Social7 Mai 201517:13

Lectura de 3 minute

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, liberalul Cristian Adomnitei, a fost ridicat de catre procurorii DNA, joi dupa-amiaza, in timp ce se afla in trafic, in municipiul Iasi, el urmand sa fie dus la audieri, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

In 15 aprilie, procurorii DNA au facut 21 de perchezitii, dintre care 19 la Consiliul Judetean Iasi, in birourile unor directori ai Directiei Economice, Serviciului Financiar Contabil si Directiei Achizitii, intr-un dosar in care sunt vizate fapte de coruptie si fals, care ar fi fost comise in perioada 2013-2015.

Sursele judiciare citate de MEDIAFAX nu au confirmat ca audierile de joi ar avea legatura cu dosarul in care s-au facut cele 21 de perchezitii de la mijlocul lunii aprilie. Presa locala precizeaza ca tot joi au mai fost dusi la audieri si Teodora Jinga, sefa Directiei de Proiecte Europene, din cadrul Consiliului Judetean Iasi si una dintre persoanele care lucra la departamentul respectiv, si anume Ioana Rata. La momentul desfasurarii percheziitiilor din 15 aprilie, Cristian Adomnitei nu se afla in tara, el fiind la Bruxelles, unde a participat la sedinta plenara a Comitetului Regiunilor.

Potrivit unor surse judiciare, in cazul pserchezitiilor facute in 15 aprilie, sunt in atentia procurorilor anticoruptie presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, vicepresedintele Alin Aivanoaei, fostul vicepresedinte Victor Chirila si directorul executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila, Cristina Teodora Jinga.

Faptele cercetate de catre procurori vizeaza acordarea unui contract, prin procedura "cerere de oferta", societatii Laser Co SRL Iasi. Contractul, in valoare de 340.000 de lei, pentru servicii de promovare a judetului Iasi, semnat in 27 septembrie 2013, presupunea 16 repere si avea durata maxima de executie de trei luni de la data semnarii. In caz de executare cu intarziere, prestatorul putea fi obligat la plata de penalitati de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere din contravaloarea serviciilor ramase de executat, au precizat sursele citate.

Citeste si:
Fost baron al PSD Mehedinti, condamnat la 1 an si 6 luni de inchisoare
Fost baron al PSD Mehedinti,...

Suma ar fi fost achitata firmei, iar procesul-verbal de receptie ar fi consemnat ca totul este in regula calitativ si cantitativ, desi in cele trei luni ar fi fost predate doar 11 din cele 16 repere de promovare. Auditul intern al CJ ar fi sesizat neregulile, iar acest aspect i-ar fi fost adus la cunostinta lui Cristian Adomnitei. Presedintele CJ Iasi ar fi fost insa nemultumit de constatarile auditului intern si ar fi amenintat ca "va lua masuri drastice daca ceea ce a constatat auditul ajunge la cunostinta publicului si in presa", au aratat sursele citate.

Perchezitiile de la sediul Consiliului Judetean Iasi, din 15 aprilie, s-au incheiat dupa aproximativ opt ore, procurorii DNA ridicand mai multe documente. Actionarii firmei Laser Co SRL sunt Elena si Gabriel Popa, finii primarului Iasiului, Gheorghe Nichita (PSD). Cristian Adomnitei, in varsta de 40 de ani, care este presedinte al Consiliului Judetean Iasi din noiembrie 2012, a declarat, la cateva zile dupa perchezitiile de la mijlocul lunii aprilie, ca spera ca bazele de date din calculatoarele ridicate de DNA din birouri ale CJ sa fie recuperate in timp util, intrucat acolo se aflau cereri de plata pentru diverse proiecte, dar si informatii privind salariile functionarilor institutiei.

Intrebat de ce procurorii DNA Iasi au ridicat in timpul perchezitiilor de saptamana trecuta, de la Consiliul Judetean, mai multe calculatoare, inclusiv cel din biroul sau, Cristian Adomnitei a afirmat ca ”nici nu a pus aceste intrebari”, dar ca spera ca bazele de date ale CJ Iasi stocate in calculatoare sa ajunga cat mai repede inapoi. El mai preciza ca asteapta ”cu mare interes ca investigatia DNA sa aiba un rezultat”, pentru a vedea ”cine a avut dreptate si cine a gresit”.

Citeste si:
Decizie definitiva pentru Liviu Dragnea: Ramane la inchisoare
Decizie definitiva pentru...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.