Social 17 Mai 2015 11:15
Aproximativ 200 de oameni, nemultumiti de defrisarile ilegale, de legislatia permisiva din acest domeniu, dar si de faptul ca "replantarile sunt cel mult simbolice", au protestat, sambata, in centrul Capitalei, in zona fantanii de la Universitate.

Protestul a inceput la ora 17.00 si s-a incheiat dupa circa doua ore. Persoanele prezente la manifest au venit cu pancarte pe care au scris: "Stop exportului de lemn", "Nu corporatia face legislatia", "Codul muncii, Codul silvic", "Colonia Romania, raiul corporatiilor praduitoare", "Daca nu ma ajuti, eu nu mai pot apara padurea dacilor", "Dacii iubeau padurea. Tu?", "Cetateni in strada, ultima baricada", "Paduri sau scursuri", "Stopam scursurile, salvam padurile", "Stop defrisarilor, stop legislatiei permisive". De asemenea, protestatarii au venit cu bannere mari, de culoare galbena, pe care le-au pus pe asfalt. Ei au scris pe aceste bannere "Uniti salvam padurile", "Toate partidele ne taie padurile", "Padurea noastra nu e marfa voastra", scrie MEDIAFAX.

Multe dintre sloganurile scandate de protestatari se regaseau si pe pancartele cu care au venit la proteste. Ei au strigat, de exemplu: "Padurea noastra nu e marfa voastra", "Uniti, salvam padurile", "Vrem actiuni, nu vrem minciuni", "Padurea noastra nu e marfa voastra". Protestatarii au semnalat ca este nevoie de o legislatie mai putin permisiva in domeniul silvic, dar si de sanctiuni mai drastice pentru cei care defriseaza padurile.

Dupa aproximativ o ora de la inceperea protestului, mai multi jandarmi au inceput sa ii legitimeze pe cei prezenti la miting, spunandu-le ca prezenta lor in Piata Universitatii nu este autorizata si ca risca sa fie amendati. Acest lucru i-a suparat pe protestatari, care au inceput sa strige: "Jandarmeria apara hotia", "Rusine, rusine, nu intimidati, nu intimidati". Persoanele care aveau portavoce i-au indemnat pe cei prezenti, imediat dupa acest moment, sa scrie pe pagina comunitatii "Uniti, salvam" daca le vor fi aplicate amenzi, iar un "avocat se va ocupa de anularea amenzii'. In acest context, jandarmii nu au mai incercat sa ii legitimeze si s-au retras, la o distanta de cinci metri, in grupuri de cate sase. Actiunea s-a incheiat cu indemnul de a ramane uniti.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Proteste similare au fost in mai multe localitati, printre care Brasov, Iasi, Cluj-Napoca si Craiova. De asemenea, initiatorii protestului sutin ca astfel de actiuni au avut loc si la Madrid, Berlin, Londra si Montreal. Persoanele prezente la manifest au spus ca vor continua actiunile de protest pana in 5 iunie, atunci cand se celebreaza Ziua Internationala a Mediului. De altfel, acesta este cel de-al doilea protest impotriva defrisarilor ilegale. La sfarsitul saptamanii trecute, peste 2.000 de oameni au protestat pe strazile din centrul Capitalei, mergand in mars spre sediul Guvernului, Palatul Cotroceni si Ministerul Mediului.

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca Guvernul intentioneaza sa interzica, pe o perioada limitata, exporturile de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata, procedura fiind deja pregatita printr-un proiect de ordonanta de urgenta. Anuntul lui Ponta a fost facut dupa ce, marti, proiectul de modificare a Codului silvic, initiat in vara anului trecut de 125 de parlamentari PSD si trimis inapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat in dezbatere la comisiile Camerei Deputatilor. Deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins insa cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic. Camera Deputatilor este forul decizional privind propunerea legislativa, pe care Senatul a readoptat-o in aceeasi forma, dupa ce presedintele a trimis-o spre reexaminare.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.