Social 27 Iunie 2015 10:00
Persoanele supraponderale si obeze care au fost diagnosticate cu diabet de tip 2 ar putea sa isi controleze mai bine glicemia, sugereaza un studiu realizat recent in Statele Unite, informeaza Reuters.

Persoanele care mananca broccoli si pui inainte de a consuma paine si suc de fructe au fost asociate cu o crestere mai mica a glicemiei in primele doua ore dupa incheierea mesei, in comparatie cu situatia in care ar fi mancat aceleasi alimente, dar in ordine inversa, se afirma in acest studiu publicat in revista Diabetes Care. "Atunci cand am vazut rezultatele, ne-am simtit incurajati, pentru ca descoperirea noastra are potentialul de a-i ajuta pe oameni", a declarat profesorul Louis Arone, de la Weill Cornell Medical College din New York, coordonatorul cercetarii.

Aproximativ 29 de milioane de americani - circa 9% din populatia Statelor Unite ale Americii - sufera de diabet, potrivit datelor oficiale transmise de Centers for Disease Control and Prevention.

Diabetul de tip 2 reprezinta forma cel mai des intalnita a acestei boli si este adeseori asociata cu obezitatea. In cazul diabetului de tip 2, celulele pacientului sunt rezistente la insulina sau organismul lor nu sintetizeaza acest hormon in cantitati suficiente. Insulina ajuta celule corpului sa foloseasca glucoza din fluxul sangvin pe post de "carburant".

Sucurile proteice cu zer, consumate inainte de masa, au fost asociate in trecut cu niveluri mai mici ale glicemiei dupa terminarea alimentelor, insa oamenii de stiinta nu cunosteau pana la acest studiu influenta pe care o poate avea ordinea in care sunt consumate alimentele.

In mod normal, glicemia creste dupa orice masa, insa pentru oamenii cu diabet ea poate sa creasca periculos de mult. Diabeticilor li se spune adeseori sa evite alimente care au un indice glicemic ridicat - un instrument ce masoara viteza cu care un aliment este transformat in glucoza in sange -, precum painea alba si bauturile carbogazoase.

Noul studiu sugereaza faptul ca pacientii ar avea mai mult de beneficiat daca inverseaza ordinea in care consuma carbohidrati in timpul meselor decat sa evite anumite alimente. Studiul a fost realizat pe un esantion de 11 persoane diagnosticate cu diabet de tip 2 care erau supraponderale sau obeze. Pacientii luau de asemenea un medicament denumit metformin, care ii ajuta sa isi controleze glicemia.

Citeste si:
Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
Licorile rafinate care dau...

Participantii la aceasta cercetare nu mancau niciun aliment vreme de 12 ore - seara si in timpul noptii -, iar ultima masa a zilei avea 628 de calorii si era alcatuita din proteine, carbohidrati si lipide. Timp de o saptamana, ei au consumat carbohidrati (paine ciabatta si suc de fructe) in prima parte a mesei respective. Apoi, dupa aproximativ 15 minute, participantii au mancat pui pe gratar fara piele, o mica salata si broccoli preparat la aburi si cu unt.

Voluntarii au mancat exact acelasi meniu si dupa o saptamana, insa ordinea alimentelor a fost inversata - salata si broccoli la inceput, apoi pui si la final carbohidrati. Participantilor le-au fost prelevate esantioane de sange inainte de mese si, apoi, la 30, 60 si 120 de minute dupa acele mese, scrie MEDIAFAX.

Atunci cand participantii au mancat legume si proteine la inceputul mesei, nivelul glicemiei a fost cu 29% mai mica la 30 de minute dupa masa, in comparatie cu zilele in care si-au inceput mesele mancand carbohidrati. La 60 si 120 de minute dupa incheierea meselor, glicemiile lor au fost cu 37% respectiv 17% mai mici, in comparatia cu situatiile in care au mancat carbohidrati la inceputul meselor.

Citeste si:
Cum se folosește glucometrul?
Cum se folosește glucometrul?

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.