"Eu votez deschis impotriva solicitarii de amanare, mi se pare extrem de important, s-a rostogolit in spatiul public aceasta sintagma, ca suntem un stat paralel - justitia -, mesajul acesta de stat paralel a fost folosit in Turcia, unde judecatori si procurori au fost arestati, dupa ce acest limbaj a fost folosit. Nu mi se pare ca putem sa toleram un astfel de limbaj la adresa corpului magistratilor in general, sau cel putin a unei parti nedefinite din corpul magistratilor", a spus Andreea Chis in sedinta plenului CSM.

La randul sau, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a precizat ca la acest moment procurorii care instrumenteaza cauze "vor sa simta ca lucreaza independenti si sub ocrotirea Consiliului Superior al Magistraturii".

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) a trimis luni, la CSM, o cerere de aparare a independentei sistemului judiciar "fata de atacurile recente ale reprezentantilor de seama ai puterii legislative si ai puterii executive, materializate in discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie, respectiv data de 10 iunie".

Potrivit unui comunicat al FJR, este necesara interventia "neintarziata" a CSM, in calitate de garant al independentei justitiei, pentru "a stopa atacurile fara precedent la adresa judecatorilor si procurorilor", relateaza Agerpres.