Social 14 Mai 2015 15:38
Acordul privind deschiderea si functionarea ICR Moscova si a Centrului Rus de Stiinta si Cultura la Bucuresti a fost semnat la 9 iulie 2013, dar ICR Moscova va fi deschis "atunci cand toate conditiile vor fi indeplinite", potrivit MAE, in timp ce institutia rusa si-a inceput deja activitatea.

"Institutul Cultural Roman din Moscova va face parte din reteaua de institute culturale romanesti din strainatate atunci cand toate conditiile vor fi indeplinite", a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe. MAE a reamintit faptul ca negocierea Acordului privind deschiderea si conditiile de functionare a Institutului Cultural Roman in Moscova si a Centrului Rus de Stiinta si Cultura in Bucuresti a fost "de lunga durata", semnarea acestuia avand loc la data de 9 iulie 2013.

Dupa intrarea in vigoare a Acordului, "ambele parti au initiat procedurile necesare pentru implementarea acestuia", se arata in raspunsul Ministerului de Externe, care subliniaza ca printre principalele obiective ale Institutului si Centrului se numara "realizarea programelor de colaborare bilaterala in domeniile umanist, cultural si tehnico-stiintific si informarea opiniei publice a statului de resedinta cu privire la istoria, cultura si la evenimentele ce au loc in viata sociala si economica a statului lor". In schimb, Rusia a deschis Centrul de Stiinta si Cultura la Bucuresti, primul eveniment dedicat lansarii oficiale a acestei institutii fiind Festivalul de Film "Puterea Memoriei", pe 11 mai, la cinematograful Eforie din Capitala.

Deschiderea Centrului Rus de Stiinta si Cultura de la Bucuresti a fost anuntata, recent, pe pagina oficiala de Facebook a Ambasadei Rusiei in Romania. Sediul institutiei se afla pe Bulevarul Lascar Catargiu, numarul 50. Tot pentru a marca deschiderea Centrului Rus de Stiinta si Cultura de la Bucuresti a fost organizata, pe 13 mai, masa rotunda "Puterea memoriei", iar pe 25 mai va avea loc "Ziua Culturii si Literaturii Slavone".

Hotararea de Guvern, care prevede aprobarea Acordului privind deschiderea si conditiile de functionare ale ICR Moscova si Centrul Rus, a fost publicata in Monitorul Oficial in 6 noiembrie 2013. Potrivit Hotararii de Guvern, "partea romana deschide in orasul Moscova Institutul Cultural Roman, denumit in continuare Institut, iar partea rusa deschide in orasul Bucuresti Centrul Rus pentru Stiinta si Cultura, denumit in continuare Centru. Activitatea Institutului si a Centrului se desfasoara pe baza dispozitiilor prezentului acord, a normelor dreptului international si conform legislatiei statului de resedinta. In cazul Romaniei, legislatia interna include, de asemenea, si legislatia Uniunii Europene. Partile pot, pe baza de intelegere reciproca, sa deschida institute si centre in alte orase ale statului de resedinta, cu respectarea legislatiei statului de resedinta".

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

In 9 noiembrie 2013, Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, ca a identificat un spatiu pentru sediul Institutului Cultural Roman de la Moscova, fara a preciza insa locatia unde va functiona ICR din capitala rusa. "Avand in vedere importanta relatiei cu Federatia Rusa in politica externa a Romaniei, a promovarii culturii romane in acest spatiu cultural de traditie si prestigiu, Ministerul Afacerilor Externe a analizat si a identificat un spatiu pentru sediul Institutului Cultural Roman de la Moscova, luand in considerare atat posibilitatile deja existente in tara de resedinta, cat si costurile", sustinea MAE atunci, adaugand ca detalii privind acest subiect vor putea fi oferite "in perioada imediat urmatoare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.