Social 25 August 2015 17:23
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marti, la sedinta Comisiei pentru agricultura de la Camera Deputatilor, ca pierderile cele mai mari din cauza secetei au fost la culturile de porumb, floarea soarelui si soia, precizand ca si cei din zootehnie au fost afectati.

Potrivit lui Constantin, o evaluare a pagubelor cauzate de seceta va fi cunoscuta in luna septembrie. "Seceta a lovit in special cultura de primavara, dupa doi ani in care agricultura a ajutat la cresterea economica a Romaniei. Cele mai mari pierderi le-am avut la porumb, floarea soarelui si soia. Aceste precipitatii care au venit nu mai ajuta campania de primavara, dar vor ajuta campania de toamna. Nu stiu care e valoarea despagubirilor. O vom afla in luna septembrie. Sunt afectati si cei din zootehnie. Vom face si acolo o analiza in perioada urmatoare. Fiind furaje mai putine, sunt mai scumpe in acest an si sunt afectati. In luna septembrie vom definitiva situatia la nivel national, apoi ii vom notifica pe cei de la Comisia Europeana. Cu siguranta cei care au suferit pierderi vor primi despagubiri", a spus Constantin.

Pe de alta parte, el a precizat ca dupa adoptarea Codului Fiscal va initia o ordonanta de urgenta prin care va fi schimbata legea cooperativelor, astfel incat sa se creeze facilitati pentru cooperativele agricole, scrie MEDIAFAX.

"Imediat ce se adopta Codul Fiscal, vom veni cu o ordonanta de urgenta prin care schimbam legea cooperativelor din Romania ca sa cream facilitati fiscale pentru cooperative. Persoanele fizice care astazi platesc impozit pe norma de venit, vor fi scutite daca intra in cooperative si in felul acesta toti fermierii mici vor produce si vom avea preturi mai mici. Apoi, sa aiba o scutire a impozitului pe profit de 20% pentru cinci ani de zile, microintreprinderile sa aiba aceleasi facilitati. Sunt si alte lucruri pe care le voi prezenta in nota de dupa sedinta de Guvern", a adaugat Constantin.

Citeste si:
Seceta din Europa crește riscul inflației la alimente. Care sunt...
Seceta din Europa crește...

Ministrul a anuntat, saptamana trecuta, ca autoritatile vor acorda diferentiat despagubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urma fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Culturile insamantate in toamna anului 2014, pentru care s-a incheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, potrivit lui Constantin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.