Peste jumatate dintre romani cred ca Romania nu ar trebui sa primeasca refugiati, iar dintre cei care sunt de acord cu acest lucru, 82,1 la suta considera ca Romania ar trebui sa isi stabileasca singura cota de refugiati pe care ii poate primi, arata un sondaj realizat de INSCOP Research.

Din sondajul "Barometrul de opinie publica - Adevarul despre Romania" rezulta ca 95,8 la suta dintre persoanele chestionate au auzit despre criza refugiatilor din Orientul Mijlociu care incearca sa intre in Uniunea Europeana, iar 41,7 la suta cred ca acestia s-au adunat la granitele Uniunii Europene din cauza razboiului din Orientul Mijlociu, 23,4 la suta cred ca sunt grupuri organizate cu scopul de a destabiliza Europa, 23,3 la suta considera ca acestia au plecat din tarile de origine din cauza saraciei, iar 5,8 la suta spun ca imigrantii pur si simplu prefera sa traiasca in Uniunea Europeana.

Proportia celor care cred ca Romania ar putea deveni o tara importanta de tranzit pentru imigrantii din Orient este mica. Astfel, doar 9,3 la suta dintre participanti au raspuns "in foarte mare masura" si 20,2 la suta "in mare masura".

Aproape un sfert dintre persoanele chestionate cred ca sunt sanse mici ca imigrantii sa tranziteze Romania, 22,5 la suta spun ca sansele nu sunt nici mici, nici mari, iar 12,2 la suta au afirmat ca acest lucru ar fi posibil intr-o foarte mica masura.

La intrebarea "In ce masura credeti ca Romania ar putea deveni o tara importanta de destinatie (in care sa se stabileasca) pentru imigrantii din Orient ?", doar sapte la suta dintre participantii la studiu cred ca "in foarte mare masura", 16,9 la suta au spus "in mare masura", 21,8 la suta au raspuns "nici in mare, nici in mica masura", 27,1 la suta "in mica masura" si 17,2 la suta "in foarte mica masura".

Dupa centralizarea raspunsurilor, a rezultat ca 56,2 la suta dintre romani spun ca Romania nu ar trebui sa primeasca refugiati, 35,5 la suta considera ca tara noastra ar trebui sa gazduiasca imigranti, iar 8,3 la suta au spus ca nu stiu sau au refuzat sa raspunda.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

Din cei 35,5 la suta care au spus ca ar trebui sa primim refugiati, 82,1 la suta considera ca Romania trebuie sa-si stabileasca singura cota de refugiati pe care ii poate primi, iar 14,6 la suta ca Romania ar trebui sa primeasca cota de refugiati solicitata de la nivelul UE.

Din totalul persoanelor chestionate, 65,3 la suta spun ca nu ar fi de acord ca refugiatii sa se stabileasca in Romania si doar 26,5 la suta ca ar accepta acest lucru.

Numarul celor care se opun ca refugiatii sa se stabileasca in localitatea lor este si mai mare, 67,1 la suta dintre persoanele chestionate afirmand acest lucru, si doar 24,4 la suta ar fi de acord, scrie MEDIAFAX.

Sondajul a fost realizat in perioada 10-15 septembrie 2015 pe un esantion de 1.085 persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste. Marja de eroare este de ±3 la suta, la un grad de incredere de 95 la suta. Sondajul "Barometrul de opinie publica - Adevarul despre Romania" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.