Social 17 August 2015 16:01
Patru fosti dascali de la Universitatea din Resita, cercetati dupa ce ar fi luat mita sau ar fi cerut favoruri sexuale de la studenti pentru promovarea unor examene, au fost trimisi in judecata, in aceeasi situatie aflandu-se si un fost student, care ar fi dat mita, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, patru fosti profesori si un fost student de la Universitatea "Eftimie Murgu" din Resita, judetul Caras-Severin, au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. Astfel, fostul conferentiar universitar Florin Frant, aflat in arestat preventiv, este acuzat de trafic de influenta si folosirea abuziva a functiei in scop sexual. De asemenea, Irina Oriol, fost conferentiar universitar, este acuzata de trafic de influenta (sapte acte materiale) si doua infractiuni de luare de mita, ea fiind in prezent arestata preventiv.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata fostul asistent universitar Ruxana Mariana Lavinia Ghita pentru doua infractiuni de luare de mita si o infractiune de trafic de influenta, ea aflandu-se sub control judiciar. Si fostul lector universitar Mihai Visan, aflat in prezent sub control judiciar, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si trafic de influenta. Totodata, Alexe Ilici, fost student la aceeasi universitate, a fost trimis in judecata pentru dare de mita si cumparare de influenta, scrie MEDIAFAX.

Procurorii arata, in rechizitoriu, ca Frant, Oriol, Ruxana Ghita si Visan au sprijinit promovarea unor studenti - printre care si un investigator - la materiile la care ei sau alti dascali erau titulari, existand situatii in care lucrarile de an erau aduse deja facute de studenti sau erau date in biroul de lucru al cadrului didactic, intr-un cadru privat, fiindu-le permis studentilor favorizati sa copieze.

Totodata, in unele situatii, studentii favorizati primeau note mari pentru mentinerea unei medii care sa le permita ramanerea pe locurile fara taxa sau dobandirea unei pozitii mai bune pentru care sa nu mai plateasca taxa in anul urmator de studii, in schimbul unor sume de bani sau al unor favoruri sexuale - ca in cazul lui Florin Frant.

"Din probatoriul administrat in cauza a rezultat faptul ca atat inculpatul Florin Frant, in calitate de cadru didactic la Facultatea de Stiinte Sociale, specializarea Drept european si international, si decan (in 2014) al universitatii, precum si Irina Oriol, in calitate de cadru didactic la aceeasi disciplina si decan al aceleiasi facultati, au lasat impresia investigatorului ca-si pot trafica influenta pe langa alti profesori pentru promovarea studentei in anul I (investigator), si, totodata, i-au acordat note de 10 nejustificate acesteia din urma, in schimbul unor sume de bani, bunuri (parfumuri) sau favoruri sexuale (cazul lui Florin Frant)", se arata in comunicat.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Totodata, Ruxana Mariana Lavinia Ghita, Mihai Visan si Irina Oriol sunt judecati pentru ca au oferit unor studenti sau masteranzi, contra unor sume cuprinse intre 150 si 300 de euro, lucrari de licenta ori de disertatie elaborate deja, in format digital, lasandu-le impresia beneficiarilor lucrarilor ca au influenta si o vor trafica asupra membrilor comisiilor de examinare sau asigurandu-i ca, in calitatea unora de profesor coordonator, le vor asigura promovarea.

"Inculpatii au obtinut diferite sume de bani, procurorii dispunand sechestru asupra celor identificate in urma perchezitiilor efectuate la domiciliile sau birourile unora dintre inculpati (ce insemnau circa 10.000 de lei)", se arata in comunicat.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Caras-Severin.

In 9 iulie, 18 perchezitii au avut avut loc la Universitatea "Eftimie Murgu" din Resita si la locuintele unor profesori de la aceasta unitate de invatamant, suspectati ca primeau bani de la studenti pentru promovarea unor examene. In urma acestora, trei profesori si mai multi studenti, intre care si presedintele Senatului universitatii, Marian Mihaila, au fost audiati la Parchetul Tribunalului Caras-Severin.

Citeste si:
Un liceu din Reșița, factură de 33.000 de lei pe lună la energie....
Un liceu din Reșița, factură...

Ulterior, conferentiarul universitar Florinel Ionel Frant a fost retinut pentru trafic de influenta in forma continuata si folosirea abuziva a functiei in scop sexual, in timp ce conferentiarul universitar Irina Oriol a fost retinut pentru trafic de influenta in forma continuata. Cei doi au fost apoi arestati preventiv.

Totodata, presedintele Senatului universitatii, Marian Mihaila, asistentul universitar Ruxana Ghita si lectorul universitar Mihai Visan erau cercetati sub control judiciar, pentru luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu in forma continuata.

Cu ocazia unui flagrant organizat in timpul perchezitiilor, asupra Irinei Oriol a fost gasita suma de 300 de lei, dar si un parfum, in valoare de 194 de lei, care, potrivit anchetatorilor, reprezentau "bunuri oferite de investigatorul sub acoperire, pretinse anterior de inculpata pentru a-si trafica influenta pe langa un cadru didactic examinator, in vederea promovarii unui examen de restanta".

Citeste si:
Iohannis: O Romanie puternica are nevoie de cetateni educati pentru...
Iohannis: O Romanie puternica...

Ulterior, conducerea Universitatii "Eftimie Murgu" din Resita a luat masuri administrative fata de cadrele didactice cercetate in acest dosar, suspendandu-le contractele de munca si solicitand demisia acestora de la unitatea de invatamant. Universitatea "Eftimie Murgu" din Resita este condusa de rectorul Doina Frunzaverde, sotia lui Sorin Frunzaverde, aceasta fiind audiata atunci, in calitate de martor, in dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.