Social 7 Iulie 2015 16:42
Un numar de 108 candidati din cei 191 care au sustinut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei (Bihor), unde exista suspiciuni de frauda, au fost eliminati, iar aproximativ 40 de cadre didactice sunt cercetate disciplinar, fiind depusa si o sesizare penala la Politie.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bihor, Nicolae Avram, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca 108 candidati care au sustinut una dintre probele de la bacalaureat la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Stei au fost eliminati.

Conform sursei citate, acestia au sustinut una din probe in zece sali de clasa, unde profesorii supraveghetori si membrii comisiei de bacalaureat ar fi fost implicati in fraudarea examenului.

In scoala respectiva au sustinut examenul 191 de cadidati in 14 sali, iar in zece dintre acestea s-ar fi copiat. ”Am studiat imaginile inregistrate de sistemele de supraveghere video si se vede clar cum candidatii schimbau intre ei ciornele, fiind ajutati chiar de catre profesorii supraveghetori”, a declarat inspectorul scolar general.

Avram a precizat ca aproximativ 40 de cadre didactice, respectiv toata comisia de bacalaureat si ceilalti profesori implicati, sunt cercetati disciplinar. ”Am depus si o sesizare penala la Politia Stei pentru fraudarea examenului”, a declarat Nicolae Avram. Conform sursei citate, politistii si procurorii vor continua ancheta, urmand sa fie audiati atat candidatii cat si profesorii implicati.

Ministerul Educatiei anunta, in urma cu doua zile, ca cerceteaza un caz de frauda la bacalureat, la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Stei, judetul Bihor, unde, in zece din cele 14 sali, profesorii asistenti au fost inregistrati permitandu-le candidatilor sa copieze si chiar ajutandu-i.

Urmare a unei sesizari privind existenta unor similitudini intre 42 de lucrari la matematica provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic ”Unirea” din Stei, judetul Bihor, Comisia Judeteana de Bacalaureat a dispus analiza inregistrarilor din toate cele 14 sali in care s-a desfasurat proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie), informa Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS).

"In urma analizei inregistrarilor, s-a constatat ca in zece din cele 14 sali in care s-a desfasurat proba E)c), profesorii asistenti nu au respectat toate atributiile prevazute de metodologie, permitand candidatilor sa comunice intre ei si sa fraudeze examenul fie prin utilizarea unor inscrisuri interzise de metodologie, fie lasandu-i sau chiar ajutandu-i sa copieze unii de la altii"
, potrivit comunicatului MECS.

Citeste si:
Legile Educaţiei, aprobate de Guvern și trimise în Parlament pentru...
Legile Educaţiei, aprobate de...

In consecinta, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a dispus duminica trimiterea Corpului de Control iar Comisia Nationala de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinara a profesorilor asistenti din salile in care examenul a fost fraudat, dar si a presedintelui, vicepresedintelui si membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Stei. De asemenea, s-a decis sesizarea in scris a organelor de cercetare penala.

La centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Stei, judetul Bihor, au sustinut examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar si elevii Colegiului National "Avram Iancu" din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenti 255 de candidati (184 la matematica si 71 la istorie) din totalul celor 265 inscrisi (188 la matematica si 77 la istorie).

Citeste si:
Un nou tip de fraudă: escrocherii în numele Poliției. Cum sunt...
Un nou tip de fraudă:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.