Social 12 Mai 2015 17:54
Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania (AER), a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste industria de carte, mentionand ca sunt judete in tara noastra unde nu exista nicio librarie.

Marti, la libraria Humanitas de la Cismigiu din Capitala, a avut loc o conferinta de presa in care au fost prezentate noutatile celei de-a zecea editii a Salonului International de Carte Bookfest, care va avea loc la Complexul Romexpo, intre 20 si 24 mai. La conferinta de presa au participat Vladimír Války, ambasadorul Cehiei in Romania, Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania (AER), František Zachoval, directorul Centrului Ceh Bucuresti, Jiřina Vyorálková, consultant in comunicare al Centrului Ceh Bucuresti, si Iulia Turcanu, specialist in grafica si comunicare al Centrului Ceh Bucuresti, scrie MEDIAFAX.

Grigore Arsene a vorbit la conferinta de presa despre istoria targului, dar si despre piata de carte din Romania. "Acum zece ani (...), piata de carte, din punct de vedere al targurilor, arata destul de neplacut, exista Gaudeamus, fostul targ Bookarest disparuse (...) si, atunci, Asociatia Editorilor, condusa, in acele timpuri, de domnul Gabriel Liiceanu, a luat hotararea, as zice eu eroica, de a organiza un targ de carte de catre editori, adica de catre cei care sunt cei mai interesati sa faca treaba asta", a declarat Grigore Arsene.

Presedintele AER a precizat ca inceputul a fost foarte greu, pentru ca s-a plecat "de la zero", dar, cu toate acestea, prima editia s-a bucurat de un mare succes, in special datorita publicului, dar si a eforturilor facute de edituri. "Din 2007, de cand conduc Asociatia Editorilor, am trecut prin tot felul de dificultati in a asigura functionarea Bookfest, am trecut peste toate, am gasit suport, mai mult sau mai putin la institutiile statului, mai mult sau mai putin la anumite firme. Am invatat sa facem un targ de carte cu foarte putini oameni. Am ajuns la performanta ca, anul acesta, sa lucreze full time doar doi oameni, restul sa fie doar in regim de colaborare", a completat Grigore Arsene, mentionand ca, in timp, evenimentul s-a dezvoltat.

Presedintele AER a precizat ca, pana in prezent, cel mai probabil, la Salonul International de Carte Bookfest au participat peste 1 milion de oameni, iar organizarea targurilor dedicate cartilor este importanta in Romania, intrucat sunt zone in tara noastra unde nu exista librarii. "De ce se fac targuri de carte in Romania? Se fac targuri de carte in toata lumea, pentru ca editorii si autorii sa fie aproape de public, intr-un cadru organizat. In Romania, e un motiv in plus si anume precaritatea difuzarii. Daca acum patru ani, in Romania, existau 550 librarii propriu-zise, acum librarii propriu-zise sunt 150, restul sunt, probabil, colturi unde mai sunt cateva carti. Asta spune multe, spune faptul ca, eu stiu, cartea nu ajunge in o multime de zone. Sunt orase cu 70.000 de locuitori fara niciun magazin special de carte, sunt judete fara nicio librarie de carte. In acelasi timp, s-a dezvoltat distributia online, cu toate aspectele pozitive, dar si cu formarea unui public doritor de carte ieftina. Ceea ce, e o alta discutie, poate sa fie bine, poate sa fie rau, pentru editori sunt mai putine resurse", a mai spus Grigore Arsene.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

In plus, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania a precizat ca Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste industria de carte. "Din toate punctele de vedere, Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste industria de carte, daca ne uitam la cifre. Avem cateva lucruri la care suntem buni si anume faptul ca suntem sincron cu marile aparitii europene si faptul ca, din ce in ce mai mult, producem scriitori care se traduc in foarte multe limbi. Aici sunt cateva edituri importante, in principal Poliromul, care a creat o intreaga pleiada de scriitori mai tineri sau mai putin tineri care au obtinut succese internationale", a spus Grigore Arsene.

Presedintele AER a mai spus ca sunt cateva "semne timide" ca guvernantii incearca sa ajute piata de carte. In acest sens, Grigore Arsene a mentionat propunerea de reducere a TVA-ului la carte si revenirea la 2% din fondurile Loteriei la Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Totodata, acesta a spus ca, miercuri, la ora 11.00, vor merge la Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pentru a-i preda acestuia o petitie semnata de 12.604 persoane, in legatura cu taxele parafiscale care apasa asupra industriei de carte.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.