Social 25 August 2015 11:34
Presedintele Asociatiei Magistratilor, Gabriela Baltag, a declarat luni, dupa sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, ca sunt suspiciuni ca ar fi rapoarte ale unor servicii secrete despre activitatea in instante, "lucru foarte periculos", iar CSM trebuie sa lamureasca aceasta situatie.

Gabriela Baltag a fost intrebata, la iesirea din sala de sedinta a plenului Consiliului Superior al Magistraturii despre declaratiile facute in fata membrilor CSM, potrivit carora sunt zvonuri ca judecatorii ar fi monitorizati in birouri si ca instantele ar fi "cablate".

Intrebata daca judecatorii se simt in nesiguranta, Gabriela Baltag a spus ca nu este neaparat vorba de nesiguranta, dar ca sunt lucruri care trebuie lamurite.

"Asa cum ati observat si dumneavoastra, am vorbit despre faptul ca tot mai mult in ultimul timp se vorbeste despre supravegherea magistratilor. Or, lucru acesta nu este firesc, de ce sa fim supravegheati, de ce se porneste de la prezumtia de rea-credinta, de coruptie. S-au abandonat toate valorile si toate principiile fundamentale, si lucru acesta nu este deloc lamurit", a precizat presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR).

Ea a adaugat ca a subliniat la CSM faptul ca SRI vorbeste despre angrenarea in lupta impotriva coruptiei, dar in niciun caz fenomenul coruptie nu este rezolvat de SRI.

"Sa nu uitam ca lupta impotriva coruptiei nu este asanata de SRI. Nici intr-un caz. Eu stiu ca in alta parte coruptia este rezolvata, prin hotarari judecatoresti. Iar CSM, cel in fata caruia suntem aici si dam interviuri, asa cum v-ati obisnuit si dumneavoastra de fiecare data, este cel care trebuie sa gaseasca parghiile si mecanismele sa infranga fenomenului coruptiei, nu SRI, nici intr-un caz", a mai spus judecatorul Gabriela Baltag.

Intrebata de unde a auzit de o monitorizare a SRI in activitatea judecatorilor, Gabriela Baltag a spus ca sunt informatii pe surse, despre "servicii", nu neaparat SRI, iar aceste aspecte ar fi fost sesizate nu de judecatori, ci de alte persoane, unele auxiliare instantei.

Citeste si:
Asociatiile magistratilor ii cer premierului sa dispuna ministrului...
Asociatiile magistratilor ii...

"Nu neaparat SRI, nu stim cine anume. Sunt, la fel cum si dumneavoastra aveti informatii pe surse, si noi ... Nu SRI, ca nici nu stim, sunt atatea servicii, nici nu mai stim care anume ar putea sa faca acest lucru, dar exista aceasta suspiciune ca instantele sunt cumva supravegheate, ca se fac transcripturi. Auzim si noi ca in diferite situatii, fara a nominaliza concret, au fost rapoarte ale unor servicii secrete, care vorbesc despre activitatea din instante. Or acest lucru este foarte periculos, pentru ca exista riscul ca noi sa purtam discutii, pentru ca avem ceva discutii intre noi. In momentul in care avem o sedinta de judecata, studiem un dosar, ne punem o probelema de drept, iar cineva ar putea sa interpreteze intr-o anumita maniera pozitia nostra, sa considere ca noi urmarim sa dam o solutie intr-un anumit sens, ar putea judecatorul respectiv sa fie, stiu eu, pe o cale oculta, pentru ca vedem ca se intampla tot felul de lucruri in zilele de astazi, sa fie inlaturat de la solutionarea unei cauze... Nu stim concret", a mai spus Baltag.

Citeste si:
Tudorel Toader: Sa ne cunoastem si sa ne respectam competentele
Tudorel Toader: Sa ne...

Presedintele AMR a mai spus ca nu poate spune ca in birourile judecatorilor ar fi fost descoperita tehnica de interceptare, dar sunt zvonuri ca unele instante ar putea fi supravegheate, motiv pentru care este foarte important ca CSM sa lamureasca aceasta problema.

"Daca este o supraveghere transparenta, la vedere, nu este niciun fel de impediment, daca este o altfel de supraveghere, asa cum se poate intelege, o supraveghere pe care nu o vezi, dar o simti, lucrurile sunt cu totul diferite", a mai spus Gabriela Baltag.

Ea a precizat, raspunzand unei intrebari, ca nu se poate spune ca actul de justitie nu se poate infaptui fara SRI, pentru ca Serviciul, potrivit legislatiei, acorda dosar sprijinul, uneori, in anumite faze sau etape ale dosarului.

"In niciun fel nu puteti sa spuneti ca actul de justitie este infaptuit cu aportul SRI, va rog sa nu le exagerati rolul, pe care nici legea nu l-a gandit, sub nicio forma (...) Nu o sa vedeti niciodata intr-o hotatare judecatoreasca nu stim ce colaborari cu dumnealor. Legea vorbeste despre anumite acte de cercetare penala care se pot infaptui cu sprijinul dansilor, dar uitati-va ca nu pot face acte de urmarire penala", a explicat Gabriela Baltag.

Citeste si:
Membru CSM: Mesajul de stat paralel a fost folosit in Turcia, unde...
Membru CSM: Mesajul de stat...

Plenul CSM a respins solicitarea asociatiilor magistratilor de revocare a hotararii potrivit careia afirmatiile generalului SRI Dumitru Dumbravanu nu au afectat independenta justitiei si de desecretizare a informatiilor transmise de SRI pentru verificarile facute de Inspectia Judiciara in acest caz. Plangerea prealabila a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Asociatiei Magistratilor din Romania si Asociatiei Procurorilor din Romania a fost respinsa de membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv ca este inadmisibila.

Cele trei asociatii profesionale ale magistratilor au formulat plangere prealabila in cazul Hotararii Plenului CSM din 15 iunie, prin care a fost respinsa solicitarea lor de a le fi puse la dispozitie informatiile transmise de Serviciul Roman de Informatii, in cadrul verificarilor facute de Inspectia Judiciara privind apararea independentei sistemului judiciar, in urma afirmatiilor facute de generalul SRI Dumitru Dumbrava. Cererea a fost respinsa pe motiv ca informatiile solicitate de cele trei asociatii profesionale ale magistratilor au fost clasificate "Secrete de serviciu".

Citeste si:
Mihai Balan (CSM): S-a facut o referire la niste "brigazi albe"...
Mihai Balan (CSM): S-a facut...

Presedintele AMR, Gabriela Baltag, a spus, in fata membrilor Plenului CSM, ca "nu neaga nimeni ca fenomenul coruptiei a prins, in mod nefericit, in mrejele sale si sistemul judiciar", dar este de parere ca Serviciul Roman de Informatia nu are ce cauta in combaterea fenomenului de coruptie de la acest nivel. Ea a precizat ca este rolul membrilor CSM sa gaseasca "parghiile pentru eradicarea coruptiei de la nivelul justitiei".

"Pe surse auzim tot felul de zvonuri ca suntem monitorizati si ca instantele ar fi cablate si ca sunt monitorizate discutiile din birouri. Ar fi grozav de grav asa ceva. Ce facem atunci cand suntem in actul deliberarii si cand poate exprimam pareri despre dosare ce trebuie sa ramana nepublice. Ce garantie mai avem la confidentialitatea actului deliberarii. Incredere in justitie a pierdut la acest moment foarte mult teren, iar munca magistratilor nu se mai vede nicaieri. Nimeni nu stie cata munca si cat devotament este in spatele unui judecator, iar solicitarea noastra categoric nu est eun moft din partea asociatiilor", a afirmat Baltag, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele UNJR, Dana Girbovan, a spus ca "este o actiune de principiu ce trebuie rezolvata" si ca, din punctul sau de vedere, "este inadmisibil ca CSM sa tina cont de notele secrete transmise de SRI si insusite de institutie".

Ea a precizat ca UNJR intelege rolul SRI si ca acesta trebuie sa verifice coruptia la nivel generalizat, dar ca nu intelege afirmatia generalului Dumitru Dumbrava, care sustine ca dosarele penale sunt urmarite de catre SRI si dupa trimiterea in judecata.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat, in 15 iunie, ca afirmatiile facute de generalul Dumitru Dumbrava, seful Directiei Juridice din SRI, in cadrul interviului din 30 aprilie, publicat pe site-ul juridice.ro, nu sunt de natura a aduce atingere independentei sistemului judiciar. Dumitru Dumbrava, afirmase ca instantele de judecata sunt "camp tactic" pentru SRI, si ca "in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze".

In iunie 2009, Gabriela Baltag, judecatorul la Tribunalul Neamt, spunea ca a fost vizitata la sediul institutiei de o persoana care s-a recomandatat ca fiind de la SRI. Baltag preciza ca a discutat 15-25 de minute pe marginea memoradumului "Adevarul despre justitia romana" si ca persoana respectiva i-a cerut un numar de telefon cu mentiunea ca daca va avea nevoie de informatii suplimentare o va contacta.

Asociatia Magistratilor din Romania arata atunci, intr-un comunicat de presa, ca judecatorii romani se afla sub lupa Serviciului Roman de Informatii si ca aceasta institutie face presiuni si acte de intimindare la adresa judecatorilor care au comunicat institutiilor internationale "Adevarul despre justitia romaneasca".

Seful Biroului de Presa al SRI, Sorin Sava, arata ca demersurile SRI, desfasurate in mod oficial, vizeaza identificarea "aspectelor care pot afecta starea de legalitate in realizarea actului de justitie si principiul separatiei puterilor in stat".

Consiliul Superior al Magistraturii a dezaprobat atunci modalitatea in care SRI induce in eroare opinia publica referitoare la pretinse activitati ce tin de identificarea acelor aspecte care pot afecta starea de legalitate, in considerarea faptului ca are obligatia protejarii valorilor constitutionale.

"Consiliul Superior al Magistraturii dezaproba modalitatea in care Serviciul Roman de Informatii induce in eroare opinia publica referitor la pretinse activitati ce tin de identificarea acelor aspecte care pot afecta starea de legalitate, in considerarea faptului ca are obligatia protejarii valorilor constitutionale, demersuri pe care le-a efectuat in legatura cu sesizarea adresata de judecatorii Tribunalului Neamt autoritatilor europene: Comisia Europeana - Directia Justitie Libertate si Securitate, Parlamentul European si Consiliul Europei", se arata intr-un comunicat remis de Biroul de presa al CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii se declara ingrijorat de faptul ca o simpla atentionare a organismelor europene determina din partea reprezentantilor Serviciului Roman de Informatii efectuarea de verificari, care depasesc limitele prevazute de lege.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.