Universitatea Bucuresti va putea pune la dispozitia refugiatilor, daca va fi nevoie, 80 de locuri de cazare in caminele din Magurele si va putea acorda si consiliere psihologica, in timp ce Universitatea de Medicina si Farmacie nu are locuri de cazare disponibile.

”Am raspuns acestei solicitari a ministrului Educatiei si punem la dispozitie 80 de locuri in caminele noastre din Magurele si in acelasi timp oferim, daca vom fi solicitati, si consiliere psihologica acestor persoane care sunt intr-un moment atat de greu al vietii lor. Noi vrem sa ajutam cu tot ceea ce poate universitatea. In momentul de fata, am fost rugati sa punem la dispozitie aceste locuri in camin, o vom face, iar asta nu va afecta capacitatea noastra de cazare pentru studentii universitatii", a spus rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru.

Rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti, Mihnea Costoiu, a spus, la randul sau, ca universitatea ar putea pune la dispozitie 50 de locuri in camine. La randul sau, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, Ionel Sinescu, a spus ca insitutia de invatamant are locurile de cazare limitate.

"Cazarea in UMF Carol Davila se face pe criterii foarte riguroase. Spatiile sunt la limita. Daca ni se va cere, intr-o situatie speciala, sa eliberam un camin, o vom face, dar, repet, noi nu avem spatii disponibile", a mai spus academicianul Ionel Sinescu.

Ministerul Educatiei a solicitat marti, universitatilor si inspectoratelor scolare judetene sa identifice evantuale spatii de cazare pe care ar putea sa le puna la dispozitia refugiatilor ce ar ajunge in Romania, fara afectarea procesului de invatamant.

Marti, inspectoratele judetene din tara si universitatile au primit de la Ministerul Educatiei solicitarea de a transmite o situatie a locurilor de cazare disponibile in caminele liceelor si in campusurile universitare, care ar putea fi puse la dispozitia refugiatilor ce ar ajunge in Romania, in cazul in care numarul acestora ar fi mai mare decat capacitatea de cazare din cele sase centre prntru imigranti.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

”Ministerul Educatiei raspunde la toate solicitarile Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta. (...) Ministerul Educatiei poate acorda sprijin, de exemplu, pentru cazare si consiliere psihologica”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanti ai Ministerului Educatiei.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la finalul sedintei de coalitie, ca pozitia expimata de presedintele Klaus Iohannis legata de primirea refugiatilor in Romania este foarte "clara", respectiv statul roman poate primi maximum 1.780 de imigranti.

"Pozita exprimata ieri de presedintele Iohannis este pozitia statului roman adoptata in baza consultarilor cu institutiile, adica cu Guvernul, cu celelalte institutii si domnul Iohannis v-a spus foarte clar, maximum 1.780. Eu v-am dat detaliul tehnic ca deja vreo 200 de locuri sunt ocupate, mai mult de atat nu putem acum. Daca se va pune la un moment dat problema, o sa discutam si o sa va informam, dar ceea ce a precizat ieri (luni - n.r.) presedintele cred ca e foarte clar pentru toata lumea", a precizat Ponta, adaugand ca nu poate fi de acord cu "cote obligatorii" care depasesc posibilitatile reale ale statului roman.

Citeste si:
Cum alegi cazarea ideală în concediu, indiferent de anotimp
Cum alegi cazarea ideală în...

"Ne pregatim si informam CSAT cu toate datele" a raspuns premierul intrebat fiind de jurnalisti despre existenta unui ordin dat de ministerului Educatiei pentru a fi cautate locuri de cazare in camine studentesti pentru refugiati.

Presedintele Klaus Iohannis a precizat, luni, ca spune ca Romania nu poate primi mai mult de 1.785 de refugiati, cifrele prezentate de ”diverse gazete” fiind ”speculatii jurnalistice".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.