Social 18 Iunie 2015 14:34
Comisia Europeana a anuntat, joi, ca trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca nu a adoptat un plan de urgenta privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale, lipsa unui astfel de plan afectand capacitatea Romaniei de a face fata unei posibile situatii de criza.

"Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca nu a adoptat un plan de urgenta in temeiul Regulamentului (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale. Regulamentul are ca obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii. In acest scop, statele membre trebuie sa elaboreze, printre altele, planuri de urgenta si sa le notifice Comisiei Europene. Un plan de urgenta stabileste masurile si procedurile care intra in vigoare in cazul intreruperii aprovizionarii cu gaze si care sunt bine coordonate cu statele membre vecine", potrivit unui comunicat al Executivului european.

Comisia precizeaza ca statele membre au avut obligatia de a adopta aceste planuri pana la data de 3 decembrie 2012. In noiembrie 2013, CE a a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere deoarece aceasta nu a adoptat un plan national de urgenta. In noiembrie 2014, Comisia a emis un aviz motivat, deoarece Romania era inca in neconformitate cu regulamentul privind securitatea aprovizionarii cu gaze. Planul de urgenta inca nu a fost adoptat si acest lucru poate afecta capacitatea Romaniei de a face fata unei posibile situatii de criza, scrie MEDIAFAX.

Regulamentul UE privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale creeaza un indicator comun pentru a evalua amenintarile grave la adresa securitatii aprovizionarii cu gaze, indicator cunoscut sub numele de N-1. Acesta se refera la situatia in care o instalatie de gaze nationala foarte importanta, cum ar fi o instalatie de productie sau o conducta, nu mai functioneaza.

Totodata, el defineste standardul de aprovizionare pe care tarile din UE trebuie sa se pregateasca sa il respecte, chiar si in cazul unei intreruperi precum N- 1. Acest standard prevede ca tarile trebuie sa fie in masura sa asigure cel putin 30 de zile de aprovizionare cu gaze pentru gospodariile private si alti consumatori vulnerabili, cum ar fi spitalele.

Prin acest regulament, statelor membre li se solicita sa desemneze o autoritate responsabila in mod specific pentru aprovizionarea cu gaze, iar aceasta autoritate trebuie sa creeze un plan de actiune preventiv care sa evalueze riscurile legate de aprovizionare si sa propuna masuri preventive, cum ar investitiile in conducte noi. De asemenea, autoritatea responsabila trebuie sa elaboreze planuri de urgenta pentru a face fata unei crize. Aceste planuri ar trebui sa includa proceduri specifice aplicabile in cazul unei intreruperi si sa descrie modalitatile de coordonare cu alte autoritati nationale.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.