiile care i se aduc in dosarul ANRP, intr-o declaratie pe care a dat-o vineri in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Alin Cocos a fost audiat vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in dosarul in care este judecat alaturi de tatal sau Dorin Cocos, de fosta sefa a DIICOT Alina Bica si de fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii (ANRP), pentru fapte de coruptie in legatura cu solutionarea unor cereri de desagubire ale omului de afaceri Gheorghe Stelian.

Acesta a aratat, in fata instantei, ca recunoaste acuzatiile care i se aduc de catre anchetatori si doreste sa fie judecat prin procedura simplificata, la fel cum au cerut, anterior, Dorin Cocos si Ionut Mihailescu, fostul consilier al Alinei Bica. Cererea celor trei a fost insa amanata de magistrati, pana dupa ce vor fi audiati toti inculpatii si martorii si vor fi administrate probele.

Alin Cocos le-a spus magistratilor cum l-a cunoscut pe Ionut Mihailescu si cum a ajuns sa vanda terenul de la Snagov, din care o parte ar fi fost primita de Alina Bica. El a precizat ca Ionut Mihailescu s-a aratat interesat sa cumpere proprietatea, impreuna cu mai multi prieteni, printre cumparatori aflandu-se si fosta sefa a DIICOT.

In declaratia sa, Alin Cocos a mai aratat ca, initial, a dorit sa vanda terenul de la Snagov cu 200.000 de euro, dar tatal sau i-a spus sa il vanda cu 100.000 de euro mai putin.

"La una dintre intalniri a participat si tatal meu. Ionut Mihailescu mi-a spus ca nu are decat 100.000 de euro, dar a mentionat ca printre cumparatori era si Alina Bica. Tatal meu a acceptat pretul. Ulterior, l-am intrebat pe tatal meu de ce face acest gest. El mi- a spus textual ca are o obligatie fata de Alina Bica, de cand ea era la ANRP. Ulterior, mi-a spus ca obligatia era legata de o despagubire primita de Gheorghe Stelian. Am acceptat pretul pentru ca tot ce am datorez tatalui meu. Daca imi spunea sa vand cu 20.000 de euro, asa faceam", a declarat Alin Cocos, in fata magistratilor instantei supreme.

Citeste si:
Alina Bica, condamnata definitiv la 4 ani inchisoare pentru...
Alina Bica, condamnata...

Dorin Cocos a confirmat si el, in fata judecatorilor, ca i-a spus fiului sau ca are o obligatie fata de Alina Bica si, daca este cazul, sa-l lase pe Mihailescu sa plateasca terenul in rate.

Totodata, la termenul de vineri, avocatii Alinei Bica au solicitat judecatorilor sa dispuna audierea Elenei Udrea in calitate de martor, pentru a arata daca SRI a pus presiune pe fosta sefa a DIICOT.

Instanta suprema a stabilit un nou termen al procesului pentru 23 octombrie.

In dosarul "Bica 1" sunt judecati, pentru abuz in serviciu, opt fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in calitate de fost reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Citeste si:
Alina Bica - achitata in dosarul ANRP
Alina Bica - achitata in...

Cei opt fosti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzati ca i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai este judecata, in acelasi dosar, si pentru luare de mita si abuz in serviciu, fapte de care a fost acuzata initial in dosarul "Bica 2". In urma unei decizii a instantei supreme, dosarul "Bica 1" include toate acuzatiile aduse Alinei Bica pentru fapte pe care le-ar fi savarsit ca membru in comisia ANRP, precum si acuzatiile fata de Dorin si Alin Cocos si Ionut Mihailescu.

Omul de afaceri Dorin Cocos este judecat pentru doua fapte de trafic de influenta si dare de mita, iar fiul acestuia Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita. Procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoana apropiata lui Alin Cocos, pentru complicitate la luare de mita (doua fapte).

Citeste si:
Ilinca Vandici a spus adevărul despre scandalul cu Elena Udrea! Ce...
Ilinca Vandici a spus...

Dorin Cocos este acuzat ca, in schimbul influentei exercitate asupra Alinei Bica si a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins si primit, in perioada de dupa 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denuntator in cauza, suma de 10 milioane de euro, cu conditia sa-i asigure rezolvarea dosarului de despagubire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.