Social 28 August 2015 13:02
Dosarul Nana in care opt functionari din Primaria comunei Nana, intre care si primarul Gheorghe Dobre, au fost trimisi in judecata, alaturi de alte trei persoane, pentru retrocedarea ilegala a unor terenuri a fost trimis inapoi la Parchetul instantei supreme.

Magistratii Tribunalului Calarasi au decis, joi, sa restituie dosarul Nana procurorilor de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. ”Dispune restituirea cauzei privind pe inculpatii Niculae Tudorita, Dobre Marian, Dobre Gheorghe, Decu Florian, Enciu Domnica, Negoita Daniela, Neagu Marius Gelu, Preda Simona Alina, Preda Vasilica, Stolea Georgica si Tudorache Nicolae, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica”, se arata in decizia instantei.

De asemenea, instanta a mentinut masura controlului judiciar fata de Niculae Tudorita, Dobre Marian, Dobre Gheorghe, Decu Florian, Neagu Marius Gelu si Preda Simona Alina, scrie MEDIAFAX.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata in termen de trei zile de la comunicare.

In luna mai, procurorii Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au trimis in judecata, sub control judiciar, sase functionari din Primaria Nana, respectiv pe Gheorghe Dobre, primarul comunei - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, conflict de interese si spalare a banilor, pe secretara comunei, Tudorita Niculae, si pe Marius Gelu Neagu - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata, conflict de interese, spalare a banilor si fals in declaratii, pe Florian Decu - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, spalare a banilor si fals in declaratii, pe Marian Dobre - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, conflict de interese, spalare a banilor si fals in declaratii, si pe Simona Alina Preda - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, spalare a banilor si fals in declaratii.

Alte cinci persoane au fost trimise in judecata in stare de libertate: Vasilica Preda, contabil in Primaria Nana - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, spalare a banilor si fals in declaratii, Nicolae Tudorache, casier in Primarie - pentru complicitate la abuz in serviciu, spalare a banilor si fals in declaratii, Domnica Enciu - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare a banilor, Daniela Negoita - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu si spalare a banilor si Georgica Stolea - pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare a banilor.

Citeste si:
Negoita, plangere penala privind spatii verzi si locuri de joaca...
Negoita, plangere penala...

Potrivit rechizitoriului trimis Tribunalului Calarasi, instanta care urma sa judece dosarul Nana, in perioada 2005 - 2010, Tudorita Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre si fostul primar al comunei Nana, Dumitru Budesteanu, decedat, au initiat, constituit si sprijinit un grup infractional organizat, care a avut ca scop retrocedarea de terenuri agricole prin eludarea dispozitiilor Legii fondului funciar si a celorlalte reglementari in domeniu. In timp, la grupul infractional au aderat Simona Alina Preda, Gheorghe Dobre, Vasilica Preda, Domnica Enciu si Daniela Negoita, care au contribuit la realizarea retrocedarea ilegala de terenuri agricole.

Comisia de fond funciar a comunei Nana a solutionat, in perioada mai 2006-decembrie 2010, 128 de cereri de retrocedare de terenuri agricole, aproximativ 44 la suta dintre aceste solicitari de revendicare fiind formulate in numele inculpatilor, sotiilor sau sotilor, parintilor, bunicilor acestora sau in numele altor rude sau afini, sustin anchetatorii.

Citeste si:
CSM respinge cererea Laurei Codruta Kovesi de recunoastere a...
CSM respinge cererea Laurei...

"Astfel, contrar dispozitiilor legale care prevad ca cererea se depune personal sau prin mandatar, membrii grupului au savarsit diverse manopere frauduloase, precum completarea ori falsificarea cererilor in modalitatea contrafacerii semnaturii titularului ori prin antedatare. De asemenea, acestia au scris, au acceptat depunerea si au inregistrat retroactiv in registrul special de fond funciar cereri care au fost depuse peste termenul de decadere prevazut de legislatia in domeniu, cereri despre care s-a stabilit ca nu au fost semnate de titulari. Mai mult decat atat, din probatoriul administrat in cauza s-a stabilit ca cererile nu cuprindeau toate datele si elementele necesare, solutionarea lor facandu-se in lipsa actelor prevazute de lege (certificatul de deces al autorului terenului revendicat, certificatul de mostenitor sau declaratia pe proprie raspundere)", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
2.000 de dolari amendă pentru un pasager care transporta ilegal...
2.000 de dolari amendă pentru...

Retrocedarile ilegale s-au facut ca urmare a faptelor de abuz in serviciul si complicitate la abuz in serviciu ale inculpatilor, unii fiind membri ai Comisiei de fond funciar Nana, care astfel au produs pagube domeniului privat al statului de 3.076.949 de lei.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe terenurile dobandite ilegal, pentru recuperarea pagubei si restabilirea situatiei anterioare deciziilor de retrocedare luate abuziv. De asemenea, anchetatorii au dispus masura sechestrului pe bunuri mobile si imobile ale inculpatilor. Sechestrul asigurator a fost pus pe un teren de 735 de hectare, in cazul caruia procurorii au suspiciuni ca a fost retrocedat in mod ilegal. Din cele peste 700 de hectare face parte si terenul Ioanei Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu. Ioana Basescu a contestat in instanta sechestrul pus de procurori, insa Tribunalul Calarasi a dat castig de cauza PICCJ.

Citeste si:
A cincea zi de grevă ilegală a angajaților STB
A cincea zi de grevă ilegală...

Fostul presedinte Traian Basescu a scris pe Facebook, in 7 martie, ca ii pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010, aratand ca aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva sa.

El a tinut sa precizeze ca "nu exclude posibilitatea ca in procesul de restituire sa fi existat ilegalitati", adaugand ca "asta va constata justitia, iar cei care au incalcat legea vor raspunde". "Sper ca astfel de investigatii sa se faca in toata tara, incepand spre exemplu cu judetele Vrancea si Timis. Ioana Basescu a cumparat de la o firma italiana cele 290,4 hectare de la Nana in octombrie 2013 in baza inscrisurilor legale de la cartea funciara, cu deplina buna credinta. Oare de ce timp de trei ani cat timp firma italiana a detinut proprietatea terenurilor nu s-a facut nicio investigatie?", mai scria Basescu, pe pagina de socializare.

Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca declaratiile fostului presedinte Traian Basescu despre sechestrul pus de procurori pe terenuri din comuna Nana au avut un impact negativ asupra sistemului judiciar si au afectat independenta procurorului care instrumenteaza dosarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.