Social 30 Iulie 2015 16:56
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) are in derulare aproape 390 de litigii, inclusiv cu companiile de stat Electrocentrale Bucuresti si Transgaz, chemate in instanta pentru recuperarea unor debite.

"ANRE a actionat in judecata Electrocentrale Bucuresti SA si SNTGN Transgaz pentru recuperare debite, iar aceastea au actionat ANRE in judecata pentru anularea unor acte administrative", a comunicat ANRE, la solicitarea MEDIAFAX. Dosarul cu Transgaz are ca obiect anularea Hotararii 6/14.05.2015 a Comisiei pentru solutionarea disputelor pe piata angro si cu amanuntul aparute intre participantii la piata gazelor naturale.

Dosarele cu Electrocentrale vizeaza anularea deciziei presedintelui ANRE 740/2014 privind supracompensarea activitatii de producere a energiei electrice si termice in cogenerare de inalta eficienta aferente perioadei de evaluare 2011-2013 pentru centralele CET Bucuresti Sud si CET Bucuresti Vest, apartinand companiei. Alt dosar se refera la modificarea unui decizii privind solutionarea neintelegerilor la incheierea contractului dintre Elcen si RADET.

Debitele care trebuie recuperate de ANRE si pentru care autoritatea a actionat in judecata Electrocentrale Bucuresti provin din neachitarea de catre aceasta a contributiei aferente licentei pentru producerea de energie electrica acordata de care ANRE si a accesoriilor (penalitati de intarziere), iar debitele ce trebuie recuperate de ANRE si pentru care a actionat in judecata Transgaz provin din neachitarea de catre aceasta la scadenta a tarifului de dispecerizare tranzit gaze naturale pentru activitatea desfasurata in 2008-2012.

In ceea ce priveste alte procese intentate de catre ANRE, autoritatea precizeaza ca "a promovat actiuni impotriva actelor administrative jurisdictionale emise de Curtea de Conturi a Romaniei, actiuni in vederea recuperarii debitelor provenite din neachitarea de catre operatorii economici reglementati a contributiilor si tarifelor aferente licentelor/atestatelor/autorizatiilor acordate de ANRE, litigii de munca, actiuni civile".

Citeste si:
În ce perioadă pot transmite indexul autocitit clienții Hidroelectrica
Hidroelectrica anunță...

De asemenea, procesele intentate ANRE vizeaza in principal anularea proceselor verbale de contraventie intocmite de agentii constatatori ai ANRE, anularea actelor administrative emise de autoritate, actiuni civile si litigii de munca.

ANRE este autoritate administrativa autonoma, sub control parlamentar, finantata integral din venituri proprii, care are ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea si monitorizarea aplicarii reglementarilor obligatorii la nivel national necesare functionarii sectorului si pietei energiei electrice, termice si a gazelor naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.