Conform studiului calitativ realizat de Exact Cercetare si Consultanta la inceputul lunii septembrie, semnificatia mesei este pentru femei una mai degraba emotionala, legata de ideea de rasfat al gustului.

„Ca si functii indeplinite, este mentionata cea de liant intre membrii familiei si de deconectare atunci cand ne referim la iesirile cu prietenii. In plus, masa mai este perceputa de catre femei ca simbol al bunastarii, reflectand starea materiala a oamenilor”, afirma Irina Rainer, coordonatorul studiului.

Din cauza lipsei timpului si a numarului din ce in ce mai mare de responsabilitati, masa a devenit insa in ultimii ani un element secundar in viata oamenilor. Astfel, masa este luata pe fuga (sub forma de preparate fast-food sau gustari reci), de multe ori in drum spre serviciu, in fata calculatorului sau a televizorului si chiar in picioare. Ritmul de viata alert a determinat schimbari si in ceea ce priveste numarul meselor servite zilnic: majoritatea participantelor la studiu au mentionat o singura masa pe zi – cea de seara.

Femeile din Romania isi doresc insa sa poata reveni la mesele regulate, la relaxarea oferita de petrecerea timpului impreuna cei dragi, la pauza de pranz, la mancarea gatita in casa.

Mancarea gatita – sanatoasa in opinia femeilor

Pentru femeile cu varste cuprinse intre 35-59 de ani, mancarea traditionala, gatita in casa, este cea mai apreciata. Pe de-o parte, pentru ca este considerata a fi naturala, sanatoasa (cu ingrediente controlate), iar pe de alta, pentru ca pretul este unul convenabil. In plus, prin gatit, femeile simt ca isi arata grija fata de cei dragi, ca ii recompenseaza sau le arata afectiunea.

Femeile din Romania sunt niste gurmande, rolul mancarii fiind pentru ele acela de rasfat al gustului. Pentru ca le place sa manance, dar si sa gateasca pentru cei dragi, ele isi petrec ore bune in bucatarie, incercand sa inoveze si sa vina cu retete noi si usoare, nerenuntand insa vreun moment la ideea de gust.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Alimentele sanatoase – consumate ca atare doar atunci cand situatia o impune

Romancele considera ca fiind sanatoase fructele, legumele, lactatele, carnea slaba. Aleg insa sa le consume ca atare mai ales atunci cand se confrunta cu probleme medicale sau in situatia curelor de slabire. In rest, alimentele sanatoase sunt preferate ca ingrediente ale unor preparate cu gust.

Femeile din Romania sunt insa constiente de beneficiile aduse de adoptarea unei alimentatii sanatoase. De aceea, ele afirma ca iau in considerare un consum mai mare de lactate, fructe si legume. Cand vine vorba de gatit, au in vedere curcanul (ca tip de carne fara „hormoni”) si pestele si incearca sa evite grasimile (atat carnea grasa, cat si uleiul), combinatiile de alimente, excesele de orice fel si produsele procesate, ce contin aditivi.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare si Consultanta prin intermediul a 4 Mini Focus Grupuri, la care au participat femei cu varsta cuprinsa intre 35 si 59 de ani. Mini Focus Grupurile au avut loc in Bucuresti, in intervalul 1-4 septembrie 2015.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.