Social 9 Iulie 2015 15:22
Romania este deschisa participarii la efortul comun al UE de gestionare a situatiei migratiei, pe baza capacitatilor sale, a declarat, joi, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, subliniind ca solutia la aceasta problema trebuie sa aiba in vedere realitatile economice si sociale din statele membre.

Seful diplomatiei a declarat, joi, ca a discutat cu omologul italian, Paolo Gentiloni, aflat in vizita in Romania, "un numar important de teme care se afla pe agenda europeana", printre care subiectul migratiei. "Am discutat despre problema migratiei si am subliniat sustinerea deplina a Romaniei pentru o solutie echilibrata care sa se bazeze pe solidaritate si, in acelasi timp, pe responsabilitate impartasita la nivelul UE si care sa aiba in vedere si realitatile economice si sociale ale tarilor membre", a afirmat Aurescu, la declaratiile comune de la sediul MAE cu ministrul italian de Externe.

Ministrul de Externe a precizat ca i-a transmis sefului diplomatiei italiene faptul ca, "in conformitate cu angajamentele asumate la Consiliul European, Romania este deschisa participarii pe baza eforturilor si capacitatilor sale la efortul comun de gestionare a situatiei migratiei".

La randul sau, ministrul italian de Externe, Paolo Gentiloni, a subliniat ca in problema migratiei "nu trebuie sa ridicam ziduri, ci trebuie sa avem o responsabilitate comuna". "Eu sunt foarte multumit de faptul ca intre Italia si Romania exista aceasta idee de a avea o responsabilitate comuna", a spus Gentiloni.

Statele membre UE s-au angajat sa participe la relocarea a 40.000 de migranti, urmand ca fiecare tara sa decida pe baza de voluntariat cate persoane poate prelua, a declarat, pe 26 iunie, la Bruxelles, dupa Consiliul European de Vara, presedintele Klaus Iohannis, precizand ca in Romania chestiunea va fi gestionata de MAI.

"Tema migratiei a fost abordata pe larg (la Consiliul European de Vara), acest fenomen reprezentand o provocare importanta pentru UE. In interventia mea, am subliniat ca provocarile cu care ne confruntam in prezent au nevoie de un raspuns solidar, coordonat si cuprinzator. Am aratat, totodata, ca transpunerea in plan concret a principiilor solidaritatii si reponsabilitatii partajate la nivel UE trebuie sa ia in calcul realitatile specifice din statele membre. Textul concluziilor reflecta in mod adecvat aceste aspecte", a declarat Klaus Iohannis.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Seful statului a precizat ca, in esenta, compromisul realizat consta in faptul ca, in ceea ce priveste relocarea intra-UE, toate statele membre s-au angajat sa participe la relocarea a 40.000 de migranti aflati in Italia si Grecia, relateaza MEDIAFAX. "Procesul urmeaza sa se desfasoare pe baza de voluntariat in privinta numarului de persoane pe care fiecare stat membru ar urma sa le preia. Deci toata lumea participa, doar numarul este pe baza de voluntariat", a afirmat Iohannis.

El a explicat ca acest mecanism va fi unul temporar, pe o perioada de 2 ani, si va avea "caracter exceptional". "Referitor la relocarea extra-UE s-a agreat relocarea, de asemenea, pe baze voluntare, a unui numar de 20.000 de persoane dislocate care au in mod clar nevoie de protectie internationala", a spus Iohannis.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Intrebat cum va functiona mecanismul, Iohannis a declarat: "Se verifica daca adunand aceste propuneri se acopera necesarul de 40.000 plus 20.000. Daca da, chestiunea este lamurita si se trece mai departe. Daca nu, atunci probabil va fi nevoie de o noua discutie, nu am stabilit in ce format, pentru a se ajunge la coincidenta numarului vizat".

Liderii europeni au cazut de acord, la Consiliul European de Vara din 25 si 26 iunie, sa accelereze relocarea a mii de imigranti care au ajuns in Italia si Grecia traversand Marea Mediterana, relateaza BBC News Online.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ca 40.000 de persoane vor fi relocate in alte state membre UE in urmatorii doi ani. Anterior, Tusk le-a cerut statelor membre UE sa accepte sa imparta povara barcilor pline cu imigranti care au traversat Marea Mediterana in cautarea unei vieti mai bune in Europa. Cel putin 153.000 de imigranti au incercat sa intre in UE in acest an, ceea ce reprezinta o crestere de 149 la suta comparativ cu anul trecut, a afirmat agentia european FRONTEX.

Citeste si:
Emmanuel Macron este primit de Francois Hollande la Elysee
Emmanuel Macron este primit...

Tusk a declarat ca nu s-a ajuns la niciun acord privind sistemul de cote obligatorii propus de CE pentru relocarea imigrantilor in UE. "Nu avem nevoie acum de declaratii goale de solidaritate, ci de fapte si numere", a explicat el.

Italia vrea mai mult ajutor din partea partenerilor sai europeni pentru a face fata barcilor pline cu imigranti care parasesc Libia, transformata in teatru de razboi. Noile date ale agentiei ONU pentru refugiati UNHCR arata ca 63.000 de persoane au ajuns in Grecia pe mare in acest an, iar alte 62.000 in Italia. "Fiecare tara ar trebui sa faca o promisiune", a declarat presedintele francez Francois Hollande, ca ecou la afirmatii lui Tusk.

Criza este alimentata si de numerosii sirieni care fug de razboiul civil din tara lor. Astfel, peste trei milioane de refugiati se afla in tarile de la granitele Siriei, cu mult mai mult fata de numarul lor din UE. Dar mii de persoane fug si de haosul, violenta si saracia din Eritrea, Somalia si alte tari din Africa subsahariana.

Citeste si:
Atenționare de călătorie în Germania. Mari greve pe mai multe...
Atenționare de călătorie în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.