Social 7 August 2015 17:59
Medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacientii lor, aceasta practica fiind in dezacord cu normele penale aflate in vigoare, potrivit unei decizii a instantei supreme publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Decizia pronuntata, pe 4 iunie, de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a aparut, pe 5 august, in Monitorul Oficial si este obligatorie de la momentul publicarii.

”Stabileste ca fapta medicului din sistemul public de sanatate, care are calitatea de functionar public, in acceptiunea dispozitiilor art.175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in sensul art. 34 alin.2 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care sa atraga incidenta dispozitiilor art.21 alin.1 teza I-a din Codul penal”, au hotarat magistratii instantei supreme.

Potrivit motivarii deciziei ICCJ, in articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 se arata ca “pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii”. Cu toate acestea ICCJ a retinut in decizia, din 4 iunie, ca aceasta posibilitate recunoscuta legislativ pacientului nu impune obligatia medicului de a accepta aceste liberalitati, scrie MEDIAFAX.

Judecatorii arata ca este posibil ca pacientul sa ofere plati suplimentre sau donatii cu respectarea legii, imprejurare care poate fi de natura sa excluda orice raspundere penala, dar primirea acestora sa nu se faca de catre “angajati” cu respectarea legii, deoarece chiar lege interzice primirea unor plati suplimentare sau donatii de catre acestia din urma.

"Chiar daca se admite existenta unui drept al medicului de a primi plati suplimentare sau donatii, corelativ dreptului pacientului de a oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare ori donatii, cu respectarea legii, este evident ca «respectarea legii» se refera atat la respectarea legii de «pacient», cat si la respectarea legii de «angajatii unitatii», atunci cand, pe de o parte, pacientul ofera plati suplimentare sau donatii, iar, pe de alta parte, «angajatii» unitatii medicale primesc aceste plati suplimentare sau donatii", sustin judecatorii ICCJ in motivarea deciziei din 4 iunie.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Decizia ICCJ vine ca urmare a unei cereri din 20 martie a Curtii Militare de Apel care solicita dezlegarea acestei chestiuni de drept, la randul lor magistratii militari fiind sesizati de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

In luna februarie, procurorii DNA au solicitat Curtii Militare de Apel sa ceara ”ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa stabileasca de principiu daca prin dispozitiile art. 34 alin. 2 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, potrivit carora «pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii» dezincrimineaza infractiunea de primire de foloase necuvenite, fapta prevazuta si pedepsita de art. 256 din C.pen. de la 1968, respectiv infractiunea de luare de mita, fapta prevazuta si pedepsita de art. 289 din C.pen., in varianta primirii de catre functionarul public de bani sau foloase ce nu i se cuvin, in cazul medicilor sau al altor angajati ai unitatilor sanitare”.

Citeste si:
Retragerea autorizației Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial
Retragerea autorizației...

La acel moment DNA a aratat ca de punctul de vedere al ICCJ depinde achitarea sau condamnarea unui medic, si ca ”pe o astfel de interpretare prima instanta a pronuntat o hotarare de achitarea a inculpatului”.

Chestiunea a fost adusa in atentia magistratilor militari de procurorii DNA in dosarul medicului militar Iancu Mocanu care a fost achitat de Tribunalul Militar Bucuresti, in martie 2014, pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite. Doctorul a fost prins in flagrant, in 23 septembrie 2013, cand lua mita 2.000 de euro pentru opera un pacient. Medicul le-a spus anchetatorilor ca suma gasita in buzunarul din partea stanga a bluzei a primit-o "ca atentie din partea unui apartinator al pacientului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.