Social 19 August 2015 14:42
Angajatii ROMATSA il acuza pe directorul Aurel Stanciu ca nu a respectat nimic din ceea ce sindicalistii au stabilit, in scris, cu Ministerul Transporturilor si, nemultumiti de faptul ca nici ministrul Iulian Matache nu reactioneaza, ameninta cu declansarea grevei generale.

Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicalistilor din Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ca in zilele urmatoare va fi stabilita data la care ar urma sa fie declansata greva generala, angajatii fiind nemultumiti de faptul ca nici documentul agreat si semnat de sindicalisti si patronat nu a fost respectat.

"Practic, cat nu a fost ministrul Transporturilor in activitate, directorul general Stanciu, cu sprijinul vicepremierului Gabriel Oprea, practic nu a respectat nimic din ce am stabilit cu ministrul si patronatul. A venit Stanciu si nu l-a interesat de nimic. A facut ce a vrut el. (...) Noi am trimis niste documente catre Ministerul Transporturilor si catre domnul ministr, dar tot nu se intampla nimic. In conditiile acestea, nu avem ce sa facem. De trei luni stam fara contract colectiv de munca. Lucrurile nu functioneaza si se ascund documente", a spus liderul sindical.

Tudorache a afirmat ca tuturor reprezentantilor sindicatului le-a fost diminuat salariul cu o treime, in mod abuziv. Acesta a mai spus ca greva generala nu poate fi declansata in lipsa comisiei de negociere, care, in acest moment, nu exista, dar in rest sunt indeplinite toate procedurile.

"Singura etapa mai este respectarea termenului de 48 de ore din momentul in care facem anuntul grevei generale, pentru ca nu pot sa anunt acum si in doua ore sa intram in greva. Nu vom anunta azi greva, pentru ca nu avem cum, nefiind anuntata comisia de negociere. Dar astazi o sa trimit prin mail, catre toti reprezentantii din Romania, o propunere de data de inceput a grevei si am nevoie ca doua treimi din numarul total sa fie de acord cu data declansarii grevei. De asemenea, o sa propun sa mai dam o sansa si sa nu incepem greva dupa doar 48 de ore, asta ca sa nu aiba de suferit pasagerii si nici noi, institutia, ca imagine. Voi propune, probabil, sase zile", a mai spus Gabriel Tudorache.

Citeste si:
Care sunt revendicările angajaților din Sănătate
Care sunt revendicările...

El a mai spus ca neregulile de la ROMATSA au fost semnalate Ministerului Transporturilor, dar si Directiei Nationale Anticoruptie.

Negocieri ale sindicatelor cu reprezentantii ROMATSA si cu cei ai Ministerului Transporturilor au avut loc in luna iulie, la discutii fiind prezent atunci si ministrul Transporturilor, Iulian Matache. In 15 iulie, sindicalistii ROMATSA au fost in greva de avertisment, timp de doua ore, perioada in care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obisnuite, scrie MEDIAFAX.

Acestia au 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta.

Citeste si:
Guvernul achita datoria de 300 de milioane de euro catre fratii Micula
Guvernul achita datoria de...

Directorul general al ROMATSA, Aurel Stanciu, spunea atunci ca sindicatele au avut o pozitie inflexibila privind solicitarile angajatilor si ca unele dintre acestea "exced prevederile legale".

ROMATSA - Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian are in prezent 1.530 de angajati. Intre 2.500 si 3.000 de aeronave tranziteaza, in fiecare zi, teritoriul Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.