Social2 Octombrie 201514:14

Lectura de 3 minute

Parcul Natural Portile de Fier a obtinut aprobarea UNESCO pentru a deveni a doua rezervatie a biosferei din Romania, dupa Delta Dunarii, in acest sens mai fiind nevoie de promovarea unei hotarari de guvern, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Mediului Anne Juganaru.

Secretarul de stat responsabil de Biodiversitate a precizat ca initiativa declararii Parcului Natural Portile de Fier rezervatie a biosferei a apartinut profesorului Ioan Jelev, presedinte al Comitetului National Roman MAB (Man and the Biosphere Programme) - UNESCO. Documentatia necesara a fost elaborata timp de doi ani, si trimisa, pe 30 septembrie, la UNESCO, care a aprobat declararea parcului rezervatie a biosferei.

Promovarea si transmiterea la UNESCO - Paris a documentatiei reprezinta prima etapa procedurala (cea internationala) din cele doua necesare declararii unei rezervatie a biosferei. Cea de a doua etapa, nationala, are loc dupa aprobarea documentatiei de catre UNESCO si consta in promovarea hotararii de guvern pentru declararea rezervatiei biosferei.

Astfel, dupa ce va primi comunicatul oficial de la UNESCO, Ministerul Mediului va promova un proiect de hotarare pentru ca Parcul Natural Portile de Fier sa capete statut de rezervatie a biosferei.

Acest statut il are in Romania numai Delta Dunarii.

Inainte de 1989 au mai fost declarate rezervatii ale biosferei si Pietrosul Rodnei si Muntii Retezat, insa ele nu au mai indeplinit noile criterii pentru a pastra acest statut, din cauza absentei asezarilor umane, a precizat Juganaru.

Citeste si:
Ministerul Culturii reia procedura de includere a Rosiei Montana
Ministerul Culturii reia...

Totodata, secretarul de stat in Ministerul Mediului subliniaza ca acest statut poate conduce la cresterea nivelului de trai si a calitatii vietii pentru comunitatile locale aflate pe teritoriul rezervatiilor biosferei.

"O rezervatie a biosferei favorizeaza dezvoltarea durabila prin echilibrul asigurat intre preocuparile pentru protectia mediului, protectia sociala si culturala, pastrarea traditiilor si activitatea economica. Prezenta asezarilor umane in interiorul rezervatiilor biosferei constituie o particularitate dar si obligativitate care nu se regaseste in cadrul rezervatiilor nationale. In multe astfel de rezervatii, comunitatile locale au castigat enorm in urma promovarii produselor locale sub eticheta si sigla rezervatiei biosferei", spune Anne Juganaru.

Odata cu declararea ca rezervatie a biosferei a Parcului Natural Portile de Fier, vor aparea o serie de alte consecinte favorabile, printre care: beneficii aduse comunitatilor locale prin desfacerea produselor specifice zonei sub sigla noii rezervatii, dezvoltarea turismului si incurajarea conservarii traditiilor culturale si populare ale zonei sub egida UNESCO, perspectiva dezvoltarii cooperarii cu Republica Serbia, prin crearea in viitor a unei rezervatii a biosferei transfrontiere, similara Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in contextul in care partea sarba a instituit un regim de protectie si conservare a naturii in cadrul Parcului National Djerdap (care formeaza impreuna cu Parcul Natural Portile de Fier un ecositem unitar), si crearea premiselor punerii in aplicare si a altor importante conventii internationale din domeniul ocrotirii mediului inconjurator (Conventia Ramsar, Conventia UNESCO privind protectia patrimoniului natural universal etc.).

La nivel international sunt prevazute sase categorii de arii protejate, preluate si in legislatia nationala: rezervatiile stiintifice, ca Gemenele in Retezat, unde se intra numai cu permis eliberat de Academia Romana, parcurile nationale, care au o zona - nucleu, de maxima protectie, inconjurata de o zona - tampon, unde se pot practica o serie de activitati, cu restrictii, monumente ale naturii, ca Babele, care ocupa suprafete mici si au grad maxim de protectie, rezervatiile naturale, precum poienile de narcise, care trebuie protejate, dar nu ingradite, parcurile naturale, unde scopul principal este conservarea peisajului, din care pot face parte si asezari omenesti, si rezervatiile biosferei, care cuprind un mozaic de zone cu un grad mai mare sau mai mic de protectie, cea mai reprezentativa fiind Delta Dunarii, a explicat pentru MEDIAFAX Dragos Mihai, seful Serviciului arii protejate din Romsilva.

Parcul Natural Portile de Fier, situat pe teritoriile administrative ale judetelor Caras-Severin si Mehedinti, se intinde pe o suprafata de peste 115.000 de hectare, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Romania (locul al II-lea dupa Muntii Maramuresului). In Romania sunt 17 parcuri naturale.

Citeste si:
Vacanta in Delta Dunarii cu vouchere - Top 5 activitati pe timp de iar
Vacanta in Delta Dunarii cu...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.