Studentii de la Medicina care primesc burse de studiu ar putea semna un contract prin care se obliga sa nu plece in strainatate pe perioada studiilor de licenta si de rezidentiat, pentru a opri exodul medicilor, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a spus, la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucuresti, ca deja exista discutii cu UMF, dar si cu Ministerul Educatiei pentru a vedea daca exista posibilitatea opririi exodului personalului medical prin interzicerea plecarii in strainatate pentru studentii care beneficiaza de burse de studiu din partea Guvernului, scrie MEDIAFAX.

"Lucram cu UMF la un astfel de plan, dar nu este vorba despre cei cu burse de merit, ci doar despre studentii care primesc burse de studiu. Trebuie sa vedem in ce masura este posibil pentru ca dorintele sunt unele, posibilitatile sunt altele", a afirmat Banicioiu, precizand ca trebuie ca o astfel de masura sa nu incalce directiva europeana privind dreptul la libera circulatie.

Ministrul a explicat ca acest lucru ar putea fi introdus prin modificarea unor acte normative deja existente asupra carora se poate interveni prin hotarari de guvern.

Lectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Ionel Sinescu, a spus ca sustine un astfel de demers intrucat nu este benefic nici pentru statul roman si nici pentru societate faptul ca studentii pleaca in strainatate. "Practica medicala in Romania face ca un act medical sa nu fie mai prejos decat un act medical din alta tara", a spus rectorul UMF, adaugand ca o astfel de prevedere ar urma sa se regaseasca intr-un contract profesional.

Sinescu a mai spus ca daca tinerii vor munci in Romania in timpul studiilor de licenta, dar si in timpul rezidentiatului ar putea fi mai putin interesati sa plece apoi in strainatate. "Daca profesezi 11 ani in Romania, atat cat dureaza studiile de licenta si rezidentiatul, cred ca e un motiv in plus sa nu mai vrei sa pleci dupa. Analizam aceasta posibilitate astfel incat sa nu lezam pe nimeni", a declarat Sinescu la deschiderea anului universitar.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

De altfel, el le-a transmis studentilor din primul an de la UMF ca au intrat intr-o institutie de prestigiu in care cadrele didactice fac tot ce pot ca procesul de educatie sa fie complet. "Ne dorim sa practicati medicina in Romania, desi unii dintre dumneavoastra va doriti sa plecati. Ce trebuie sa stiti este ca atunci cand ajungeti in competitie cu colegii de la alte universitati de mare prestigiu din lume ii veti depasi de cele mai multe ori", a adaugat rectorul UMF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.