Social 27 August 2015 10:00
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, miercuri dupa-amiaza, la Galati, ca vor fi inaugurate simultan, in toate cele sase state de pe granita de est a Uniunii Europene, comandamentele de tip NFIU, intre care si cel de la Bucuresti.

”Pe data de 3 septembrie vom inaugura, simultan, la ora 11.00, in toate cele sase state de pe granita de est a Uniunii Europene, comandamentele de tip NFIU, ocazie cu care se va ridica drapelul NATO. Va fi primul comandament NATO care va functiona in Romania”, a spus Mircea Dusa.

Ministrul Apararii se afla, miercuri, in Poligonul Smardan, judetul Galati, pentru a asista la exercitiul multinational Swift Response 15, in cadrul caruia militari din Italia, Spania si din Fortele Terestre ale SUA vor executa un asalt aeropurtat.

Peste 4.800 de militari din Fortele NATO aeropurtate se antreneaza in Bulgaria, Germania, Italia si Romania, in cadrului exercitiul multinational Swift Response 15, care include mai multe asalturi aeropurtate ce vor avea loc aproape simultan in poligoanele Smardan din Romania, Hohenfels din Germania si Novo Selo din Bulgaria, unde se vor desfasura si antrenamente ulterioare.

Infiintarea Unitatii de Integrare a Fortelor NATO a fost decisa prin Hotararea 32/2015, adoptata de Camera Deputatilor si Senat in 23 iunie, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), in Garnizoana Bucuresti. Organizarea, functionarea, incadrarea cu personal, administrarea, sprijinul natiunii gazda, precum si alte detalii necesare indeplinirii misiunii NFIU ROU se stabilesc prin intelegeri incheiate de catre Ministerul Apararii Nationale si autoritatile militare NATO si statele aliate participante.

Pe timpul functionarii pe teritoriul Romaniei, NFIU ROU beneficiaza de prevederile Acordului dintre statele parti la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul fortelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, si de prevederile Protocolului privind statutul comandamentelor militare internationale, infiintate in temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris la 28 august 1952.

Dislocarea NFIU in misiuni in afara teritoriului Romaniei se executa la ordinul autoritatilor NATO abilitate, scrie MEDIAFAX.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a spus, la o ceremonie organizata in iulie, la viitorul Centru NATO, la care a participat si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ca pentru pregatirea acestei structuri NATO de comanda au fost parcursi toti pasii conveniti cu Alianta, iar centrul va fi acreditat si va functiona in toamna acestui an, impreuna cu structurile altor state aliate.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Potrivit lui Dusa, investitia pentru acest centru, care a fost amenajat in doua luni, se ridica la 16 milioane de lei - 13 milioane din bugetul NATO si 3 milioane lei din bugetul MApN -, iar in aceasta structura vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari romani, iar celelalte de cadre ale tarilor aliate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.