Social 5 Mai 2015 18:10
Mai multe concerte, un maraton regal, un dineu oficial si traditionala petrecere de la Palatul Elisabeta se numara printre evenimentele organizate cu ocazia Zilei Regalitatii (10 mai), care se vor desfasura in perioada 7-10 mai, in absenta Regelui Mihai I.

Seria de evenimente va debuta joi, la Palatul Elisabeta, cand, de la ora 15.30, in Sala Regilor, principesa mostenitoare Margareta va conferi inaltul patronaj unor proiecte educationale si culturale din Romania. La ceremonie va lua parte, alaturi de principesa mostenitoare, principele Radu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Biroul de presa al Regelui Mihai I. Acest eveniment va fi urmat, de la ora 16.30, in acelasi loc, de o alta ceremonie, in care principesa Margareta va oferi, in numele Regelui Mihai I, certificatul de furnizor al Casei Regale unor companii comerciale din Romania.

In aceeasi zi, de la ora 20.00, in Sala "George Enescu" a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, va avea loc un concert sustinut de Corul Regal, intitulat "Nihil Sine Deo", sub bagheta dirijorului Eduard Dinu. Corul Regal, aflat sub inaltul patronaj al principelui Radu, care va si participa la concert, va purta publicul intr-o calatorie muzicala, traversand diferite epoci si genuri ale istoriei muzicii corale, din Renastere pana in epoca moderna, de la sonoritatile arhaice ale muzicii bizantine la efervescenta armoniilor muzicii de jazz.

Evenimentele regale vor continua vineri, la ora 12.00, in foaierul central al Salii Radio din Bucuresti, unde va fi gazduit evenimentul de lansare a albumului "10 Mai. Casa Regala a Romaniei in cronici radiofonice (1930-1944)", aparut la Editura Casa Radio, in colaborare cu Muzeul Brailei "Carol I". La evenimentul de lansare vor lua parte, printre altii, principele Radu, Ovidiu Miculescu, presedintele-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Oltea Serban-Parau, directorul Centrului Cultural Media Radio Romania, si Denise Theodoru, coordonator al proiectului editorial. Albumul (carte si CD inclus) reprezinta o culegere de documente din colectiile Societatii Romane de Radiodifuziune, reunite si ingrijite de Serviciul Patrimoniu Cultural si Arhive Radio Romania.

In aceeasi zi, de la ora 19.00, in Studioul de concerte "Mihail Jora" al Societatii Romane de Radiodifuziune, va avea loc Concertul Regal dedicat sarbatorii de 10 mai. Concertul va fi sustinut de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta lui Radu Popa, in timp ce solist va fi pianistul Radu Mihail. Publicul va putea asculta "Imnul Regal" de E. Hübsch, "Concertul nr. 2 in do minor pentru pian si orchestra, op. 18" de S. Rachmaninov si "Simfonia in re minor" de C. Franck. La concert va lua parte principesa Maria, fiica cea mica a Regelui Mihai si Reginei Ana.

Citeste si:
Custodele Coroanei si principele Radu, despre moartea Cristinei...
Custodele Coroanei si...

Tot vineri, de la ora 19.00, Palatul Elisabeta va gazdui un dineu oficial oferit cu prilejul sarbatorii de 10 mai. La dineu vor participa, alaturi de principesa Margareta si principele Radu, reprezentanti ai autoritatii politice, ai societatii civile si ai mediului privat, precum si membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.

Evenimentele dedicate Zilei Regalitatii vor continua sambata, de la ora 11.00, cand pe stadionul Arcul de Triumf va avea loc competitia sportiva "Cupa Regelui la Oina", organizata de Federatia Romana de Oina, care se afla sub inaltul patronaj al Regelui Mihai. Principele Radu va deschide meciul si va oferi echipei castigatoare "Cupa Regelui". Tot sambata, de la ora 19.00, la Ateneul Roman din Bucuresti, Camerata Regala, aflata sub inaltul patronaj al principelui Radu, va sustine concertul dedicat sarbatorii de 10 mai. Repertoriul concertului va cuprinde "Simfonia Nr. 7 in La Major" si "Concertul Nr. 4 pentru pian si orchestra" de Ludwig Van Beethoven. Dirijor va fi Cristian Mandeal, iar solist, pianistul Andrei Licaret. La concert vor lua parte principesa Margareta si principele Radu.

Citeste si:
Gabriela Firea: Astazi, 10 mai, Ziua Regalitatii este un prilej de...
Gabriela Firea: Astazi, 10...

Pe de alta parte, duminica, 10 mai, chiar de Ziua Regalitatii, evenimentele vor incepe la ora 08.00, la Palatul Elisabeta. Atunci se va da startul celei de-a patra editii a Maratonului Regal. Participantii vor alerga, pe un traseu de 10,5 km, in zona Bulevardul Kiseleff - Piata Victoriei - Bulevardul Aviatorilor - Parcul Herastrau - Soseaua Bucuresti - Ploiesti. Principele Nicolae va da startul maratonului. In aceeasi zi, de la ora 15.00, tot la Palatul Elisabeta, va avea loc premierea castigatorilor Maratonului Regal, in prezenta principesei Margareta si a principesei Maria. De la ora 12.00, Familia Regala va depune flori la statuia Regelui Carol I, din Piata Palatului Regal din Bucuresti. La ceremonie vor lua parte principesa Margareta, principele Radu, principesa Maria si principele Nicolae. Seria evenimentelor dedicate Zilei Regalitatii se va incheia printr-o petrecere, organizata duminica, incepand cu ora 17.00, in gradina Palatului Elisabeta. Va fi pentru al saselea an consecutiv cand acest eveniment va fi organizat cu ocazia zilei de 10 mai.

Citeste si:
Principesa Margareta: Am fost ca o persoana fara umbra
Principesa Margareta: Inainte...

Potrivit comunicatului, "anul acesta este prima sarbatoare nationala de 10 mai, din 1947 incoace". "Romaniei i-au trebuit 67 de ani si 112 zile pentru a reveni la sarbatoarea nationala de 10 Mai. Evenimentul, devenit traditie, va aduce impreuna sase mii de invitati, din toate judetele tarii si din Republica Moldova, printre care personalitati ale autoritatii politice centrale si locale, personalitati ale mediilor academic, cultural, stiintific si politic, personalitati ale societatii civile si mediului de afaceri, reprezentanti ai corpului diplomatic si ai clerului", se spune in comunicat.

Conform sursei citate, la fel ca in anii precedenti, la Garden Party isi vor da concursul Yakerii Acrobati, care vor survola Palatul Elisabeta. De asemenea, Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale va sustine un concert in gradina palatului. La Garden Party vor lua parte principesa mostenitoare Margareta, principele Radu, principesa Maria si principele Nicolae. Camera Deputatilor a decis, in luna aprilie, ca 10 mai sa fie zi de sarbatoare nationala, fiind ziua care marcheaza trei momente istorice - inceputul domniei lui Carol I, Independenta de stat si incoronarea primului rege al tarii.

Citeste si:
Robbie Williams, un concert de neratat la Summer in the City, 18-19...
Robbie Williams, un concert...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.