Social 28 Mai 2015 18:54
Presedintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat, joi, ca nu exista niciun motiv pentru a-si da demisia, in contextul in care presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, i-a transmis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis in care i-a cerut sa o "inlature" de la conducerea instantei supreme.

Calin Popescu Tariceanu, alaturi de mai multi colegi din PLR, i-a transmis, marti, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care i-a cerut cere "sa le inlature, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn, pe Livia Stanciu si Laura-Codruta Kovesi". Tariceanu a initiat acest demers in urma "evenimentului care a avut loc pe 21 mai, cand Curtea de Apel Bucuresti a stabilit definitive nevinovatia cetateanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de sase luni in arest preventiv, pentru o fapta pe care nu a comis-o si pentru care nu au existat niciodata probe". Este vorba despre femeia pe care sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a acuzat-o ca a santajat-o. In cazul Marianei Rarinca, DNA, condusa de Laura Kovesi, a dispus trimiterea in judecata, femeia fiind arestata preventiv sase luni si, ulterior, achitata, scrie MEDIAFAX.

In acest context, Livia Stanciu a declarat, joi, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca nu are ce sa isi reproseze. "Nu exista niciun motiv pentru a-mi da demisia. Ati vazut ca s-a facut de catre CSM o solicitare catre Inspectia Judiciara. Inspectia Judiciara urmeaza sa verifice (...) daca prin afirmatiile care au fost facute, fie de Calin Popescu-Tariceanu sau prin continutul celor sustinute in acea scrisoare, s-a adus sau nu s-a adus atingere independetei sistemului judiciar", a spus Livia Stanciu. Sefa ICCJ nu a a dorit sa comenteze continutul scrisorii transmise de Tariceanu.

CSM a sesizat, miercuri, Inspectia Judiciara pentru a fi facute verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afectarea autoritatii puterii judecatoresti si decredibilizarea sistemului judiciar, dupa ce Calin Popescu Tariceanu a cerut demiterea Liviei Stanciu si a Laurei Kovesi.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Potrivit unui comunicat de presa al institutiei, Consiliul Superior al Magistraturii a luat aceasta deciziei ca urmare a demersurilor institutionale ale unor reprezentanti ai Senatului Romaniei, a afirmatiilor publice recente ale lui presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dar si din cauza "directiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei". "Sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile institutionale si publice ale reprezentantilor puterii legislative, liderilor politici si formatorilor de opinie, ale caror declaratii depasesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii, in conformitate cu dispozitiile art. 97 din Legea nr. 303/2004, va sesiza Inspectia Judiciara in vederea dispunerii de verificari privind activitatea si conduita procurorilor si judecatorilor implicati in solutionarea cauzei", conform comunicatului de presa al CSM.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

In cadrul documentului citat, consiliul solicita tuturor celor implicati in aceasta problematica "sa apeleze la actiuni si discursuri echilibrate, rationale si lucide, ca unic mod de aparare a principiilor statului de drept si a valorilor democratice". "Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima profunda ingrijorare fata de actiunile concertate ale unor reprezentanti ai Senatului Romaniei si a unei parti din mass-media romaneasca care tind la afectarea echilibrului puterilor in stat prin subminarea autoritatii puterii judecatoresti si a sistemului judiciar in ansamblul sau. Exploatarea institutionala si mediatica a solutiei definitive de achitare pronuntata de o instanta judecatoreasca si stigmatizarea publica a persoanei presedintelui ICCJ in acest context, strict in considerarea pozitiei si rangului institutional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, si anume, acela al sesizarii institutiilor abilitate in legatura cu o situatie sau posibile fapte de natura penala, poate genera un nepermis mecanism de erodare a increderii cetatenilor in calitatea sistemului judiciar si de fortare a limitelor constitutionale de putere", mai arata CSM.

Citeste si:
Consiliul Superior al Magistraturii își alege noua conducere
Consiliul Superior al...

In plus, reprezententii consiliului reclama si faptul ca se sugereaza ca in instrumentarea dosarului a existat o complicitate intre presedintelui ICCJ si procurorul–sef al DNA. Acest lucru "tinde sa explice si sa motiveze intr-o logica periculoasa si globalizatoare situatii si contexte privitoare la actul de justitie din agenda actuala a puterii legislative si a unor reprezentanti de varf ai vietii politice romanesti".

Calin Popescu Tariceanu a cerut demiterea magistratilor Livia Stanciu si Laura Kovesi avand in vedere ca femeia acuzata de santajarea sefei ICCJ a fost achitata. "Doamna Rarinca, un cetatean fara influenta sau legaturi politice, a fost arestata pe nedrept, si cu sfidarea oricaror garantii constitutionale, de catre Directia Nationala Anticoruptie, condusa de Codruta Kovesi, in urma unui denunt calomnios facut de presedintele ICCJ, Livia Stanciu. Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati, in mod deliberat si cu rea credinta, va cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura - Codruta Kovesi", se arata in scrisoarea semnata de senatorii PLR Calin Popescu-Tariceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise si Nicolae Nasta.

Citeste si:
Judecatoarea Livia Stanciu spune ca nu a semnat sesizarea CCR...
Judecatoarea Livia Stanciu...

Senatorii i-au mai cerut, in documentul citat, presedintelui Iohannis sa utilizeze pozitia pe care o are in CSM pentru a solicita o ancheta disciplinara pe numele celor doi magistrati, pentru a determina daca acestia indeplinesc conditiile profesionale si morale pentru a active in magistratura. "Exista in acest moment atat suspiciunea rezonabila, cat si indicii temeinice ca Presedintele ICCJ si Procurorul Sef al DNA au utilizat abuziv intregul dispozitiv al puterii represive a statului impotriva unui cetatean obisnuit doar pentru atingerea unui interes privat de natura patrimoniala", au mai scris senatorii in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis.

In plus, Tariceanu i-a solicitat lui Klaus Iohannis sa se alature Parlamentului, "fara rezerve", in demersul de a modifica Codul Penal si de Procedura Penala, in sensul eliminarii arestului preventiv pentru infractiunile comise fara violenta si a inlocuirii "suspiciunii rezonabile cu indicii temeinice", ca preconditie pentru punerea in miscare a actiunii penale. "Este evident ca arestul preventiv nu este temere a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viata si incalca demnitatea a mii de cetateni obisnuiti, care au dreptul sa se bucure de protectia legii. Nu trebuie sa mai ingaduim ca cineva sa mai cada victima vreodata bunului plac si a intereselor oculte ale unora dintre cei insarcinati cu aplicarea legii", mai precizau senatorii PLR in scrisoarea deschisa.

Joi, Klaus Iohannis i-a raspuns lui Calin Popescu Tariceanu in privinta solicitarii de inlaturare a celor doi magistrati prin demisie. "Consider ca demisia dintr-o functie de conducere reprezinta un act unilateral de vointa, care nu poate fi determinat sau influentat de nicio autoritate publica, deci nici de catre Presedintele Romaniei", afirma presedintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, "asigurarea independentei justitiei reprezinta un element fundamental al statului de drept, iar potrivit Legii fundamentale, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei, fiind singura autoritate publica ce are competenta sa se pronunte cu privire la raspunderea disciplinara a judecatorilor si a procurorilor si, implicit, cu privire la cariera acestora".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.